Leworęczni w tańcu??!!

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Qba

Post autor: Qba »

Ja jestem leworęczny. Na początku mialem problemy nawet z kręceniem w kolo osi, bo zawsze robilem w inną stronę niż reszta. Czasem zdaża mi sie jeszcze pomyłka , gdy patrzę w lustro. Ale tego jest się w stanie nauczyć i później nie robi to różnicy. Pomimo, że jestem leworęczny to myszą na kompie operuję prawą ręką, bo kabel był za krótki i nie mogłem przestawic. Wsiadam na rower też z prawej strony, ale to pewnie dlatego, ze rodzice są prawo reczni i prawo nążni i mnie tak nauczyli. Na klasyce też nauczyciel uczy tak jak sam robi , wiec jak sie od początku tak przyzwyczaimy to póxniej nie ma problemów..i tak trzeba umieć kręcić w obie strony.
Migotka

Post autor: Migotka »

Po ponad dwóch latach nauki zaczynam kręcić w lewo, do tej pory nosiło mnie po całej sali, teraz już idzie w miare prosto, za to w prawo jest oki.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Moja koleżanka jest też leworęczna i zupełnie jej to nie przeszkadza w tańcu.
Przy komputerze obsługuje myszkę prawą ręką... :)
Wszystko jest okej, a w tańcu radzi sobie całkiem dobrze.
Rytmiczka

Post autor: Rytmiczka »

Ja także jestem leworęczna i nie sprawia mi to problemu, czasem nawet wydaje mi sie ze to działa na plus. Bo jak w choreografii są synhrony w odbiciu lustrzanym to najpierw uczymy się na prawą strone a pózniej na lewą i przejscie z prawej na lewą nie sprawia mi problemu:)
NinaA

Post autor: NinaA »

A leworęczność wogóle jest przeszkodą w balecie? Ja 6 lat tańczyłam i jakoś mi to nie przyszło do głowy a jestem leworęczna :razz:
Laranda

Post autor: Laranda »

piszę obiema jem obiema i tańczę obiema rękami :) mimo że teorytycznie jestem leworęczna. Jedynie gdzie mi to przeszkadza to w piłce nożnej bo nigdy nie wiem którą nogą kopnąć :)
Bisiuka

Post autor: Bisiuka »

Ja jestem lewo i prawo ręczna . Umiem pisać i tą i tą , jem obiema . Nigdy mnie nie przeszkadzało że jestem bardziej leworęczna . :)
arizona

Post autor: arizona »

nie wiem gdzie to za bardzo umieścić. rzecz będzie nie o leworęczności ale o "lewonożności" ;) dzisiaj oglądając dokument the dancer zauważyłam rzecz, która nigdy wcześniej nie przyszła mi do głowy; katja bjorner i jej nauczycielka tańczyły tą samą wariację, tyle, że jedna przez całą kombinację obracała się w prawo, a druga w lewo. mi zawsze powtarzano, że trzeba się nauczyć kręcić w obie strony równie dobrze, ale od dzisiaj będę upierać się przy obrotach w prawo ;)
ODPOWIEDZ