Międzynarodowy Dzień Tańca - 29 kwietnia

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
forum.balet.pl

Post autor: forum.balet.pl »

Kochani,
Specjalnie dla wszystkich pasjonatów, z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca, utworzyliśmy nową tablicę w naszym kompendium "Roztańczoną encyklopedię".
Zapraszamy
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

no a my juz po wystepach :D
coz, nie bylo zle ;)
trwaly 2 godziny i 15 minut (poczatek o 11)
wystepowalo tylko nasze ognisko, wszystkie klasy :P
my tanczylysmy 4 uklady:
tango te amo a.piazzoli (aisza i nala)
fastinatin rhythm, gershwina, choreografia balanchine'a(wszystkie)
suite baletowo-jazzowa do utworu o nazwie "1917" :lol: :D
i kankana :)
niestety najgorsze jest to, ze u nas zawsze zle klada podloge(zle...beznadziejnie!). ona jest gumowa i klejona tasma (takie pasy jakby) no i do tego pelno fald! :?
jesli chodzi o gershwina to troche sie zawalil.. pani dala nie ta plyte co trzeba i nie bylo wstepu!!
ale poradzilysmy sobie ;)
Joanna

Post autor: Joanna »

A ja po wieczorze Kyliana w TW - i to spędzonym w doborowym towarzystwie :)
Nefretete

Post autor: Nefretete »

No to mam nadzieję, że filia warszawska podzieli się wrażeniami po wieczorz Kyliana... Wszyscy (tak mi się wydaje), jesteśmy bardzo ciekawi.

Międzynarodowy Dzień Tańca w PTT uwazam za bardzo udany. Zróżnicowany koncepcyjnie, nastrojowo, ruchowo. Dziewczyny (tzn 3 panie choreograf) mogą być z siebie zadowolone :) A i tancerze świetnie się spisali :) nie tylko w tańcu :)
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[quote:98c7da8054="Joanna"]A ja po wieczorze Kyliana w TW - i to spędzonym w doborowym towarzystwie :)[/quote:98c7da8054]

towarzystwo - jesli to o nas ;) chodzi - pieknie dziękuje, a wrażeniami podzieli się jak oddech złapie. Bosko było!!!

Nefretete - napiszesz coś wiecej o 3 choreografaich 3 choreografek?
Nefretete

Post autor: Nefretete »

Sprobuje, choć zawsze mam problem z ubieraniem w słowa tego co z tańcem związane.

Był to wieczór przedpremierowy, co oznacza, że proces twórczy jest jeszcze w toku, kolejne odsłony tego projektu będą miały miejsce podczas biennale w sierpniu, a potem w październiku na Miedzynarodowy Dzien Muzyki.
Wspólny tytuł wieczoru to "Miasta kobiet", na który składały się kolejno:
"Związki rzeczowe" chor. Iwona Olszowska (Kraków)
"Homo Querens" chor. Aleksandra Dziurosz (Warszawa)
"Moment. Gra II" ruch Iwona Pasińska.(Poznań)

Wszystkie trzy częsci bardzo się od siebie różniły. Jedyne co je łączy, to fakt, że nie są baletami, nie ma tam tańca dla wrażeń czysto estetycznych, to jest teatr, ze scenografia, ze słowem mówionym.

Iwona Olszowska pokazała trzy typy ludzi, którzy tworzą trzy różne typy związków, które z kolei "dzieją" się w trzech róznych "otoczeniach" (stad w tytule rzeczowe). Bardzo ciekawa scenografia, a zwłaszcza kostiumy. Muzyke przeplatają piosenki Andrzeja Sadowskiego - bardzo wyraźne i dosadne.

U Oli Dziurosz możemy obejrzeć cykl scen, z których każda opatrzona innym tytułem, obrazuje życie jako proces, jako ciągłą naukę, ciągły wysiłek, zdobywanie doświadczen, bardzo róznych... niekoniecznie przyjemnych. Z założenia jest to spektakl o kobietach. Kilka scen bardzo zabawnych (popłakałam się ze śmiechu), szczególne gratulacje dla tancerek - aktorek (kabaretowych?). :)

Wreszcie u Iwony Pasińskiej widz spotyka się z teatrem konceptualnym (sama Iwona deklaruje, iż ten typ teatru najbardziej ja interesuje). Nie jest to spektakl prosty w interpretacji, jesli takowa w ogóle istnieje. Nie ma w nim tancą jako takiego, Iwona zreszta okresla siebie nie choreografem, a raczej autorką ruchu. Dosc zaskakujący dobór muzyki - niejakich Bajerantów, coś pomiedzy góralskim disco-polo, a przyspiewkami weselnymi. Co ciekawe artyści na scenie mieli słuchawki w uszach, więc słuchali zupełnie innej muzyki.

To chyba tyle moich wrażeń. :)
czekoladka

Post autor: czekoladka »

a u nas w narodowy dzien tanca moj kochany teatr tanca zatanczyl przecudnie pasje a dzis ostatni dzien czterodniowych warsztatow jazzowych :(
mirrorball

Post autor: mirrorball »

z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca mogliśmy zobaczyć w Puławskim Ośrodku Kultury kilka pokazów tanecznych: m.in. wariacje baletowe do muzyki Bacha (?), break dance, salsa, taniec współczesny, formacja dance ...

ja wieczorem z przyjemnością wybrałam się na salsotekę ;)

pozdrawiam
m.
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

Ja też ten dzień spedziłam jak należy czyli w teatrze na premierze baletów Kyliana w Operze Narodowej, dodatkową atrakcją wieczoru było dla mnie spotkanie z oddziałem warszawskim forum. :)
raisa

Post autor: raisa »

A ja świętowałam baaardzo skromnie. Poprostu sama. Niestety nie zdążyłam wcześniej zorganizować sobie tago dnia bardziej urozmaicić :evil: . Mam nadzieję że za rok będzie lepiej
ODPOWIEDZ