wszystko o szpagatach
-
aankaa_baletnica=)
O, dokładnie tak. Chodziło mi właśnie o nogę od drążka (pionową) :)
Mnie akurat udało sie założyć tylko stopę, kostki bym już chyba nie dała rady ;) , przypominam jeszcze, że ważne jest, aby druga osoba dociskała do ściany to biodro, od którego noga jest właśnie za drążkiem (ma ono dotykać ściany). Najlepiej złapać tak trochę pod tyłek, nie wyżej, a już na pewno nie lędźwia.
Heh, wiem że to brzmi strasznie, ale skoro ja to mogłam zrobic, to wy tym bardziej :)
edit: Aankaa, no raczej trudno go czymkolwiek zastąpić, to jest raczej ćwiczenie do testowania na sali baletowej. I najlepiej, aby ta osoba, która Cie dociska, znała się trochę na tym, że Ci krzywdy nie zrobiła, bo ona też musi odprowadzić Ci nogę w górę i do tyłu, sama raczej nie dasz rady.
Mnie akurat udało sie założyć tylko stopę, kostki bym już chyba nie dała rady ;) , przypominam jeszcze, że ważne jest, aby druga osoba dociskała do ściany to biodro, od którego noga jest właśnie za drążkiem (ma ono dotykać ściany). Najlepiej złapać tak trochę pod tyłek, nie wyżej, a już na pewno nie lędźwia.
Heh, wiem że to brzmi strasznie, ale skoro ja to mogłam zrobic, to wy tym bardziej :)
edit: Aankaa, no raczej trudno go czymkolwiek zastąpić, to jest raczej ćwiczenie do testowania na sali baletowej. I najlepiej, aby ta osoba, która Cie dociska, znała się trochę na tym, że Ci krzywdy nie zrobiła, bo ona też musi odprowadzić Ci nogę w górę i do tyłu, sama raczej nie dasz rady.
kolejność rozciągania mięśni
Czy uwazacie za dobry pomysl to, zeby jednego dnia skupiac sie na rozciaganiu miesni pachwinowych (?! - jezeli cos takiego jest :D ), a drugiego dni miesni pod kolanami?
PS:Wybaczcie, ale jak widac anatomia to nie moja dziedzina (Zuzko, odchodzisz, zostałaś najsłabszym ogniwem!).
PS:Wybaczcie, ale jak widac anatomia to nie moja dziedzina (Zuzko, odchodzisz, zostałaś najsłabszym ogniwem!).
Zuzka, niekoniecznie. Dobrze jest przy rozciąganiu rozciągnąć mozliwie wszystkie grupy mięśniowe. Jako ciekawostkę dodam, że jest np. określona kolejność rozciągania mięśni do szpagatu damskiego (podłuznego): [u:1ec4c81277]najpierw plecy, posladki, ścięgna podkolankowe i łydki, czworogłowe uda (czyli z przodu), tylne mięśnie uda[/u:1ec4c81277]. Tzn. każdy może się rozciagac jak chce, ale paru mądrych ludzi stwierdziło, że własnie taka kolejnosc jest najbardziej efektowna. Ponoć do tureckiego też jest, ale jej nie znam ;)
-
aankaa_baletnica=)
-
aankaa_baletnica=)
ułożenie nóg w szpagacie francuskim
A ja mam pytanko: czy jak robię szpagat francuski to noga, która jest z tyłu powinna być odkręcona czy nie ?(wtedy wierzch stopy cały dotyka podłogi, a przy odkręconej tylko wewnętrzna część)