OSB w Warszawie

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Ciekawy program. Widzialam ze wiekszosc choreografii uczniowie wymyslaja sami, czy sa z tym jakies problemy czy nauczyciele chetnie do tego podchodza? Zawsze wydawalo mi sie ze uczniowie nie maja mozliwosci wykazania sie swoimi pomyslami (zwlaszcza ze sa to uczniowie z mlodszych klas).
Gość

Post autor: Gość »

Od kilku lat (teoretycznie co roku) razem z uroczystościami związanymi z dniem patrona (14 III) organizowany jest konkurs choreograficzny. Prezentowane na dniu otwartym choreografie to wyróznione choreografie konkursowe (niektóre całkiem niezłe, tym bardziej biorąc pod uwagę wiek autorów/wykonawców). Po za konkursem nie ma raczej możliwości prezentowania komukolwiek swoich dokonań choreograficznych (na własną twórczośc jest miejsce dopiero w najstarszych klasach).
Gość

No i jak wrażenia?
Joanna

Post autor: Joanna »

Byłam (zresztą może mnie widziałaś, bo przez jakiś czas oglądałam waszą lekcję) :)

Przede wszystkim zależało mi na zobaczeniu 1 klasy, którą notabene udało mi się w końcu znaleźć przez przypadek, bo przyszłam do szkoły nie wiedząc gdzie, ani o której mają lekcję ;) , a reszta to w sumie 'dodatek'.

Generalnie co tu mówić - balet jak balet, modern jak modern, podobał mi się charakterystyczny, może dlatego, że nigdy z takim tańcem nie miałam do czynienia (no, poza tym, że są jako wstawki w różnych baletach), i fajnie było z bliska zobaczyć coś takiego, ale nauczycielkę od tego to macie taką, że ... ;)
Gość

Widziałam Cię :wink: i Sfrę z Kasią G
a która nauczycielka - młoda brunetka [size=7:1548271667](czy stara blondynka) :wink: [/size:1548271667]?
Joanna

[quote:5d118391f6="Gość"]Widziałam Cię :wink: i Sfrę z Kasią G
a która nauczycielka - młoda brunetka [size=7:5d118391f6](czy stara blondynka) :wink: [/size:5d118391f6]?[/quote:5d118391f6]
Heh, no też ich widziałam :P

Raczej młoda brunetka [size=9:5d118391f6][a druga też jest taka??] [/size:5d118391f6] :)
Gość

Taka to znaczy? - nie wiem czy lekcję prowadziła tak jak zwykle, czy zmieniła swoje zachowanie na okazję, że była oglądana....
Joanna

Nie wiem, czy zmieniła zachowanie, ale raczej nie chciałabym mieć z nią lekcji na co dzień ;)
Co chwilę było: "na i zaczynamy! stop!! od początku!! źle!! jeszcze raz!! a wy patrzcie na nich i później powiecie, co robią źle!! gdzie ta ręka*!!"

[size=9:6cadb5bd3e]o tej ręce nie pamiętam czy było, ale mogłoby być [/size:6cadb5bd3e]:)
Gość

Ona raczej jest w miarę znośna. Wydaje mi się, że inaczej traktuje młodsze klasy a inaczej nas (chociaż zdarza jej się na nas wkurzyć).
Jakbyś zobaczyła lekcję tańca historycznego albo interpretacji muzyczno-rucjowych (z p. prof. Hanną Chojnacką) to przekonałabyś się jak wygląda rygor. Tam nie ma miejsca na chociażby najmniejszy błąd zarówno jeśli chodzi o zgodność z muzyką jak i ułożenie każdego milimetra ciała - każda poza musi być perfekcyjna....

Ja byłam dopiero od 12, ale mam wrażenie, ze tłumów nie było.......Czy sie mylę?
Joanna

Nie, tłumów nie było.
W sumie jedną całą godzinę przesiedziałam w sali, ale z tego co pamiętam to koło 12 było w sumie sporo ludzi, przynajmniej w porównaniu z tym, ile było ich wcześniej.

Korzystając z okazji zapytam się, co to są te 'interpretacje muzyczno ruchowe', na czym to polega?
I na czym polega przedmiot 'audycje muzyczne' i 'umuzykalnienie' (ja jak miałam taki przedmiot to on polegał na śpiewaniu, ale wy chyba nie śpiewacie?...).
ODPOWIEDZ