"Kanon" baletów na DVD ...

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
sfra

Post autor: sfra »

Amazon
Torin

Post autor: Torin »

[quote:af57fbb451="Agasiek"]Czasami na allegro trafią się dobre balety. Tak około 40 zł.
Ja na przykład kupiłam Dziadka z Bolshoi Ballet.[/quote:af57fbb451]

No o allegro to nie pomyślałem :)

Torin
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Ja kiedyś też nie myślałam, że coś tam baletowego mogę kupić prócz baletek lub strojów dla małych dzieci. :)
milton

Post autor: milton »

A ja ostatnio również media markt polecam. Jak zobaczyłem Giselle Kirova z Mazentsev'ną i Zaklinskim....to mało co zawału nie dostałem (szczególnie że kosztowała niecałe 60zł). Najlepsza Giselle i to w takiej cenie.....więc można czesam coś nawet w media markt upolować.
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Serio?! Fajnie. Ja w wielu sklepach cos baletowego widziałam np. zeszyty z baletnicami itd.
Dobra, już koniec offa.
sfra

Post autor: sfra »

W koncu Media Markt - nie dla idiotow!

(przepraszam za off)
Beata-wielbicielka baletu

Post autor: Beata-wielbicielka baletu »

Osobiście polecam sklep internetowy www.filmydvd.pl. Kupiłam tam już 8 czy 9 tytułów,bo wybór jest duży i ceny najniższe. Balety firmy TDK kosztują tam od 79 do 99 zł,przy czym absolutne nowości zazwyczaj są po 79 zł,w tej cenie kupiłam w maju "Bayaderę" ze Svetlaną Zakharovą (nowość od TDK).Zdaję sobie sprawę,że nawet te ceny są wysokie,ale jednak relatywnie niższe od cen nie tylko w innych sklepach internetowych,ale także w prawdziwych księgarniach muzycznych,gdzie te same balety nie schodzą z ceny 115-130 zł (raz nawet widziałam "Śpiącą Królewnę"-tę,która wyszła w serii La Scala, po 160 zł). Dodatkowo,we wspomnianym wyżej sklepie internetowym zdarzają się promocje i tak swego czasu kupiłam 4 tytuły po 54 zł za każdy (z 89 lub 99 zł) - bardzo piękne tytuły,że pozwolę sobie wymienić: "Śpiąca..." z Opery Paryskiej,
"Coppelia" z Kirova,"Korsarz" z Kirova i "Córka żle strzeżona" z Covent Garden.Zamówienia są realizowane szybko,można otrzymać niewielki rabacik,naprawdę polecam.
Jeśli chodzi o balety z firmy Deutsche Grammophon,to kupuję je w Media Markt,bo cena jest wszędzie podobna,czyli ok.68-70 zł.Ostatni mój zakup to "Dama Kameliowa",ale jeszcze nie obejrzana.
Przywożę też balety z moich różnych podróży,ale za granicą są one drogie,poniżej 30 euro nie schodzą, a z firmy Pioneer są po 50 euro.

Dzisiaj natomiast zauważyłam nowość na stronie filmydvd.pl,a mianowicie
balet "Kopciuszek",ale nie do muzyki Prokofiewa tylko do muzyki Johanna Straussa; wiem,że wielu kompozytorów napisało muzykę do tego baletu,ale o Straussie nigdy nie słyszałam.Niewątpliwie najpopularniejszą jest jednak muzyka Prokofiewa.

To prawda,że sprzedawcy w sklepach muzycznych często są zaskoczeni,gdy się ich zapyta o jakiś balet...Patrzą wówczas wnikliwym wzrokiem na klienta,tak jakby chcieli powiedzieć: "Drogi Panie, to nie ta epoka,nie te czasy,kto obecnie ogląda jakichś facetów w rajtuzach?"

To tyle,pozdrawiam!
Torin

Post autor: Torin »

[quote:c194f26ab1="Beata-wielbicielka baletu"]Osobiście polecam sklep internetowy www.filmydvd.pl. Kupiłam tam już 8 czy 9 tytułów,bo wybór jest duży i ceny najniższe. Balety firmy TDK kosztują tam od 79 do 99 zł

<big ciach>

To prawda,że sprzedawcy w sklepach muzycznych często są zaskoczeni,gdy się ich zapyta o jakiś balet...Patrzą wówczas wnikliwym wzrokiem na klienta,tak jakby chcieli powiedzieć: "Drogi Panie, to nie ta epoka,nie te czasy,kto obecnie ogląda jakichś facetów w rajtuzach?"

To tyle,pozdrawiam![/quote:c194f26ab1]

Dzięki - też sie nad tym sklepem poważnie zastanawiałem ale nielubię kupować w ciemno. Dobra rekomendacja jest zawsze mile widziana :) A ceny u nich spokojnie do przeżycia ! Dzięki !!!
Co do miny to masz absolutną racje :D
W jednym sklepie w Krakowie dość ostentacyjnie sprzedawcy mnie palcem pokazywali gdy łaziłem sobie później po innych działach - ubaw miałem, ale w sumie średnio przyjemne :D

Pozdrawiam
Torin
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

mam do Was pytanie: czy widzieliście (albo słyszeliście coś o) SIGNES???? W razie potrzeby dla naprowadzenia o co mi chodzi -garść informacji: współczesna sztuka baletowa, choreograf Carolyn Carlson. Premiera w 1997 roku . W przedstawieniu tańczą tancerze i tancerki Baletu i Opery Paryskiej, a pierwsze skrzypce "grają" Kader Belarbi i Marie-Agnes Gillot. Autorem muzyki do baletu jest René Aubry.
Tytuł oryginalny: Signes
Wykonawca: Laurent Hilaire, Isabelle Guerin, Kader Belarbi, Marie-Agnes Gillot, Corps Ballet and Orchestra Opera National de Paris
Data premiery: 16.04.2007

Jest to dostępne na DVD i dlatego jestem ogromnie ciekawa Waszych opinii co do wykonania, muzyki, stylu i wszystkich innych kwestii choćby częściowo związanych z tematem.
Pozdawiam
Beata-wielbicielka baletu

Post autor: Beata-wielbicielka baletu »

Witam,
czy jest Wam drodzy Forumowicze znana para tancerzy Karen Kain i Frank Augystyn? Jeśli wiecie cokolwiek na ich temat,to napiszcie proszę.
Chodzi o to, że widziałam w internecie Giselle na DVD z ich udziałem,ale nie wiem,czy jest to jakiś archiwalny film,czy może współczesny.Wydawca VAI MUSIK,tańczy National Ballet of Canada.Giselle to jeden z moich ukochanych baletów i zamierzam kupić to DVD.Okładka sugerowałaby przedstawienie z lat 90-tych,ale trudno to sprawdzić w internecie.Oczywiście przedzwonię do tego sklepu,ale może coś wiecie o tej parze tancerzy, a może ktoś z Was po prostu zna ten spektakl?
Czekam z niecierpliwością i pozdrawiam!

Torinie,polecam Tobie gorąco sklep internetowy filmydvd.pl,aktualnie jest tam promocja na ABSOLUTNIE NAJPIĘKNIEJSZĄ COPPELIĘ Z KIROVA za jedyne 54 zł.Gwarantuję Tobie,że się nie zawiedziesz.
Do miłego usłyszenia!

AG 111111- widziałam ten balet w sklepie na DVD i chociaż osobiście nie znałam wcześniej tego tytułu i zresztą nadal nic o tym balecie nie wiem,to jednak okładka raczej zachęca do kupna.Coś więcej możesz przeczytać na stronie filmydvd.pl.
ODPOWIEDZ