Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

Hmm.. więc się pomyliłam. :) Ale uznałam, że skończenie zwykłej SB wystarczy.
sisha945

Post autor: sisha945 »

Oliwiaaa
we Wrocławiu jest prywatna szkoła baletowa Capitol http://www.szkolabaletowacapitol.bnx.pl/news.php
myśle że tam nie ma wiekszych problemów z dostaniem sie :)
A jesli chodzi o rozciągnięcie to spokojnie da sie to nadrobic. na forum jest sporo wątków o tym temacie, poczytaj sobie :)
sisha945

eh :twisted: .. owszem świetna, tylko chłopaki w balecie mają jednak dużo łatwiej, choćby dlatego że jest ich niewielu, i każdy jest na wage złota :wink: a mogłabys podać ich nazwiska? :)
Te 3 etapy to 3 lata szkoły podstawowej, 3 lata gimnazjum i 3 liceum.
Buba

Post autor: Buba »

Droga Takedream :)
Pisałaś, że chciałabyś próbować dostać się do OSB w Warszawie lub w Łodzi. Ja uczę się w OSB w Łodzi i uważam, że możesz się dostać, bo Pani dyrektor, odpowiedzialna za rekrutację jeste bardzo otwarta na nowe osoby również w starszym wieku. I nie przejmuj się tym, że na stronie jest napisane, że biorą tylko do I i II klasy. Z tym że radziłabym Ci próbować już w tym roku. W OSB dasz rade więcej nadrobić przez rok niż w prywatnej baletówce. A do której klasy teraz idziesz? Do 3 gim?
Wiem, że pod koniec sierpnia jest jeszcze nabór uzupełniający w naszej szkole. Proponuję Ci, abyś zadzwoniła do szkoły i zapytała się czy masz szansę. Do końca sierpnia masz jeszcze sporo czasu, żeby się podciągnąć, ale musisz być bardzo wytrwała.
A jeśli źle oceniłam po Twoim wieku i nie idziesz do 3 gim, tylko do 2 to jeszcze lepiej.
Co prawda nie wiem czy u nas w szkole zdarzało się, żeby osoba dołączała tak późno (chociaż do mojej klasy jedna dziewczyna dołączyła pod koniec 5 klasy podstawówki a niegdy nie miała nawet najmniejszego kontaktu z tańcem - mieła za to dobre predyspozycje)
W każdym razie radzę Ci spróbować. Nie masz nic do stracenia, a możesz zyskać :)
sisha945

Buba :)
tak z ciekawości spytam - jaka jest górna granica wieku w Łódzkiej OSB?
Oczywiście dla osób które nie przenoszą sie z innej sb, ani nie ćwiczą od lat w podobnym wymiarze godzin co rówieśnicy w baletówkach..
Buba

Post autor: Buba »

Tak na prawdę to chyba nie ma górnej granicy wieku. Jak się ktoś nadaje to biorą :) Wiadomo, że raczej nie byłoby możliwe przyjąć do 7 klasy osobę, która nie ma pojęcia o tańcu, ale myślę, że do 4 czy 5 jest to możliwe przy odpowiednich warunkach, zwłaszcza, ża nasza szkoła nie jest zbyt liczna i chętnie przyjmowanie są nowi uczniowie :)
takedream

Post autor: takedream »

"Buba", dobrze wyliczyłaś i idę do 3 gim. teraz. Jednak nie dałabym rady próbować w tym roku, muszę gimnazjum skończyć w moim mieście. myślisz, że jeśli przez ten rok bym zdobyła jakieśtam doświadczenie, to miałabym szanse? :). ogólnie byłam na 4 zajęciach indywidualnych, dwa przez 1 h, a kolejne dwa 1.5. strasznie się zdziwiłam, że tak szybko pędzę z tematem, wydaje mi się, że Pani sporo mnie nauczyła. ofc nie idzie mi jeszcze perfekcyjnie, bo to lata ćwiczeń, ale jest fajnie, nawet bardzo. ale jeśli bym się zgłosiła za rok to bym właśnie do 7, słyszałam, że czasem cofają o rok, to ew. do 6. to chyba jednak niemożliwe, prawda?

a co do nazwisk to nie, niestety nie znam. Wujek google mi znalazł te informacje, ale nazwisk nie podał. wiem, że Chłopak był w czołówce klasy i właśnie w Teatrze Wielkim tańczy teraz.

edit- Buba, do której klasy teraz idziesz?
i mam jeszcze takie ogólne pytanie dotyczące dyplomów. czy są jakieś różne 'gatunki' takowych? słyszałam że na zakończenie mojego Ogniska Baletowego dostaje się dyplom, ale czy to mozliwe, żeby było taki sam jak na zakończenie OSB?
takedream

to bardzo fajnie, że ja chciałabym startować do 7 klasy, haha! wyśmieją mnie. ;D
Agasiek

Post autor: Agasiek »

7 klasy? czyli do 2 gimnazjum czy 2 liceum bo nie rozumiem? bo 7 OSB to 2 liceum :)
takedream

hmmm. to źle policzyłam, Przepraszam ;D.
w takim razie do 6. aaaa co tam, 5 lat to przecież nic {żartuję oczywiście!}
ODPOWIEDZ