wszystko o szpagatach

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

aha........ rozjaśniło się.....=) ale w tym wypadku po co ktoś ma trzymac mi miednicę???? i skąd wziąśc pionowy drążek, albo co go moze zastąpic.....
Joanna

Post autor: Joanna »

O, dokładnie tak. Chodziło mi właśnie o nogę od drążka (pionową) :)

Mnie akurat udało sie założyć tylko stopę, kostki bym już chyba nie dała rady ;) , przypominam jeszcze, że ważne jest, aby druga osoba dociskała do ściany to biodro, od którego noga jest właśnie za drążkiem (ma ono dotykać ściany). Najlepiej złapać tak trochę pod tyłek, nie wyżej, a już na pewno nie lędźwia.

Heh, wiem że to brzmi strasznie, ale skoro ja to mogłam zrobic, to wy tym bardziej :)

edit: Aankaa, no raczej trudno go czymkolwiek zastąpić, to jest raczej ćwiczenie do testowania na sali baletowej. I najlepiej, aby ta osoba, która Cie dociska, znała się trochę na tym, że Ci krzywdy nie zrobiła, bo ona też musi odprowadzić Ci nogę w górę i do tyłu, sama raczej nie dasz rady.
Zuzka

kolejność rozciągania mięśni

Post autor: Zuzka »

Czy uwazacie za dobry pomysl to, zeby jednego dnia skupiac sie na rozciaganiu miesni pachwinowych (?! - jezeli cos takiego jest :D ), a drugiego dni miesni pod kolanami?

PS:Wybaczcie, ale jak widac anatomia to nie moja dziedzina (Zuzko, odchodzisz, zostałaś najsłabszym ogniwem!).
Joanna

Zuzka, niekoniecznie. Dobrze jest przy rozciąganiu rozciągnąć mozliwie wszystkie grupy mięśniowe. Jako ciekawostkę dodam, że jest np. określona kolejność rozciągania mięśni do szpagatu damskiego (podłuznego): [u:1ec4c81277]najpierw plecy, posladki, ścięgna podkolankowe i łydki, czworogłowe uda (czyli z przodu), tylne mięśnie uda[/u:1ec4c81277]. Tzn. każdy może się rozciagac jak chce, ale paru mądrych ludzi stwierdziło, że własnie taka kolejnosc jest najbardziej efektowna. Ponoć do tureckiego też jest, ale jej nie znam ;)
aankaa_baletnica=)

no wiem, wiem przeżyję :wink:
Ale tak mi się wydaje, że jest takie podobne cwiczenie do tego... teraz mnie oświeciło :D
Rozjeżdrzasz się na szpagat turecji z jedną nogą na drążku i dociskasz się do ściany (albo raczej ktoś cię dociska). To chyba mniej więcej podobnie....
Joanna

Teraz to z kolei ja nie za bardzo wiem, o jakim ćwiczeniu mówisz? Rozjechać się na drążku to rozumiem, ale do jakiej ściany? ;)
aankaa_baletnica=)

rozjeżdżasz się na szpagat turecki na drążku, no i starasz się aby biodra szły w kierunku ściany, któś może ci pomóc i dopchac biodra do ściany lub w jej kierunku.
Justi

ułożenie nóg w szpagacie francuskim

Post autor: Justi »

A ja mam pytanko: czy jak robię szpagat francuski to noga, która jest z tyłu powinna być odkręcona czy nie ?(wtedy wierzch stopy cały dotyka podłogi, a przy odkręconej tylko wewnętrzna część)
Paula

Post autor: Paula »

Tylko wewnątrzna...
Gość

Post autor: Gość »

Pięta i wewnętrzna strona nogi powinna leżeć na podłodze.
A noga przednia powinna leżeć (na pięcie) palcami skierowanymi na zewnątrz (zewnętrzna strona nogi skierowana ku podłodze)
ODPOWIEDZ