przeprost kolan

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Złączenie nóg w pierwszej pozycji to kwestia odpowiedniego wciągania kolan.
Gdzieś już chyba omawialiśmy, jak to robić...
Kolana wciągasz do góry, nie jestem jednak w stanie wytłumaczyć ci dokładnie jak... z pewnością mięśniami ud. Chodzi o to, że nie prostujesz nogi pchając kolano jak najbardziej do tyłu, ale starasz się podciągnąć je ku górze.
;)
abeille

Post autor: abeille »

aaa! nie rozumiem tego! i dalej mam metlik w glowie.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Chodzi o to, że gdy stoisz w pierwszej pozycji chcąc wciągać kolana wciągasz je do środka, prawda? Do wewnątrz.
A przy przeprostach kolana trzeba wyciągać do góry, tak jakbyś chciała wydłużyć nogi nie wciągając kolan "do środka"
rozumiesz?:)
abeille

Post autor: abeille »

tzn w teorii rozumiem, teraz pozostaja cwiczenia
dziekuje :)
Czajori

Post autor: Czajori »

Już kiedyś pisaliśmy o tym, że przeprosty można mieć tylko w stawach. Nie można mieć przeprostu w łydce, bo łydka to nie staw :694:
Zdjęcie, które pokazała abeille, przedstawia właśnie przeprosty w kolanach. Im są większe, tym bardziej oddalone są od siebie pięty w pierwszej pozycji (oczywiście jak nie stoimy na podciągniętych kolanach).
~ balerinka ~

Post autor: ~ balerinka ~ »

Hmmm, no tak... Jak to mogę być przeprosty w kolanach, jak ja mam (i to spore) i mimo wszystko tak nóg nie mogę dać, wygodniej mi jest normalnie, a tak na dodatek to brzydko wygląda - przynajmniej dla mnie;) Poza tym ja słyszałam o przeprostach w łydkach i nawet miałam taką koleżankę, która je miała, ale nie chcę się juz kłócić. Nieważne;)
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:af3cc2b09d="~ balerinka ~"]Poza tym ja słyszałam o przeprostach w łydkach i nawet miałam taką koleżankę[/quote:af3cc2b09d]po prostu miala krzywe lydki a nie przeprosty
aniiik

Post autor: aniiik »

znalazłam się na waszym forum przypadkiem,bo z baletem nie mam nic wspólnego;)
szukałam w internecie czegoś o przeprostach bo posiadam takowe od urodzenia i strasznie mnie unieszczęśliwiają...
także można się domyślić w jakie rozbawienie wprawił mnie pomysł obciążania kolan 6 kg ciężarkami :shock:
z punktu widzenia osoby nietańczącej to straszna głupota tak się oszpecać (tak-oszpecać, wiem bo mam lustro ) ale też jakieś pocieszenie ,że może nie jestem takim potworem skoro ktoś chce się do mnie upodobnić;)

poza tym pozdrawiam i zazdroszczę bo sama chciałabym umieć tańczyć :P
Torin

Post autor: Torin »

Nooo myślę, że co najmniej kilka osób tu z forum by się chętnie i bez krępacji a nawet za spora dopłatą zamieniło w takiego "potwora" :P ;)

Torin
Lovett

Post autor: Lovett »

heh, też mam przeprosty, w rękach i nogach, może nie są jakieś mega, no ale są i się cieszę, że są xD

jak ma się ładne podbicie to taka noga z przeprostem ładnie się prezentuje :)
ODPOWIEDZ