Anoreksja i bulimia

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Post autor: Czajori »

[quote:a21257c6d9="Agnieszka P."]ja osobiscie nie odczulam, zeby Vickop mial na mysli to, ze anoreksja jest chorobą z próżności ale to, ze wyjście z niej zależy głównie od chorego... :) - i co do tego miał - w mojej ocenie - zupełną rację.[/quote:a21257c6d9]

No nie wiem, dla mnie poniższa wypowiedź sprowadza problem tylko do postrzegania figury, nie tylko przez dziewczynę, ale przez osoby postronne:
[quote:a21257c6d9="vickop"]Też znam taką osobę. Dziewczyny opanujcie się! Sorry (nie chcę obrazić kogoś), ale "taka" figura wygląda okropnie :!:[/quote:a21257c6d9]

Tak czy inaczej, Vickop już SAM wyjaśnił potem, co miał na myśli i przeprosił, jeżeli kogoś obraził, za co ja mu osobiście bardzo dziękuję - myślę, że nikogo nie obraził, a raczej sprowokował do dyskusji :)
vickop

Post autor: vickop »

Polecam film: "Umrzeć dla tańca" - dla wszystkich tancerzy którzy uważają że są "otyli" :!:
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

aha, no to opowiesz moze tym, ktorzy maja awersje do TV ;) ?

to dlaczego niby mam sie nie odchudzac?? ;)
vickop

Odchudzać się można, ale trzeba uważać by nie przesadzić. Szczególnie tancerki.
Patrze na koleżanki jak się "katują", ale nie mogę im pomóc
Sagittaire

aha czyli film byl o tacerkach? z obrazkami kosci, jak rozumiem?
vickop

Proszę:

Alyssa zawsze marzyła o zawodzie tancerki. Teraz wydaje się, że jej marzenie zaczyna się spełniać. Dziewczyna dostaje się do jednego z najlepszych zespołów baletowych w kraju. Zaczyna stosować morderczą dietę i forsowne ćwiczenia. Popada w anoreksję. Kompulsywne zachowania i niska samoocena zaczynają zagrażać zarówno karierze zawodowej, jak i życiu dziewczyny.

:wink:
Sagittaire

odchudzales sie kiedys?
vickop

Ja? Nie. Buduję masę mięśniową, i utrzymuję swoją wagę :)
Sagittaire

ach Wy, faceci, to ogólnie jakoś łatwiej w życiu macie ;)
przyjaciolka

Post autor: przyjaciolka »

Anoreksja to po prostu chory obraz siebie.
Można się odchudzać,ale po pierwsze-z głową (nie głodówki,bo one po prostu zabijają organizm i prędzej czy później wyląduje się w szpitalu z powodu niedoborów i problemów z sercem),po drugie-dla siebie!!! (czyli nie dlatego,że chcę być jak ktoś,nie porównuję się do kogoś,bo każdy ma inną budowę ciała-jeden ma grubsze kości,drugi nie...). I jeszcze jedno-chudnąć max.2kg miesięcznie,bo inaczej grozi efekt jo-jo!!!
Poza tym nagły spadek wagi jest groźny dla zdrowia !!!
No i ostatnie-wiedzieć kiedy przestać :)
ODPOWIEDZ