Bolshoi Ballet

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Katia

Post autor: Katia »

Do wszystkich miłośników baletu z Katowic i okolic :D
W kinoteatrze Rialto są transmisje na żywo z baletu teatru Bolszoj. Cennik i inne sprawy są na stronce http://rialto.katowice.pl/
Podam wam zapowiedziane transmisje:

*[b:59a52cd91f]Śpiąca królewna[/b:59a52cd91f] -> (Zakharova będzie, o ile sie nie mylę.)
20 listopad 2011, godz. 16:00
*[b:59a52cd91f]Dziadek do orzechów[/b:59a52cd91f] (Retransmisja!)
18 grudnia 2011, godz. 16:00
*[b:59a52cd91f]Korsarz[/b:59a52cd91f]
11 marca 2012, godz. 16:00
*[b:59a52cd91f]Jasny strumień[/b:59a52cd91f]
29 kwietnia 2012, godz. 17:00
*[b:59a52cd91f]Raymonda[/b:59a52cd91f]
24 czerwca 2012, godz. 17:00

Zachęcam was do uczestniczenia w takich transmisjach, ponieważ to, co widzialne jest w doskonałej jakości na wielkim kinowym ekranie, daje nieporównywalne efekty do oglądania takiego baletu w domciu :)
Blanche

Post autor: Blanche »

News! Osipova i Vasiliev odchodzą z Bolszoja do Teatru Michajłowskiego w Peteresburgu, do którego, przypomnę, rok temu odszedł z Maryjskiego Sarafanov, i którego dyrektorem jest Nacho Duato.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

MATKO- a to wiadomośc!!!!!! Jestem w szoku. To jest dwójka, dla której chciałam jechac do moskwy. Teraz juz wszystko będzie sie skupiac w Petersburgu....
Blanche

Krótko, dlaczego się zdecydowali:

Osipova: "Głównym powodem był brak repertuaru - zatańczyłam w Bolszoju wszystko, co mogłabym tam zatańczyć".
Vasiliev: "Rozwijamy się, chcemy ruszyć do przodu, a w Bolszoju trudno uwolnić się z formy, jaką sobie nadaliśmy. Nie chcemy się ograniczać do dwóch-trzech tak zwanych 'wielkich ról', lecz tańczyć jak najwięcej różnych partii, szczególnie nowych choreografii. To nie wielkość sceny jest istotna, lecz co się na tej scenie wystawia i jak to jest osiągane".

Ich słowa odczytuję tak, że zmęczyło ich tańczenie kilku ról-wizytówek - Spartakus, Basilio, Kitri, Esmeralda, a Bolszoj nie był zbyt skłonny, żeby dać im coś innego. Szczególnie rozumiem Vasilieva, bo jemu dawano role jednego typu, męskie i brawurowe.
Kasiek

Post autor: Kasiek »

Faktycznie.. Bolshoi bez Osipovej i Vasilieva nie bedzie taki sam.. ale cóż się im dziwić, skoro nie dostawali innych ról, tylko te nieliczne jak to Blanche napisała - ról-wizytówek- to zawodowo nie mogli czuć się spełnieni. Teraz Bolshoi niech płacze a mieszkańcy st. Petersburga się cieszą.:d
Blanche

Inny news - Vishneva będzie regularnym gościem Bolszoja. No i od miesięcy krążą plotki o Obraztsovej, która właśnie ma wystąpić z Vishnevą w balecie "Lost Illusions". Obraztsova wcześniej nie przeszła, bo podobno Sergei Filin, nowy dyrektor, zaproponował jej tylko status solistki, ale teraz jak Osipovej nie będzie, może zaproponuje jej pierwszą tancerkę i może Obraztsova przejdzie.
Lienka

Post autor: Lienka »

Mam wrażenie, że świat się wali. Zawsze to było dla mnie takie uporządkowane, pewne nazwiska zawsze kojarzyły się z Bolsoj a inne z Maryjskim, a tu nagle wszystko się miesza... Rozumiem oczywiście pobudki i w sumie nikomu z tych tancerzy się nie dziwię, ale i tak jestem zaszokowana.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Prosze bardzo:
http://www.tvkultura.ru/news.html?id=849170&cid=178
Blanche

Artykuł (po angielsku), który wyjaśnia przyczyny rozwoju Michajłowskiego:
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-is-rocked-by-a-bolshoi-revolution-6263239.html
martini_rosso

Post autor: martini_rosso »

pewnie wszyscy już widzieli, ale ja właśnie teraz odkryłam...

http://www.youtube.com/watch?v=GBh3AOGJhb0&feature=player_embedded

... i polubiłam. po prostu. Ulanova ma tu w sobie tyle delikatności, której brakuje dziś niejednej Odetcie... Może nieco idealizuję, ale i tak mi się podoba :)
ODPOWIEDZ