Warsztaty taneczne za granicą

Ogłoszenia, informacje i dyskusje o kursach, konkursach, warsztatach, audycjach, powstających szkołach. Kursy baletowe dla dorosłych;
baletqueen

Post autor: baletqueen »

hmm... no nie chce cie martwic ale o ile nie zdarzy sie jakis cud to raczej nie da rady...
..::Caroline::.

Post autor: ..::Caroline::. »

Zajęć niestety nie jestem w stanie porównać, bo wciąż uparcie wybieram barre au sol klasyczne ;p Jedyne co się dowiedziałam[ploteczki z szatni dziewcząt ^^] to współczesne jest bardziej dynamiczne i wygląda trochę jak rozgrzewka do modernu tylko że na podłodze większość...
A te porównując do tego co znamy są o jakieś 180stopni inne ^^ co oczywiście nie zawsze znaczy lepsze. Na podłodze zamiast naprawde pojedynczych ćwiczeń wykonujemy małe kombinacje w dość szybkim tempie. Po jakimś czasie łączymy kilka małych kombinacji w jedną większą i takich większych są 2-3. Ostatnie 20-30 min lekcji to plie przy drążku we wszystkich pozycjach i rozciąganie nóg.
A co do języka, to powiem tak : Francuzi raczej wszyscy uczą się angielskiego w szkole i znają go dość dobrze, aczkolwiek wykazują wyjątkowa niechęć do używania go, często denerwując się przy tym. Jednak np w mojej szkole, szczególnie w wakacje można się spotkać z tolerancją i akceptacją turystów^^ Dlatego na zajęciach pojawiają się też osoby kompletnie nie posługujące się francuskim...
abeille

Post autor: abeille »

a mogłabyś w przybliżeniu podac ceny? albo strone na której są umieszczone? i jak z zakwaterowaniem i dojazdami? :-)
..::Caroline::.

Post autor: ..::Caroline::. »

Z cenami sprawa wygląda tak że pojedyńcze lekcje są dość drogie bo to wydatek 18euro. O wiele tańsze są karnety, np 5 lekcji za 70euro lub 10 za 139euro. Niestety wtedy trzeba doliczyć 11 euro wpisowego...
Szczegółowy [URL=http://www.paris-danse.com/tarifs.asp]cennik[/URL] po francusku, ale myślę że zrozumiały.
Dojazd do szkoły jest dziecinnie prosty, gdyż jest położona praktycznie w centrum Paryża, pomiędzy dwiema stacjami metra "Hotel de Ville" i "Temple" w połowie dość dużej ulicy rue du temple, która jest prostopadła do wielkiego budynku "Hotel de Ville", szkoła sąsiaduje z wielkim i dziwacznym budynkiem centrum sztuki współczesnej "Cente Pompidu" którego absolutnie nie da się przeoczyć ;)
Szkoła jest napewno położona 100razy lepiej niż Studio Harmonic którego musiałam szukac z mapą przez pół dnia po czym okazało się że ta uliczka jest zbyt mała żeby znajdowała się na mapie...
Oprócz tego łatwy dojazd autobusem 96 lub 61.
Zakwaterowanie... w Paryżu jest napewno wiele hoteli również tych tańszych jak np Formula1 - to sieć tanich hoteli, całkiem przyzwoitych.
Ja np mieszkam u francuskiej rodziny goszczącej znalezionej przez biuro zajmujące się szukaniem pokoi przy rodzinach dla studentów, osobiście korzystam z usług biura współpracującego ze szkołą językową w której uczę się francuskiego.
Oczywiście takich biur jest wiele.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

artykuł o nauce tanca w Londynie

http://polonia.wp.pl/country,0,title,Polacy-emigruj%B1-do-Londynu-za-ta%F1cem,wid,10266427,wiadomosc.html
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

W 100% sie zgadzam. Polakow w szkole Pineapple jest bardzo duzo. Na samych zajeciach z klasyki dwa razy w tygodniu pojawiaja sie 3 polki.
Nie wiem tylko czy mozna to nazwac taneczna emigracja. Sa to zajecia popoludniowe, na wysokim poziomie - tak jak napisali nawet w grupach dla poczatkujacych. Na zajecia przychodza wszyscy - np panie w wieku okolo 60 lat, z tym ze panie robia szpagaty, rozgrzewaja sie przed kazdymi zajeciami i dokladnie sluchaja rad nauczyciela.

Zastanawia mnie czemu w Polsce ludzie boja sie chodzic na zajecia z tanca, czemu boja sie rozgrzewac i rozciagac przed ich rozpoczeciem.

Dla mnie taneczna emigracja to cos zupelnie innego - calodzienne zajecia w renomowanej szkole tanca - np cos w rodzaju naszej OSB a nie zajecia w szkolce dla wszystkich chociaz poziom jest naprawde wysoki.

Dodatkowo kupujac bilety powrotne do Polski zaplacimy za nie okolo 20 - 30 funtow razem ze wszystkimi oplatami wiec wyjdzie sporo taniej :)
Nemo

Post autor: Nemo »

Łącząc moje zainteresowania współczesnym i flamenco wpadlam na następującą szkołę: Centro Andaluz de Danza w Sewilli. Czy ktoś coś o niej wie, albo może był?
Na razie nie odpowiedzieli na maila.
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Szkoly czesto nie odpisuja na maile.
Postaraj sie zadzwonic do nich np ze Skype. Polaczenie nie wychodzi drogo a odrazu dowiesz sie wszystkiego.
Nemo

Post autor: Nemo »

Za dwa tygodnie odwiedze ich osobiście, tylko chciałam wczesniej coś wiedzieć.
staace

Post autor: staace »

Odnawiam troszke watek. Otóż mysle o nauce tanca za granica. Co wy na to?? Czy harmonic studio myslicie ze moze byc dobrym wyjsciem??? Nie wiem jak to tam wyglada ale wiem ze chce sie szkolic i mysle o takim wyjezdzie. Czekam na wasze opinie na ten temat.

Mam nadzieje ze to nie jest zbyt duzy offtop ale nie mam z kim o tym porozmawiac, kogo sie poradzic a mysle ze tutaj mi sie to uda.
ODPOWIEDZ