Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Buba

Post autor: Buba »

Droga Takedream, ja idę teraz do 7 klasy, czyli jak dobrze liczę to o klasę wyżej, niż Ty chciałabyś się dostać :) Rzeczywiście zdarzaja sie przypadki, że cofają o rok, ale nie zdarza się do często.
Niestety muszę powiedzieć, że Twoja szanse na dostanie się są niewielkie :( Ale nie ma rzeczy niemożliwych i na peno warto próbować. Jednak w wyższych klasach jest wymagany taniec na pointach i to dość zaawansowany, a poza tym musiałabyś zdać wszystkie egzaminy, które wcztśniej zdawali uczniowie danej klasy (ludowy, wot itp.)
Ale jeśli masz prywatne lekcje i dużo z nich wynosisz to myślę, że jeśli baaaardzo się postarasz to może Ci się uda. W każdym razie nie poddawaj się i rób to co kochasz bez względu na wszystko :)
Pozdrawiam :)
Cheryl

Post autor: Cheryl »

A Ciebie ebaleciaro przyjęto do OSB w Poznaniu? Do której klasy? :)
ebaleciara

Post autor: ebaleciara »

A owszem :). Do czwartej. Był też ze mną mój kolega, który dostał się do trzeciej.
Cheryl

W takim razie gratuluję Wam :)
a chłopców nigdy nie za wiele!
ebaleciara

Dzięki :). Ale chciałam tylko dodać, że on wcale nie korzystał tak bardzo z tego, że jest chłopakiem. MA wspaniałe warunki i technikę, jestem pewna, że spokojnie sobie poradzi.
Gdyby był dziewczyną, też by go przyjęli :lol:.
ebaleciara

Szczerze mówiąc lepiej było ze mną we współczesnym niż w klasyce. Miałam takie sobie wykręcenia i nigdy w życiu nic nie robiłam w pointach i nadal walczę z bananami. Ale na szczęście dobrze skaczę, wchodzę w obroty i mam dobrą budowę do klasyki, no i przeprosty. Myślę, że miał znaczenie też fakt, że miałam dobre oceny i starałam się z nimi rozmawiać, nie zamknęłam się w sobie odburkując tylko na odpowiedzi.

Dla nich chyba ważniejsze jest to, co jeszcze mogę z tobą zrobić a nie ile już potrafisz. Oczywiście im "dalej" próbujemy się dostać tym również więcej oczekuje się od nas umiejętności.
Cheryl

Yhym. Ale nie ćwiczyłaś nigdy na pointach?
Jeśli tak to będzie Ci trudno, ponieważ w IV kasie OSB program point jest już bardzo rozbudowany. W skład exercis na pointach wchodzą już obroty, skoki na palcach. I w pointach koszmarnie wyglądają banany, więc pilnuj stóp i powodzenia. :)
Helen112

Post autor: Helen112 »

Witam. Mam 13 lat i mieszkam w Łodzi. Tańczę w Odoriko. Bardzo mi się tam podoba ale chciałabym nauczyć się wiecej. Tam uczymy się układów i tak na prawde myślałam ze będzie więcej baletu a tam w ogole go nie ma. Jestem dość gibka umiem szpagar mostek... Ważę 41 kg a mierzę 154cm wzrostu. Znam podstawy baletu ( pozycje, point, plie,itp.). Czy mam szanse spełnić moje marzenie i dostać się do 4 klasy OSB :?:
Buba

Post autor: Buba »

powinneś spróbować, ale najlepiej jeszcze w tym roku. Im wcześniej tym lepiej :) Jak masz podstawy to całkim możliwe, że się dostaniesz :)
Musiasz zadzwonić i sie zapytać. Numer telefony jest na stronie szkoły. I radzę nie pisać maila, bo zanim odpowiedzą to sie rok szkolny zacznie
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

Najważniejsze, że masz oparcie w mamie, która sama tańczyła balet.
Masz ogromne szczęście, bo po zajęciach i w czasie wolnym mama może dodatkowo pokazywać ci figury, ćwiczyć i poprawiać błędy.

Trzymam kciuki, żeby ci się udało. :)
I pamiętaj, że jeśli nie w tej SB, są inne. (; Ale mam nadzieję, że dostaniesz się tam, gdzie marzysz. Napisz jak ci poszło! :)
ODPOWIEDZ