You Can Dance - poprostu tańcz!

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Ayaka

Post autor: Ayaka »

[quote:490d949c42="Zioło"]

Też bardzo żałowałam, że Ewa odpadła. Była naprawdę dobra, o niebo lepsza od Pauliny, której taniec w ogóle nie przypadł mi do gustu. Brakuje jej gracji, polotu, lekkości. Nieprawdopodobnie ciągnie ją do ziemi, nie odnosicie takiego wrażenia? A najbardziej w każdym jej tańcu bolą mnie jej stopy - jakieś takie nieobciągnięte, z niewyrobionym podbiciem, niezgrabnie i ciężko stawiane. Nie wiem, co ona robiła w finale.

[/quote:490d949c42]

Mam to samo zdanie. Nie rozumiem zachwytów nad tańcem Pauliny.
Technicznie może i nie była taka strasznie zła , ale estetyka jej tańca mnie odrzuca.
Moim zdaniem ogranicza ją jej sylwetka, za krótkie nogi i ręce, kwadratowy tułów, no i trochę za dużo tłuszczyku. Brak jej sylwetce definicji, stąd ta ciężkość moim zdaniem.
Bambyno

Post autor: Bambyno »

Dzisiaj oglądając Dzień Dobry tvn byli Mucha i Egurrola, Paulina i Kuba, oraz sponsor Pauliny. Najbardziej zszokował mnie moment, kiedy powiedział, że jest zachwycony tańcem Pauliny oraz jej silną wolą, że 11 razy startowała w castingach... Więc dlatego jej zafundował warsztaty na Broadway'u. :shock: Co z tego, skoro w innej technice nie potrafi się pokazać... Jak dla mnie fundowanie jej tego stypendium to strata pieniędzy... Żałuję, że do finału nie doszły dwie dziewczyny: Ania i Ewa.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

zapytam tak przy okazji: jaki jest poziom tancerzy na Broadway-u? Chodzi mi m.in. o to czy mozna tam tanczyc bez porzadnych podstaw klasycznych, czyli krotko mowiac bez szkoly baletowej?
Stokrotka=)

Post autor: Stokrotka=) »

A czemu by nie? Szkoła baletowa to nie wszystko, a dobre podstawy klasyki można mieć i bez niej.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

mozna, mozna :)
Pytam, bo jak sie tak na nich patrzy (co ostatnio mi sie dosc czesto przytrafialo) to mi niektorzy zupelnie do sb nie pasuja. A u nas , jak jakis tancerz sie tam zalapie, to raczej z Romy itp. niz z teatru wielkiego. Choc tu tez penie ma znaczenie ukieronkowanie, preferencje tancerza itd. Tzn ukierunkowanie na klasyke czy wspolczesny czy modern czy cos tam. No tez inna sprawa to taka, ze i w Romie kiedys, bardzo krotko, tanczyl jeden z moich ulubionych tancerzy klasycznych (swoja droga, to jakos go w tych rolach nie widze do konca )
ebaleciara

Post autor: ebaleciara »

[quote:ea763645da="Zioło"]Brakuje jej gracji, polotu, lekkości. Nieprawdopodobnie ciągnie ją do ziemi, nie odnosicie takiego wrażenia? A najbardziej w każdym jej tańcu bolą mnie jej stopy - jakieś takie nieobciągnięte, z niewyrobionym podbiciem, niezgrabnie i ciężko stawiane. Nie wiem, co ona robiła w finale.[/quote:ea763645da]

Też to zauważyłam. I strasznie mnie wkurzało, jak po jakichś skokach lądowała na wyprostowanych twardych kolanach bez plie - wybaczcie, ale to praktycznie podstawy.
I założę się, że ten gościu jej by tego nie ufundował, gdyby Szanowny Pan Piróg nie robił wokół niej takiego wielkiego halo. "Skoro ten mądry pan, wielki tancerz i znawca mówi, że jest taka dobra i że by dał jej wszystko, to co tam, ja jej dam forsę na Broadway!".
A pamiętacie taką inną Paulinę z castingów, rudą, o którą Piróg też w swoim wielkim stylu walczył? Robili ten cały swój strajk i w ogóle... Odpadła na wyjeździe. A Szanowny Pan Piróg już o niej zapomniał i ani słowem o niej nikt, on również, nie wspomina.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

Ilona od początku mnie nie zachwycała, ale jej wspomniany taniec z Alexem do Starry Eyed dla mnie byl fenomenalny, technicznie najlepsza nie jest choć uważam ze w swojej technice sie broni (nie w solowkach ale choreografiach), zreszta ona tańczyła zarówno taniec towarzyski, jak i wspolczesny, jak i jazz, nie wiem na ile to cale "losowanie" tancow jest losowaniem ale fakt ze Paulina chyba tylko 3 razy tanczyla cos innego niz wspolczesny to dla mnie nie jest tancerka na final
Doma:)

Post autor: Doma:) »

Moim zdaniem Paulina bez dwóch zdań nie zasługuje na finał tylko tańczy jezz i taniec współczesny.Gdy tańczyła inne techniki wzasadzie jej nie wychodziło. :)
Maron

Post autor: Maron »

hah tańczyła raz w kwartecie dziewcząt jakieś ragga, duet z ilona dancehall... no i hiphop [i tylko i wyłącznie dlatego że w finale para zawsze tańczy jeden taniec typu współczesny i jeden hiphop]
więc fakt faktem, Ilona miała bardziej urozmaicony repertuar, swoją drogą chciałabym zobaczyć w wykonaniu Pauliny jakiś taniec towarzyski [ja rozumem że Ilona i te jej Volty to tam mają towarzyski w małym palcu, ale tak czy siak]
swoją drogą zauważyłam że już nie pokazują w tv "losowań" tak jak to było w poprzednich edycjach [najpierw losowanie uczestnika do duetu przez jedną osobę, a potem taniec] więc też się zastanawiam czy to w ogóle można było nazwać losowaniem... bo ja nie wierzę że tak się da losować 8-10 razy pod rząd contemporary czy jazz... bo na dobrą sprawę ani razu czegoś innego nie "wylosowała" :roll:
dede

Post autor: dede »

ja zupełnie inaczej widzę tych tancerzy. ktoś napisał parę postów wcześniej że Ewa była dużo lepsza od Pauliny, nie wiem jak można było to zauważyć bo Ewa zdaje się odpadła już po pierwszym odcinku na żywo, na dobrą sprawę nie miała okazji się zaprezentować. Na pewno miała fajną energię i była prawdziwa, ale czy była lepsza technicznie od pauliny to szczerze wątpię. Paulina ma pewne braki( a kto ich nie ma) ale spokojnie jest w stanie to nadrobić ciężką pracą, tymczasem Ilona uważa chyba że nie musi już nic robić skoro jest w You can dance. To Ilona na poważne problemy z techniką, uważam że jest nieporozumieniem tego programu, nie potrafi nic w porównaniu z ludźmi z tej edycji i z poprzednich(Gleba, Ania Kapera, Ida, Natalia Madejczyk, Kasia Kubalska). Jest niedociągnięta, ociężała jakaś taka w ruchu i w partnerowaniach. Zauważcie że współczesne choreografie jakie tańczyła były podpasowane pod jej umiejętności a raczej ich brak. Nie widziałam żadnych skoków w jej wykonaniu, jak juz miała podnieść wyżej nogę to widać było że rozciąganie by jej się przydało, wiecznie ugięte kolana.
ODPOWIEDZ