list otwarty w sprawie emerytur dla tancerzy
-
Sagittaire
Ministerstwo ma wpływ na wynagrodzenia w placówkach kulturalnych mu podległych oraz moze postulowac zmiany w budżecie i innych aktach prawnych gwarantujących wzrost płac w danym sektorze. Ministrowi podlegają bezposrednio np. Opera Narodowa, Filharmonia Narodowa i podobne insttucje kulturalne. natomiast chodzi tez o inne przywileje czy raczej prawa pracowników sfery kultury - np. w stosunku do "budżetówki" nie mieli gwarantowanych podwyzek od lat, no i emerytury, prawa pracownicze - zapisane a nie przestrzegane...
-
Sagittaire
Tak podlega samorządom.
Wybaczcie ale wszelkie uklady zbiorowe a co gorsza zwiazki zawodowe na polu sztuki to nic dobrego dla niej. Owszem dla pracowników którzy z nazwy są artystami to może tak ale teatr to nie to samo co zakład pracy. Kto swoje życie chce poświecić sztuce inaczej musi spojrzeć na tak zwaną karierę zawodową bo w przeciwnym razie może zostac tylko rzemieślnikiem albo co najwyżej sztukmistrzem.
Wybaczcie ale wszelkie uklady zbiorowe a co gorsza zwiazki zawodowe na polu sztuki to nic dobrego dla niej. Owszem dla pracowników którzy z nazwy są artystami to może tak ale teatr to nie to samo co zakład pracy. Kto swoje życie chce poświecić sztuce inaczej musi spojrzeć na tak zwaną karierę zawodową bo w przeciwnym razie może zostac tylko rzemieślnikiem albo co najwyżej sztukmistrzem.
tak - to trudne zagadnienie, zwłaszcza ze u nas jest sie artystą na etacie jak w fabryce sróbek a to do niczego dobrego na polu sztuki nie prowadzi. Najuczciwesze są roczne lub kilkuletnie kontrakty, ciagłe przesłuchania i sprawdzanie przydatnosci artysty - niestety u nas zawsze na etatach więcej halabardników niz królów... ale z drugiej strony takie sprawy jak bezpieczeństwo pracy, prawa do płacy za nadgodziny, czas i rodzaj pracy za dane wynagrodzenie czy wreszcie sprawa emerytur są wazne i warto o nie walczyc. Dlatego prostych rozwiazań nie ma - trzeba negocjować
a propos pieniedzy na opere i balet t akcje protestacyjną ogłosiła Solidarnosc artystów Opera Nova http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/56358.html
wprawdzie nie chodzi o emerytury, ale zamieszczam ten link bo to świadczy o tym jaka jest desperacja srodowiska - artyści scen muzycznych nigdy wczesniej tak nie protestowali! No i zwróćcie uwagę na forme protestu - jak marszałek województwa nie spełni ich rządań zatańcza mu i zaspiewają pod oknami.. ja tez tak chcę!!!! ;)
wprawdzie nie chodzi o emerytury, ale zamieszczam ten link bo to świadczy o tym jaka jest desperacja srodowiska - artyści scen muzycznych nigdy wczesniej tak nie protestowali! No i zwróćcie uwagę na forme protestu - jak marszałek województwa nie spełni ich rządań zatańcza mu i zaspiewają pod oknami.. ja tez tak chcę!!!! ;)