taniec irlandzki

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
Lani

Post autor: Lani »

Witam,
ja od 5 lat tańcze w zespole tańca ilandzkiego
wspaniały taniec, ale ile trzeba się napracować :) jak wszędzie zresztą..
proste plecy, stopy na zewnątrz, ale nie za bardzo, bo w tedy tez nie dobrze, kolana w wiekszości figur wyprostowane, ręce prosto przy tułowiu, chyba, że w grupowych tancach. Ah, no i jeszcze trzeba sie wysoko wybijać, bo poskoki ważne, żeby były "zawieszone" nad ziemia.
Jeśli ktoś chce pooglądać profesjonale wykonanie na przyzwoitym poziomie, to w Warszawie są mistrzostwa Europy 16 września. (ps: ja też biore udział ;D) Tańczą dzieci od wieku 7 lat, aż po dorosłych około 30 do 38 lat :] Najpierw tańce solowe, później grupowe. zapraszam :D
Tercja

Post autor: Tercja »

Mistrzostwa Europy? przecież to tylko zawody dla niższychgrup, podczas gdy a mistrzostwa są w Austrii, i w listopadzie? Czy jakieś zmiany nastąpiły?
Lani

W Austri oczywiście są. Ale te w Warszawie będa może nie aż tak wysoki poziom miały, ale też wysoki. O ile dobrze wiem, dużo osób będzie w konkurencji Intermidiet, a co do open, to nie jestem pewna. W każdym razie będzie kilka osób, które na mistrzostwach były już w całej Europie i zdobywały tam miejsca na podium :] Oczywiscie nie zabraknie początkujących, ale bądźmy szczerzy- w konkurencji nawet Biginer, ale powyżej lat 14 nie mają szans :wink:
Tercja

Post autor: Tercja »

no tak, tylko że mistrzostwa a zawody to różne sprawy a w Polsce ne ma jeszcze nawet Polskich mistrzostw tylko zawody z niższymi grupami, a mistrzostwa są jedne w Europie to tylko chcę powiedzieć.:) Na mistrzostwch nie ma wogóle niższych poziomów i my znamy tylko jedną osobę która tam tańczy za granicą, ka też mam brać udział w zawodach więc mnie przestraszyłaz że są inne zasady:):)
Rozczochrana

Post autor: Rozczochrana »

[quote:5c38d54d9d="Lani"]Oczywiscie nie zabraknie początkujących, ale bądźmy szczerzy- w konkurencji nawet Biginer, ale powyżej lat 14 nie mają szans [/quote:5c38d54d9d]
A co rozumiemy przez początkujących? :) Ja jadąc na te zawody (bo o Warsaw Feis Ci na pewno chodzi :) ) miałam dwuletnie doświadczenie w tym tańcu, z czego pierwszy rok nauki uważam za dość bezproduktywny ;), a mimo to udało mi się zdobyć jedno złoto w kategorii 17-18 lat (o ile się w tym wieku nie mylę, bo nie wiem w końcu czy łączyli te kategorie jakieś czy nie) w Single Jigu.
Ale to to jeszcze spoko. W szkole mam dziewczynę, która tańczy od roku a zdobyła CZTERY (:|) medale, w tym: jeden srebrny, jeden na step, jeden w kategorii Primary. Kurcze, dobra laska --'

[quote:5c38d54d9d="Kasia :))"]ja mialam stycznosc w tamtym roku szkolnym. dyrektorka zatrudnila pana jerzego grzegorka, ktory mial z nami zajecia raz w tygodniu.[/quote:5c38d54d9d]
Kasiu, ciekawe czy się widziałyśmy, bo to do jego szkoły chodziłam przez te dwa lata ;) Występowałaś na (edit ;) ) 55.leciu Ogniska Baletowego w Szczecinie?

Co do samego tańca.. taniec irlandzki jest bardzo efektownym tańcem wyczynowym i by go tańczyć dużo przeszłam. A jednak wydaje mi się, że jest on zbyt wyczynowy - nie można pokochać go tak, jak baletu (chociaż sama baletu nie uprawiam :( ). Bo w tańcu nie chodzi o to by zrobić 10 zakładek i 1000 klików na jednym podskoku ;)
Mimo to dużo zawdzięczam temu tańcowi: wyprostowaną, w miarę ładną sylwetkę i, niestety, duże łydki :( (o czym ktoś wcześniej wspominał)

Pozdrawiam :)
Lani

[quote:542ac2535a="Rozczochrana"]A jednak wydaje mi się, że jest on zbyt wyczynowy - nie można pokochać go tak, jak baletu (chociaż sama baletu nie uprawiam :( ). Bo w tańcu nie chodzi o to by zrobić 10 zakładek i 1000 klików na jednym podskoku ;)
Mimo to dużo zawdzięczam temu tańcowi: wyprostowaną, w miarę ładną sylwetkę i, niestety, duże łydki :( (o czym ktoś wcześniej wspominał)
[/quote:542ac2535a]
eh, niestety smutna prawda. Ja po 5 latach tanca jestem wyczerpana fizycznie i psychicznie i mam zamiar w najbliższym czasie zrezygnować :/ No niestety, ale Twoje zdanie jest prawdziwe, tego tańca [color=darkblue:542ac2535a]ja[/color:542ac2535a] nie [color=darkblue:542ac2535a]potrafię[/color:542ac2535a] pokochać :|

[size=9:542ac2535a][color=darkblue:542ac2535a]post edytowany. mod.[/color:542ac2535a][/size:542ac2535a]
Agasiek

Post autor: Agasiek »

To jest bardzo fajne: http://www.youtube.com/watch?v=oSEE-MX5DfI
Rozczochrana

[quote:f5f92bb6c3="Agasiek"]To jest bardzo fajne: http://www.youtube.com/watch?v=oSEE-MX5DfI[/quote:f5f92bb6c3]

Tak, oglądałam ten filmik jakiś czas temu i wkurzałam się, że te gówniary tak fajnie tańczą ;) [color=darkblue:f5f92bb6c3](ŻART)[/color:f5f92bb6c3]. A jednak te stroje - dżyzus, ja wiem, że to stroje tradycyjne, ale trochę gustu by nie zaszkodziło.. jak dla mnie są przez tą swoją "kolorowość" okropnie amerykańskie - taka tandeta. Oczywiście, stroje irlandzkie muszą być kolorowe, ale żeby świeciły na kilometr? Były na zawodach takie dwie małe, okropne blondyneczki w peruczkach podskakujących jak robaczki. Stroje miały podobne. Uch..

Pozdrawiam ;)

[size=9:f5f92bb6c3][color=darkblue:f5f92bb6c3]post edytowany. mod.[/color:f5f92bb6c3][/size:f5f92bb6c3]
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

na jakie kategorie dzieli sie t.irlandzki?
wiem ze jest reel(czy jakos tak XD), sleep jig(czy jakos tak :P), single jig
i coś takiego...ale dokladniej?
Rozczochrana

Właściwie nie wiem czy "kategorie" to odpowiednie słowo.
To co wymieniasz to po prostu rodzaje tańców. Wydaje mi się, że dobrym porównaniem jest walc czy tango - jest to taniec, a każdy układ może być przecież inny, tyle że dla każdego z tych tańców jest typowe metrum, typowe kroki.
Reel i jigi to główne tańce, pośród których możemy rozróżnić tańce grupowe takie jak four-hand-reel czy po prostu rodzaje jigów takie jak slip jig, single jig czy na step - np. treble jig. Oprócz tego na step mamy też np. hornpipe'a, a wcześniej przez kogoś wymieniany St. Patrick's Day to Treble Jig..
..i w ogóle to jest takie zamieszane, że zdaje mi się, że to moje tłumaczenie nic nie daje :roll: Może ktoś bardziej poukładany powinien to wytłumaczyć ;/

Pozdrawiam gorąco :]

[size=9:d8dff255db][color=darkblue:d8dff255db]post edytowany. mod.[/color:d8dff255db][/size:d8dff255db]
ODPOWIEDZ