"Dziadek do orzechów" - ulubiona choreografia

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

tak na stronie w dziale Historia

powszechna moda na sygnaturki tv to dopiero lata 90 - wiem, wiem to takie pierdołki ale mam nadzieję, że nikt mi głowy nie urwie :wink: (ale juz milcze na temat rozwoju grafiki telewizyjnej)

Przykre jest to że skoro takie nagranie istnieje nie ujarzało szerszego światła, ja ma sporo niemieckich kanałow i nawet ten lokalny SWR BR czyli bawarskiej tv i jakos nie udało mi sie trafić akurat na to nowsze nagranie. A jak wiesz ta wersja bardzo mi się podoba i chetnie bym do niej wracała. Co do charakteryzacji postaci Drosselmeyera/Petipy to faktycznie trudno rozponac w niej znanych tancerzy.
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

O, w takim razie być może to wszystko wyjaśnia, nie miałam pojęcia że telewizja kiedykolwiek obywała się bez znaczków - tak czy inaczej, nawet jeśli w jakiejś zamierzchłej przeszłości ten spektakl był emitowany to obecnie nie ma na to pewnie większych szans; ale, Joanno, na pewno wiesz od jakiegoś czasu, że możesz na mnie liczyć, dlatego gdyby naszła Cię jeszcze kiedyś ochota na obejrzenie nie widzę przeszkód - w końcu baletomani powinni sobie pomagać, szczególnie jeśli chodzi o zdobywanie tych rzadkich i cennych nagrań ;) Moja kolekcja co prawda - szczególnie w porównaniu do co poniektórych - nie jest wielka, ale jakiś czas temu udało mi się też zdobyć całkiem interesujące nagranie z drugim z braci, a Jiriemu partneruje w nim nie kto inny jak sława Opery Paryskiej Aurelie Dupont :) No, już nie mące i nie odchodzę więcej od właściwego tematu;)
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Ciekawostka odnoście Dziadka do orzechów w chor. M. Bourne. Oto fragment, o którym napisał:
cytuję, żeby nie zniekształcic:
"here's some inspiration for our "Ice Skating" scene..... The one and only Sonja Henie! For those of you coming to see the show, this is what our Act One Finale is based on....."

http://www.youtube.com/watch?v=9iXf2A-tgYs&feature=player_embedded#!
Father

Post autor: Father »

Łezka sie w oku kreci. Amerykańska perfekcja. Lubie to! :)
Ciekawe jak uzyskac taki czarny gładki lód z milimetrową warstewką wody?
sisha945

Post autor: sisha945 »

piękne fouette w ok. 5: 10 :D wogle bardzo ciekawe nagranie :)
Father

[quote:d7c256cba7="sisha945"]piękne fouette w ok. 5: 10 [/quote:d7c256cba7]
No wlaśnie zauważylem, że obecnie(na zawodach) nikt tego nie robi być może w parach tanecznych gdy nie jadą razem, tak
jurecq

Post autor: jurecq »

super! jaka piekna scenografia - minimalizm doskonaly - tylko czern i biel. ciekawe jak zrobili ten czarny lod - rewelacyjnie to wyglada jak sie wszystko w nim odbija. na bank jest czyms polany, ale czy tylko temu zawdziecza taki kolor to nie wiem.

jakie smiszne piruety wtedy krecili, takie troche 'polamane' (pogiete nogi). tak czy tak cudowny klimat i generalnie rewelacja (:
Father

Ten czrny lód uzyskali wylewając wodę na czarnym podłożu, tak sadzę. :roll:
jurecq

Post autor: jurecq »

wiem ze off (mozna usunac) ale nas z Fatherem z wiadomych wzgledow takie rzeczy interesuja.

gdyby bylo tylko czarne podloze i na nim lod to powierzchnia bylaby szara. a ten lod jest idealnie czarny. czyli musi byc cos jeszcze. linie do hokeja na lodzie nie sa idealnie czerwone czy niebieskie, tylko takie blade dlatego wlasnie ze pokrywa je warstwa lodu ktory im grubszy tym bardziej szaro-bialy.

moze byc jeszcze tak ze (oprocz czarnego podloza) sufit i cale otoczenie lodowiska jest czarne i poprzez to ze na lod wylana jest warstwa wody (super pomysl na unikniecie powstwania rys w takim show) odbija ona otoczenie i dzieki temu jest taki 'czysty' efekt. to moja teoria (:
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

[size=9:237c1ba2a8]mi sie ten offtop podoba[/size:237c1ba2a8]
ODPOWIEDZ