Transmisje baletów z Teatru Bolszoj w Kinie Praha - Warszawa
To ciekawe spostrzeżenia, bo ja miałam dokładnie odwrotne wrażenia - najbardziej podobała mi się Anna Nikulina jako Julia - tak z wyrazu, jak i tanca, choć oczywiście była w drugiej połowie dość dramatyczna, ale mnie poruszała. Podobał mi sie tez Tybald - ale ja te role uwielbiam w każdej inscenizacji (ach, te czarne charaktery) - owszem był przerysowany, ale znakomicie tańczył
Romeo najmniej przypadł mi do gustu - jakis taki nijaki i nie pasował mi do tej postaci. Spektakl ogólnie słabszy niz stara wersja - polecam obejrzec na dvd wykonanie w starej inscenizacji z Biessmiertnową, Muchamiedowej i Wietrowem (który wypowiadał sie w przerwie transmisji)
-
martini_rosso
Po wakacjach zobaczymy w kinach: romantyczną "Giselle" w wersji Grigorowicza, neoklasyczne "Klejnoty" Balanchine'a, "Damę kameliową" Neumeiera do muzyki Chopina, nieśmiertelnego "Dziadka do orzechów" Grigorowicza, nową inscenizację "Poskromienia złośnicy" Jeana-Christophe'a Maillot, "Spartakusa" Grigorowicza i nowego "Don Kichota" Fadejeczewa.
Chciałam podziękować za możliwość zobaczenia dzisiejszej transmisji! Spektakl był REWELACYJNY! Anna Nikulina świetnie pasowała do swojej roli (czego nie mogłam powiedzieć o niej w "Romeo i Julii", tak naprawdę nawet jej dzisiaj nie poznałam), a Michaił Lobukhin...chyba nie muszę nic pisać na jego temat. Porażający, wzruszający, tańczący genialnie...robił niesamowite wrażenie w roli Iwana, choć już w roli Tybalta mi się spodobał (mimo jego miny "kogo by tu dźgnąć?", jak określono wyżej).
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
UWAGA, UWAGA, ruszamy z nowym sezonem transmisji z Bolszoj "Bolshoi Ballet Live" - 11 października zobaczymy na żywo spektakl "Giselle", wystąpi Swietłana Zacharowa jak Giselle i Sergiej Połunin (gościnnie) jako Albert.
Harmonogram transmisji dostępny jest na bannerze na naszym forum, które nadal jest patronem medialnym prezentacji w warszawskim kinie Praha a więc ma możliwość rozdania w konkursie 6 biletów na każdy spektakl!
Przypominam, ze transmisje i retransmisje z Bolszoj są do obejrzenia nie tylko w Warszawie, lista kin które transmitują lub retransmitują przedstawienia baletowe z Moskwy dostępna jest na http://new.nazywowkinach.pl/bolsoj
oraz na profilu nazywowkinach. pl na facebooku gdzie utworzono odpowiednie wydarzenie.
Zapraszam do śledzenia facebooka, gdzie staram sie umieszczać wiele ciekawostek i informacji na temat transmisji i do brania udziału w konkursach o bilety na pokazy w Warszawie.
Patronem medialnym transmisji jest tez portal taniec.POLSKA gdzie także będzie można wygrać bilety do kin nie tylko w Warszawie!
Harmonogram transmisji dostępny jest na bannerze na naszym forum, które nadal jest patronem medialnym prezentacji w warszawskim kinie Praha a więc ma możliwość rozdania w konkursie 6 biletów na każdy spektakl!
Przypominam, ze transmisje i retransmisje z Bolszoj są do obejrzenia nie tylko w Warszawie, lista kin które transmitują lub retransmitują przedstawienia baletowe z Moskwy dostępna jest na http://new.nazywowkinach.pl/bolsoj
oraz na profilu nazywowkinach. pl na facebooku gdzie utworzono odpowiednie wydarzenie.
Zapraszam do śledzenia facebooka, gdzie staram sie umieszczać wiele ciekawostek i informacji na temat transmisji i do brania udziału w konkursach o bilety na pokazy w Warszawie.
Patronem medialnym transmisji jest tez portal taniec.POLSKA gdzie także będzie można wygrać bilety do kin nie tylko w Warszawie!
Mam dla Was pierwsze pytanie konkursowe - do wygrania 6 biletów na transmisje Giselle z Teatru Bolszoj w kinie Praha (Warszawa) 11 października.
O spektaklu: http://new.nazywowkinach.pl/bolsoj/giselle
Gdzie poza Warszawą można oglądać transmisje z Bolszoj: http://new.nazywowkinach.pl/bolsoj/gdzie-ogladac
Pytanie: kto był pierwszą polską Giselle (dodam ze na warszawskiej scenie)?
Odpowiedzi odbieram na PRIV do czwartku 8 października, w razie większej ilości poprawnych odpowiedzi liczy sie kolejność ich nadesłania.
O spektaklu: http://new.nazywowkinach.pl/bolsoj/giselle
Gdzie poza Warszawą można oglądać transmisje z Bolszoj: http://new.nazywowkinach.pl/bolsoj/gdzie-ogladac
Pytanie: kto był pierwszą polską Giselle (dodam ze na warszawskiej scenie)?
Odpowiedzi odbieram na PRIV do czwartku 8 października, w razie większej ilości poprawnych odpowiedzi liczy sie kolejność ich nadesłania.
Konkurs rozstrzygnięty. Oczywiście była to Konstancja Turczynowiczowa, zona Romana Turczynowicza, choreografa, który wystawił po raz pierwszy Giselle w Polsce, w Warszawie, w swojej wersji choreograficznej.
Drugi raz w historii naszego konkursu zabrakło biletów dla wszystkich, którzy prawidłowo odpowiedzieli na pytanie. Żałuje, ale to chyba znaczy, ze transmisje cieszą się coraz większym powodzeniem. Zapraszam także na transmisje i retransmisje w innych miastach
Transmisja live
Gliwice Kino Amok
Katowice Kino Rialto
Konin Kino Oskard
Wadowice kino Centrum
Warszawa Kino Praha
Wrocław Kino Nowe Horyzonty
Retransmisje
8 listopada Dąbrowa Tarnowska Kino Sokół
15 listopada Łuków kino Łuków
29 listopada Kraków kino ARS
6 grudnia Łódź kino Szpulka
Drugi raz w historii naszego konkursu zabrakło biletów dla wszystkich, którzy prawidłowo odpowiedzieli na pytanie. Żałuje, ale to chyba znaczy, ze transmisje cieszą się coraz większym powodzeniem. Zapraszam także na transmisje i retransmisje w innych miastach
Transmisja live
Gliwice Kino Amok
Katowice Kino Rialto
Konin Kino Oskard
Wadowice kino Centrum
Warszawa Kino Praha
Wrocław Kino Nowe Horyzonty
Retransmisje
8 listopada Dąbrowa Tarnowska Kino Sokół
15 listopada Łuków kino Łuków
29 listopada Kraków kino ARS
6 grudnia Łódź kino Szpulka
Ogłaszam konkurs, w którym będzie mozna wygrac bilety do Kina Praha w Warszawie na retransmisje Klejnotów w choreografii George'a Balanchine'a 8 listopada.
Pytanie brzmi: jaki utwór wykorzystał Balanchine do zilustrowania III częsci swego baletu Klejnoty pod tytułem Brylanty?
Na odpowiedzi czekam jak zawsze na priv do czwartku 5 listopada
Pytanie brzmi: jaki utwór wykorzystał Balanchine do zilustrowania III częsci swego baletu Klejnoty pod tytułem Brylanty?
Na odpowiedzi czekam jak zawsze na priv do czwartku 5 listopada