Łyżwiarstwo

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
milton

Post autor: milton »

Dziś o 20 jest gala warta obejrzenia na eurosport.
Ja mam nadzieję że o jakaś chwilowa niedyspozycja Lambiel'a ponieważ Juobert'a nie trawię wręcz i reprezentuje w łyżwiarstwie wszystko to czego nie nie znoszę. Sucha sportowa jazda, zero miękkości ruchu, nastawienie na same skoki plus czasem robienie chamskich plagiatów z układów innych (Yagudina). Dlatego mam nadzieję na powtórkę z Lyon'u. A na solistkach się znam najmniej więc może rzeczywiści będzie ciekawie.
inscrutable.m

Post autor: inscrutable.m »

merytoryczna pomyłka, przepraszam. tak to jest, gdy się myśli o różnych rzeczach naraz.. =)
tak, już o tej gali wpsominałam.. wiec - przed telewizory!
P.S. również nie przepadam za Joubertem. Nie ma w nim emocji... uczucia..
Czajori

Post autor: Czajori »

[quote:564badb8a1="milton"]czasem robienie chamskich plagiatów z układów innych (Yagudina)[/quote:564badb8a1]

Akurat tak się składa, że Aleksiei Yagudin jest asystentem choreografa, z którym pracuje Joubert, poza tym ci łyżwiarze są przyjaciółmi.
Maron

Post autor: Maron »

[quote:824840441d="inscrutable.m"]P.S. również nie przepadam za Joubertem. Nie ma w nim emocji... uczucia..[/quote:824840441d]
widzę że tu powoli grono antyfanów Jouberta się robi :P też go nie lubię :? :twisted: ;)

z solistek licze na Elenę Sokołową, Fleur Maxwell, no i w sumie także na Carolinę Kostner, chociaż nie wiem czemu, ale wcześniej jakoś za nią nie przepadałam. [zapewniam was jednak że nie jest to spowodowane Lambielem, broń boże :P :twisted: :lol:]

gala dzisiejsza była ok, szczególnie pary taneczne i sportowe mi się podobały :D.
no i generalnie bardzo fajnie dzisiaj się oglądało BO - FANFARY - moja rodzicielka ze mną oglądała ^^ [chociaż nigdy nie chce się na to namówić, a dzisiaj wyjątkowo tadam, sama przyszła :shock: :roll: :shock:] wspominała dawne czasy, kiedy sama trochę jeździła i ogólnie super się gadało - na temat sportu, baletu i łyżwiarstwa :)
powiedziała mi że jeżeli zrobią w Słupsku lodowisko [OBY...], to będzie mnie 'szkolić' :D hehe, trzymajcie kciuki ;)
inscrutable.m

I jak, oglądał ktoś?
Mnie osobiście zachwycił subovic (mam nadzieję, że dobrze napisałam, nie mam pamieci do nazwisk..). 43letni łyzwiarz wciąz w formie - naprawdę niesamowite =)
i liczę na to, że Kostner się pozbiera i stanie na podium.
poza tym miło było zobaczyć wreszcie kanadyjską pare taneczną.. już mi z głowy wypadli, a przeciez oni jeżdża z taką klasą!
niesamowity był również duet ukraińsko-kanadyjski (profesjonalistow).
i oczywiscie totmianina i marinin.. ta gracja.. ach.. skzoda, że już ich na mistrzostwach nie zobaczymy...

P.S. jeśli ktoś oglądał i wie moze do jakiej muzyki jechał swój pierwszy układ Candeloro (Francuz)? opowiadał historie muszkieterów... I jaki był motyw przewodni tej muzyki, do której Kostner jechała tegoroczny program krótki? Bo znam go, ale nie mogę sobie przypomniec co to jest..
inscrutable.m

moja mama zawsze ze mną ogląda łyzwiarstwo, właściwie ona mnie tym zaraziła. Ja za to zaraziłam ją filmami tanecznymi i ogólnie tańcem.. :)
a tata za to często wspomina dawnych tancerzy. i np. dzisiaj wspominał pana, który jako pierwszy skoczył salto w tył.. wie ktoś moze kto to był? :)

P.S. ciekawa jestem czy jest ktoś kto skacze salto machowe na łyżwach.. hmm.. :)
Maron

[quote:77b0c3d53f="inscrutable.m"]I jak, oglądał ktoś?
Mnie osobiście zachwycił subovic (mam nadzieję, że dobrze napisałam, nie mam pamieci do nazwisk..). 43letni łyzwiarz wciąz w formie - naprawdę niesamowite =)[/quote:77b0c3d53f]
Jozef Sabovcik - faktycznie, facet robi niesamowite wrażenie, wymiata na lodzie lepiej od nie jednego 20-30 latka ;) swoją drogą, ja nie wiedziałam że on jest prawie że w pół do piędziesiątki, myślałam że ma z 33-35 lat :shock:

[quote:77b0c3d53f]i liczę na to, że Kostner się pozbiera i stanie na podium.[/quote:77b0c3d53f]
też za nią trzymam kciuki, bo jest bardzo zdolną łyżwiarką, niestety trochę bez szczęścia. :(

[quote:77b0c3d53f]niesamowity był również duet ukraińsko-kanadyjski (profesjonalistow).[/quote:77b0c3d53f]
to co oni wyrabiali na tym lodzie... po mistrzowsku jednym słowem :D
a tak w ogóle, mam lekkie wrażenie że ta ukrainka niegdyś była gimnastyczką - ten przeprost, rozciągnięcie, gibkości i świetne posługiwanie się przyrządami takimi jak obręcz...

[quote:77b0c3d53f]P.S. jeśli ktoś oglądał i wie moze do jakiej muzyki jechał swój pierwszy układ Candeloro (Francuz)? opowiadał historie muszkieterów...[/I jaki był motyw przewodni tej muzyki, do której Kostner jechała tegoroczny program krótki? Bo znam go, ale nie mogę sobie przypomniec co to jest..[/quote:77b0c3d53f]
w przypadku Candelora, mógłabyć to muzyka z filmu o D'Artagnanie [nie wiem z którego on roku] ewentualnie "Trzej Muszkieterowie" z 1993 r.
http://www.youtube.com/watch?v=LG5R1JIDpFQ

a co do Caroliny:
http://www.youtube.com/watch?v=krtUEJ0Kg5Y
http://www.youtube.com/watch?v=SmaK3--oFi8
chodzi o ten? tam masz podany tytuł niżej z jakiego soundtracku jest ten utwór
drugi program to był utwór Beethovena - sonata fortepianowa nr 14 cis-moll op. 27 zwana "Sonatą Księżycową" [chyba że to ta druga solistka do tego jeździła - serio - nie pamiętam, wybaczcie :lol:]

salto w tył - ale w tańcu czy w łyżwiarstwie? :lol: hm... nie kojarzę zbytnio kto jako pierwszy je wykonał, jednakże z tego co wiem w łyżwiarstwie salto w programach krótkich i dowolnych jest elementem zakazanym, można go wykonywać tylko na pokazach... :P

ps. czyżbyś jeździła na łyżwach? :D [jeśli można wiedzieć ;)]
inscrutable.m

moja mama (48lat) uznała, że czuje się jak babcia, jak go zobaczyła.. jest niesamowity!!

myśle, że u Kostner to nie jest sprawa szczescia tylko psychiki.. w Turynie Włosi bardzo na nią liczyli, niestety nie wytrzymała i ukonczyła na 9. pozycji.. ale naprawdę mam nadzieję, że teraz jej sie uda. To utalentowana młoda łyzwiarka, do tego artystka, a to jest najpiękniejsze w łyzwiarstwie :)

Ukrainka i gimnastyka? z pewnoscią! no i wiem wreszcie jak się poprawnie powinno kręcić hula-hop :)

salto w łyzwiarstwie =) jeśli dobrze zrozumiałam mojego tate to niejaki Kubiczka (nie wiem jak się pisze. musze sie jutro dokładnie taty wypytać. skad on takie rzeczy wie??)
i faktycznie - na mistrzostwach nie wolno wykonywac takich akrobacji. zdaje się, że również takiej jakby spirali śmierci tyle, ze partnerka "leci", nie dotyka krawedzią lodu, też nie można wykonywac..
tak samo jest w tańcu nowoczesnym, w niektorych kategoriach nie można wykonywac żadnych akrobatycznych rzeczy, w innych kategoriach dopiero w finale..

P.S. tylko w marzeniach, niestety.. kiedyś mnie ciocia uczyła piruetow i skokow.. jak znajde moje kochane figurówki i wybiorę się wreszcie na lodowisko, spróbuje się czegoś znów nauczyć.. :) a szczerze mówiąc to szukałam nawet zajęć z łyzwiarstwa figurowego - niestety, niewiele jest takich. a już na pewno nie dla ludzi w moim wieku.. :( ale w Warszawie jest za to szkoła z klasą z sekcją łyzwiarską.. liceum :)

P.S.2 dziękuję za linki.
Maron

[quote:712d92613b="inscrutable.m"]myśle, że u Kostner to nie jest sprawa szczescia tylko psychiki.. w Turynie Włosi bardzo na nią liczyli, niestety nie wytrzymała i ukonczyła na 9. pozycji.. ale naprawdę mam nadzieję, że teraz jej sie uda. To utalentowana młoda łyzwiarka, do tego artystka, a to jest najpiękniejsze w łyzwiarstwie :)[/quote:712d92613b]
w sumie racja... stres przed własną publicznością robi swoje :roll: ta zamiast mobilizować, zaczyna paraliżować... :(

[quote:712d92613b]salto w łyzwiarstwie =) jeśli dobrze zrozumiałam mojego tate to niejaki Kubiczka (nie wiem jak się pisze. musze sie jutro dokładnie taty wypytać. skad on takie rzeczy wie??)[/quote:712d92613b]
nie słyszałam nigdy o takim łyżwiarzu, ani o żadnym z podobnym nazwiskiem :lol: wypytaj się, bo zaczyna się we mnie budzić ciekawość :twisted:

[quote:712d92613b]i faktycznie - na mistrzostwach nie wolno wykonywac takich akrobacji. zdaje się, że również takiej jakby spirali śmierci tyle, ze partnerka "leci", nie dotyka krawedzią lodu, też nie można wykonywac..[/quote:712d92613b]
chodzi o taką spiralę że tancerka jest łapana za łyżwy i tak nią parner "majta" od góry do dołu kręcąc się dodatkowo wokół własnej osi? ;) hoho, no to jest niezły hardkor :shock: :shock: takie salto to przy tym pikuś... :roll:
przypomniał mi się element, gdzie ta para kanadyjsko-ukraińska robiła taki piruet - ta się na nim uwieszała wisząc na zapięciu, on szybko zaczął się kręcić wokół własnej osi, a ona dodatkowo jeszcze błyskawicznie się obracała - świetne, robi wrażenie :D :D

[quote:712d92613b]P.S. tylko w marzeniach, niestety.. kiedyś mnie ciocia uczyła piruetow i skokow.. jak znajde moje kochane figurówki i wybiorę się wreszcie na lodowisko, spróbuje się czegoś znów nauczyć.. :) a szczerze mówiąc to szukałam nawet zajęć z łyzwiarstwa figurowego - niestety, niewiele jest takich. a już na pewno nie dla ludzi w moim wieku.. :( ale w Warszawie jest za to szkoła z klasą z sekcją łyzwiarską.. liceum :)[/quote:712d92613b]
są chyba jakieś w Warszawie zajęcia dla młodzieży → http://sport.syrena.w.interia.pl/
ja niestety nie mam gdzie jeździć [ahh najbliższe lodowisko oddalone jest z 80-90 km stąd..]

a linki - nie ma za co, proszę bardzo ;)
inscrutable.m

tak, właśnie o taka spirale mi chodzi.. =) niesamowite to jest..
ale chyba jeszcze większe wrażenie na mnie robi podnoszenie u par tanecznych, kiedy partner trzyma partnerkę jedną ręką tylko, miedzy jej udami, a ona "leci" tak wyprostowana.. no nie wiem jak to wytłumaczyć, w każdym razie chodzi mi o to podnoszenie, które wykonuje para (taneczna) kanadyjska (to samo, przy którym ona się na igrzyskach w Turynie ześlizgnęła i przez to nie ukończyli konkurencji.. :()

taaak, ta Ukrainka była niesamowita.. ale moją uwagę zwrócił jeszcze jeden elemnt.. wykonywali to w pierwszym pokazie. ona wyprostowała nogę do góry, tak jakby do sznurka tyle że stała (nie wiem jak to się fachowo nazywa.. ) i z takiej pozycji przeszli do spirali.. aż poskoczyłam na kanapie jak to zobaczyłam =)

oo.. chętnie bym się zapisała.. gdyby doba miała 36 godzin! ech.. poza tym mama by się w życiu nie zgodziła.. szkoda, że takich zajęć nie prowadzą w soboty.. :(

P.S. a skad jestes?
ODPOWIEDZ