Ksiazki, czyli co czytacie

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Tranquility

Post autor: Tranquility »

ja też uwielbiam Kubusia Puchatka !! :D :D :D

a tak poza tym... baardzo różne ksiązki... pozostała mi w pamięci np. "Dżuma" Camusa, albo "Tam, gdzie spadają anioły" Terakowskiej...

obecnie czytam historię teatru i "Mitologię" Parandowskiego i Kubiaka... :roll: :roll: (te dwie ostatnie to obowiązek, a nie przyjemność... :roll: )
Isadora

Post autor: Isadora »

Jeśli ktoś preferuje książki o tematyce ulicy, typu narkomania, prostytucja itp, to polecam książkę "W ślepym zaułku wolności" Jany Frey. Dobra książka. Poza tym lubię czytać biografie. Ostatnio przeczytana biografia to Isadory Duncan, stąd mój nick :wink: Zainspirowała mnie.
sisi

Post autor: sisi »

a ktora biografie czytalas? strasza czy nowsza (obszerniejsza, biala okladka)? ja czytalam stara ale ostatnio zauwazylam w ksiegarniach ta nowa wiec chyba sobie kupie...
Isadora

Czytałam tą nową (w białej okładce). Autorem jeśli się nie mylę jest Peter Kurth. Nie wiem, czy czegoś nie przekręciłam, a powinnam pamiętać, bo potrzebowałam cytatu na maturę z polskiego :oops:

EDIT: Ta stara, to jeśli się nie mylę autobiografia. "Moje Życie" Isadory Duncan. Tej niestety nie czyatałam, bo nie umiem jej dostać w mojej bibliotece.

[color=darkred:4b79b357e6]Post edytowany przez moderatora.[/color:4b79b357e6]
(ponownie) Armida

-

Post autor: (ponownie) Armida »

Zgadza się w czerwonej okładce jest autobiografia - Isadora Duncan "Moje życie", a ta w biało-czarnej to książka Peter'a Kurth'a "Isadora Duncan". Obie czytałam. Jedna ciekawsza od drugiej. Jeżeli ktoś chce zdawać maturę z wiedzy o tańcu, to musi je koniecznie przeczytać. Polecam.

Pozdrawiam
sari

Post autor: sari »

Ja się zabiorę to autobiografii Isadory Duncan za jakiś czas. Narazie czytam biografię Niżyńskiego, za sobą mam już autobiografię Plisieckiej. No ale więcej przede mną niż za mną. :)

Powracając jeszcze do głównego wątku, uwielbiam jeszcze "Tajemniczy ogród". :) I książkę i film- wdzięczna historia.
Nefretete

Post autor: Nefretete »

Co sądzicie o książkach Paulo Coelho?? Bo wśród moich znajomych spotykam się z różnymi, często bardzo skrajnymi opiniami.
Isadora

Moja koleżanka jest wprost zakochana w jego książkach! Ja sama jakoś nie umiem się za nie zabrać, więc nie wiem.
Tranquility

Post autor: Tranquility »

Isadoro, nie mówi się "umię" tylko "umiem"... w Twoich 2 poprzednich postach pojawił się ten błąd (poprawiłem, bo nie mogłem na to patrzyć... ;) )

a co do Coelho... to czytałem "Nad brzegu rzeki Piedry" i "Weronikę...". Obie bardzo mi się podobały. Wpadł mi w ręce też "Podręcznik Wojownika Światła" również bardo dobry. O pozostałych się nie wypowiadam, bo ich nie znam... wśrod moich znajomych takze krążą bardzo skrajne opinie... ostatnio nawet doszły mnie słuchy, że Coleho to członek sekty... nie wiem ile w tym prawdy...
Isadora

Ojej!! Przepraszam najmocniej :oops: Tak to jest jak się już jest po maturze, nawet myśleć mi się nie chce :wink: Ja się już poprawiłam, ale Ty chyba też zrobiłeś błąd :wink: [quote:194d12e836]nie mówi się "umię" tylko "umiem"... [/quote:194d12e836] Jesteśmy tylko ludźmi :)
ODPOWIEDZ