Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
nin(j)a

Post autor: nin(j)a »

A jak myślicie lepiej kupić puenty o średniej twardości, czy takie półpointy, bardzo miekkie, typowe dla początkujących? Chodzi mi oczywiście o dość dobre podbicie, młodej stopy, no np. w baletówkach z początku wybieraliście lżejszą wersję, czy na głęboką wodę?
Elliot

Post autor: Elliot »

pół-pointy, czyli tzw. demi-pointes nie są do ćwiczenia en pointe. nie mają wzmocnionej podeszwy, tylko box. mają za zadanie przyzwyczajenie stopy do budowy pointy i ponoć powinno ćwiczyć się w takich pól roku przed rozpoczęciem pracy w pointach.
na sam początek lepiej kupić pointy przystosowane dla początkujących, typu recital z sanshy, albo novice z grishko, bo po to te rodzaje są. moim zdaniem jeśli załozy się pointy, które są dla nas za twarde, one pracują tak jakby za nas (używamy mniej siły, żeby utrzymać się w pozycji, bo podewsza nas podtrzymuje). ale to tylko moje spostrzeżenie. a poza tym, mając słabe stopy, nie wyrobisz twardych point...
Katia

Post autor: Katia »

Ja ostatnio zakupiłam Sanshe Recital (202) i powiem wam, że w porównaniu do akcesów (nie pamiętam na jaki model wtedy patrzałam) To Recital jest bardzo ładny, pomimo tego, że stworzony dla początkujących :)

Mam do was pytanie... Bo mam problem z troczkami. :(
Jaka długość powinna być? Bo mi się wydaje, że kupiłam sobie w pasmanterii za krótkie. Wychodzi mi na jeden troczek jakieś... 50 cm... I luzują mi się jakoś dziwnie. Dlaczego tak jest? Ja je jakoś po Rusku wiąże, czy długość troczków nie ta?
sisha945

Post autor: sisha945 »

ja tez mam długosc każdego troczka 0k. 50 cm, i wszystko jest w porządku :D moze musisz zrobic mocniejszy supełek? a te końcówki troczków chować pod spód .
Elliot

Post autor: Elliot »

[quote:13aa7b8b7e="Katia"]I luzują mi się jakoś dziwnie[/quote:13aa7b8b7e]
może są ze śliskiego materiału... za śliskiego ;)
Katia

Post autor: Katia »

[quote:99a8663f65="Elliot"]może są ze śliskiego materiału... za śliskiego ;)[/quote:99a8663f65]

właśnie... Ale tak, czy siak będę musiała zmienić te troczki gdyż materiał z którego są zrobione jest strasznie... słaby. I węzełek też mi się luzuje :x. Nie umiem po prostu wiązać troczków xD Będę się łudzić, że z czasem samo mi to przyjdzie, ta umiejętność wiązania xD
Na tym więc zakończmy mój offtop, dzięki dziewczyny za radę. Coś pokombinuje. :)
Kawka

Post autor: Kawka »

To ja powrócę do tematu, moimi pierwszymi pointami były Sansha Partenaire :razz:
Suwak

Post autor: Suwak »

A moimi pierwszymi pointami były Grishko Novice, kocham je nad życie!
Agne$

Post autor: Agne$ »

Suwak, zrymowało ci się :smile:
Doma:)

Post autor: Doma:) »

moje pierwsze pointy to recitale z sanshy są super , polecam je dla początkujących:)
ODPOWIEDZ