Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
estelle

Post autor: estelle »

Mam duuzo pytań o pointy bloch. Mój nauczyciel mówi że bloch są najlepsze więc zastanawiam się nad ich kupnem. :roll:
Myślę nad TMT serenade lub sonata. Obydwie pointy mają prawie takie same fukcje jednak sonata ma środek wyścielony gąbeczką, czy to daje możliwość nie używania wkladek :?: Co daje niski c[/color]zubek :?:
Alleoya

Post autor: Alleoya »

Nie mam doświadczenia z tymi modelami point, jedyne co mogę powiedzieć to, co daje niski czubek. Niski czubek pointy pomaga w stawaniu na pełnym czubku w sytuacji, gdy tancerka ma niskie podbicie. Wysokie noski przeznaczone są dla wyższych i silniejszych podbić.
Mam nadzieję, że pomogłam.
estelle

Post autor: estelle »

Dzięki wielkie :), a czy dużo daje system TMT?
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Czy mogłabym prosić o porównanie point Grishko (szczególnie Fouette, Maya I lub 2007) do Serenade Blocha?
Chodzi mi o elastyczność podeszwy, wytrzymałość oraz twardość czubka (jak szybko staje się miękki).
Obecnie tańczę w Grishko Fouette, ale zastanawiam się nad spróbowaniem jakiś twardych point Blocha, ponieważ Grishko bardzo szybko mi się zużywają (po 2 tygodniach są już zbyt miękkie) :(
Które modele (twarde) Blocha mają wycięcie w V (bo Serenade chyba nie ma, a moja stopa właśnie takie preferuje)?
Bergsma

Post autor: Bergsma »

[quote06="Lorenzo"]Czy mogłabym prosić o porównanie point Grishko (szczególnie Fouette, Maya I lub 2007) do Serenade Blocha?
Chodzi mi o elastyczność podeszwy, wytrzymałość oraz twardość czubka (jak szybko staje się miękki).
Obecnie tańczę w Grishko Fouette, ale zastanawiam się nad spróbowaniem jakiś twardych point Blocha, ponieważ Grishko bardzo szybko mi się zużywają (po 2 tygodniach są już zbyt miękkie) :(
Które modele (twarde) Blocha mają wycięcie w V (bo Serenade chyba nie ma, a moja stopa właśnie takie preferuje)?[/quote06]

Powiem tak - G.Fouette robią wrażenie pantofelków sylfidy, noski dość szybko są miękkie, itp. Bloch Serenade są po prostu solidniejsze, choć - uwaga!! - lżejsze od GrishkoF! Mam obydwa typy, mogę więc je porównać. Uściślę może: moje grishki Fouette to rozmiar 6M XX, natomiast blochy - 6C SO 131S Serenade Strong. Osobiście absolutnie wybieram blochy. Są niczym Ferrari, podczas gdy grishki to powiedzmy mercedes :) . Blochy to absolutna gwarancja stabilności, odpowiedniego utrzymania stopy - to jest uczucie totalnego "zaopiekowania" stóp i nóg. No nie wiem, może jak ktoś jest nawykły do fikania w grishkach, to czuje, że jest wszystko super i ekstra, no i w porządku - nie neguję indywidualnych preferencji. Ja też tak uważałam na temat grishków. Do momentu, gdy nie spróbowałam "pointe work" w blochach.... Po prostu to było, jakby nagle ktoś moim stopom.. pomagał? Wyręczał je w zbędnym myśleniu, nie wiem!.. :)

Co chodzi o wycięcie, to faktycznie Bloch Serenade nie jest V.

http://www.flickr.com/photos/pointeshoenet/4528056575/in/photostream/

http://cgi.ebay.pl/NEW-Bloch-Serenade-Ballet-Dance-Pointe-Shoes-Sz-3-5-/260800487683?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb8eba103

http://cgi.ebay.pl/NEW-Bloch-Serenade-Pointe-Shoes-Size-4B-REDUCED-/300565251188?pt=UK_Clothes_Shoes_Acc_Children_s_Dance_Shoes_ET&hash=item45fb15c474

http://cgi.ebay.pl/BLOCH-BALLET-SHOES-SERENADE-7-C-POINTE-/220799029386?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3368a5d08a

pozdrawiam!!
Kasiek

Post autor: Kasiek »

Bergsma a czy dobrze utrzymuje Ci się równowagę w Blochach? I czy długo musiałaś je wyrabiać? I czy łatwo przechodzi się z palców na pół palce i z powrotem,przy czym box nie uciska?
Zastanawiam się nad nowymi pointami ,dlatego tyle pytań Ci zadaję.:))
Bergsma

Post autor: Bergsma »

Kasiek - jakkolwiek mam styczność z tańcem, to nie pracuję w zawodzie tancerki, jestem tylko performerką "z podstawami tańca klasycznego", więc wolałabym nie zabierać głosu w niektórych kwestiach praktyki, np. rozrabiania point. To, co robię z pointami ja - to niekoniecznie jest prawidłowe.. ;). Natomiast wiem na pewno, że równowagę mam lepszą w blochach, niż w grishkach F. Z przechodzeniem z palców na półpalce - w grishkach jakoś zawsze się obawiałam o moją lewą, słabszą kostkę.. Natomiast blochy - po prostu "zaopiekowały się" tym problemem, takie mam odczucie :).
Pytasz o ucisk - nie, nic mnie w blochach nie uciska. Ale pod tym względem grishki też są ok, bardzo wygodne, trzeba przyznać.

Pozdrawiam!!
Bisiuka

Post autor: Bisiuka »

Chciałabym usłyszeć opinie o pointach z Grishko, ich + i - :
- Fouette
- Grishko 2007
- Grishko 2007 PRO FLEX

Najlepiej gdyby była to osoba która miała wszystkie te pointy ale mogą to być także pojedyncze osoby.
Kasul

Post autor: Kasul »

Fouette są w miarę uniwersalne, baardzo wygodne,i wytrzymałe.Grishko 2007(PRO FLEX nie miałam) ...cóż tańczyło mi się w niech ciężko szybko się złamały. Może dlatego że mam taką a nie inna stopę a może po prostu takie są. :o
arizona

twardość grishko

Post autor: arizona »

czy ktoś z was wie czy stopień twardości point girshko odnosi się tylko do podeszwy czy do czubków też?
ODPOWIEDZ