Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
inaenka

Post autor: inaenka »

Bo Blochy pomieszali z Sanshami i innymi i teraz wszystko jest tutaj. Dopiero w trakcie "sprzątania", ale już teraz w miarę łatwo z wyszukiwarki korzystać ;)

[quote:d06ef10648]PostForum: BALET - Praktyka Wysłany: Nie Maj 10, 2009 4:32 pm Temat: Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point
Ja miałam ASPIRATION 105. Nie byłam z nich zadowolona, ponieważ działy mi się z nimi dziwne rzeczy które postaram się mniej więcej opisać... ^^
1. Czułam miażdżący wręcz nieznośny ból palców i praktycznie całej stopy, kiedy wchodziłam na pointy. ZA KAŻDYM RAZEM (Być może pointy były źle dopasowane do moich stóp, czy coś w tym stylu)
2. Po uporczywych staraniach i rozrabianiu pod okiem nauczyciela dalej nie mogłam stanąć na półpalcach... (chodź na pointy wchodziłam normalnie)
3. Po tygodniu ćwiczeń nie byłam w stanie stanąć na całym czubku(praktycznie wogóle nie mogłam stanąć). Czułam jakby były złamane... Ale ponoć nie były kiedy spytałam nauczyciela.
Podsumowywując już paru pedagogu stwierdziło, że są cytuje: DZIWNE.
Hmmm... piszcie co chcecie, ale mam porównanie z innymi pointami i nic takiego mi się z nimi nie dzieje... Myśle, że (za przeproszeniem) nie spasowały moim stopom :)
Aczkolwiek niestety nie rozmawiałam z osobą któraby miała ten model, więc nie wiem czy inni mają też z nimi problemy.[/quote:d06ef10648]

Ostatni raz jak pytałam o ten model, to Cheryl właśnie czekała na niego.
julianka

Sansha Ovation 3/4

Post autor: julianka »

Ja mam [u:6412f6ac60]Ovationy 3/4[/u:6412f6ac60] kupione na allegro za 70 zł i są świetne....... stoi mi się na nich nawet odrobinę lepiej niż w Gloriach, bo są bardziej miękkie, co dla małego podbicia jest lepsze.....

A ja przymierzyłam ostatnio moje stare Grishki Fouettes i zdziwiłam się, jak mogłam w czymś takim ćwiczyć.... Grishki to według mnie masakra dla stóp :evil:
inaenka

Grishko Fouette

Dobrze powiedzieć coś więcej - dlaczego uważasz,że Grishki to masakra dla stóp?
Też nie lubiłam swoich [u:f67066014c]Grishko fouette[/u:f67066014c], dopóki nie dowiedziałam się, że [u:f67066014c]to model releve[/u:f67066014c]. Wyrabiają się szybko. Mogą złamać się nawet przy wyrabianiu (łamią się na pozycje półpalce oraz na linii podbicia). Musiałam ubić im jednak boxy bo były usztywnione bardzo wysoko. Natomiast idealnie dobrane do stopy są bardzo wygodne (nawet nie potrzebowałam wkładek). Myślę, że to model dla osoby z każdym podbiciem, ale z mocną stopą.
julianka

Post autor: julianka »

Po kilku miesiącach w [u:3a6220fc41]Grishko Fouettes[/u:3a6220fc41] już zrobiły mi się halluksy.... dobrze, że teraz tańczę w Sanshy, bo nie wyobrażam sobie moich stóp.... palce po 15 minutach bolały mnie jakby ktoś spuścił na nie worek kamieni i zostawił je na moich palcach.....
Elliot

Bloch - wymowa

Post autor: Elliot »

mam pytanie z trochę innej beczki; czy ktoś wie jak wymawia się 'bloch'? cały czas wymawiałam to z /h/ na końcu, ale ostatnio uświadomiłam sobie, że to marka z Australii, no więc taka wymowa jest mało prawdopodobna. ostatnio rozmawiałam z anglojęzyczną osobą i wymawia to jako /blok/, ale sama nie była pewna. może ktoś wie jaka jest poprawna wymowa? strasznie mnie to nurtuje ;)
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Ja słyszałam, ze wymawia się "blocz" - z angielskiego, i tak mi mówiła osoba z Anglii.
inaenka

Na pewno nie [i:e9cdc2d636]blocz[/i:e9cdc2d636] lecz [i:e9cdc2d636]blok[/i:e9cdc2d636], to 'k' jest miękkie, ledwo słyszalne. U niektórych słyszę na końcu nawet 'h'.
Katia

Post autor: Katia »

Hahahhaa, ja wymawiałam zawsze 'blosz' xD
Elliot

więc chyba pozostanę przy /bloh/ bo jakoś nie widzi mi się wymawiać aspirowanego /k[size=9:b3da47ac41]h[/size:b3da47ac41]/ ;)
Elliot

Bloch Aspiration

mimo negatywnej opini, parę dni temu zakupiłam Bloch Aspiration. przy rozrabianiu myślałam, że mi palce odpadną... strasznie box uciskał mi paluchy. miałam ochotę wyrzucić je przez okno. no ale postękałam, pokwiczałam i jakoś je wyrobiłam i śmiem stwierdzić, że to bardzo dobre pointy i teraz są dość wygodne. miła odmiana od grishko :)
Bardzo lubię grishko - przyzwyczaiłam się do nich i sobie je bardzo chwalę. wolę twardsze pointy. tyle, żę chciałam spróbować czegoś nowego i bloch był trafnym wyborem. wydaje mi się, że z biegiem zużytych point przyzwyczaiłam się do grishko i początki przejścia na inną markę, w tym wypadku bloch aspiration, były trudne.
ODPOWIEDZ