Koło Fotograficzne balet.pl

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Nusia

Post autor: Nusia »

He, he - cyfrowy, ale na ustawieniach manualnych, poza tym zamierzam użyć statywu, więc chciałabym, żeby tylko osoby, które się poruszają były rozmazane, a tło (sala) nie.
Mogę sobie niby popróbować w domu sama poskakać, ale z samowyzwalaczem ciężko jest ustawić ostrość jak sie robi samemu sobie i to jeszcze w ruchu... więc jakby miał ktoś jakieś rady, to chętnie skorzystam :)
Gość

Post autor: Gość »

duża wartość przysłony (czyli jak najmniejszy ułamek), długi czas naświetlania - to rady od mojej mamy (szczerze mówiąc, to do końca nie rozumiem co napisałam, ale mam nadzieję, że Tobie pomoże :wink:)
Nusia

Dzięki Gościu - potwierdziłaś, że dobrze kombinuję :)
wedluk

Post autor: wedluk »

Nusiu zajżyj http://plfoto.com/934645/zdjecie.html proponuje odwrotną wartośc przysłony wartośc wyższa znaczy mniej światła + dłuższy czas i ruch aparatem za obiektem efekt jak w linku
wedluk

Post autor: wedluk »

Aaa foto zrobione w TW poznań pytania jesli chcesz więcej info to pyt na maila

[color=blue:05710e9c98]proszę się zapoznać z działaniem funkcji "edit"
administrator Kasia G[/color:05710e9c98]
Nusia

Dzięki wedluk - napisałam maila :)

A ja chcę wam pokazać zdjęcie, które zrobiłam [b:b49678e912]wczoraj[/b:b49678e912] na moim osiedlu. Czy aby na pewno idzie zima...?

http://img156.imageshack.us/img156/9804/dsc03595maelu9.jpg

I mała zagadka - kto znajdzie muchę? ;)
Maron

Post autor: Maron »

ja widzę, ja widzę!! :D :D

o!
http://img389.imageshack.us/img389/9478/dsc03595maelu9gu9.jpg
:mrgreen:
depcius

Post autor: depcius »

[quote:8afeee00a2="Nusia"]Czy ktoś się orientuje jakie są najlepsze parametry migawki i przysłony jeśli chcę sfotografować tańczącą grupę ludzi (w sali przy sztucznym oswietleniu)? Chciałabym otrzymać wrażenie ruchu, czyli lekkie rozmycie, powiedzmy coś zbliżonego do tego: http://www.art-terapia.pl/img/duze/ruch.jpg
Bedę miała mało prób, więc chcę tak ustawić aparat, żeby efekt był najbliższy temu co chcę osiągnąć.[/quote:8afeee00a2]

Nusiu zeby uzyskac efekt dynamicznego widocznego ruchu na zdjeciu powinnas manewrowac czasem otwarcia migawki. Im dluzszy czas otwarcia migawki tym efekt bedzie bardziej widoczny. Wszystko zalezy od tego jak bardzo dynamiczny jest ruch. Jezeli uzywasz cyfrowki to mozesz sprawdzic to dla kilku ustawien i wybrac taki czas dla ktorego efekt najbardziej cie zadowala. Ja proponowalbym sprobowac na poczatek z czasem 1/30s, 1/20s
Wartosc przyslony decyduje o glebi ostrosci. Np ustawiasz ostrosc na tancerce i stosujac mala wartosc przyslony (duzy otwor) ostra bedzie tancerka a obiekty za nia i przed nia beda rozmazane. Stosujac coraz wieksza wartosc przyslony (zmniejszasz otwor przez ktory wpada swiatlo do obiektywu) zwiekszasz glebie ostrosci, tzn tlo za tancerka staje sie bardziej wyrazne. Mam nadzieje ze choc troche ci pomoglem :wink:
Nusia

Dziękuję za rady. Wszystkie są cenne, a najbardziej ta:
[quote:7cf4742655="depcius"]
Ja proponowalbym sprobowac na poczatek z czasem 1/30s, 1/20s
[/quote:7cf4742655]

+ duża głębia ostrości, bo chciałabym mieć wszystko ostre, a to co będzie nie ostre ma wynikać z ruchu, a nie z odległości od aparatu.

Maron: brawo, mucha trafiona, zatopiona ;) A komarom śmierć (to jakieś mutanty chyba, że do tej pory roku wytrzymały i jeszcze chciały dziabać)
Piotr Malaga

Post autor: Piotr Malaga »

[quote:4088a8abe2="Nusia"]Czy ktoś się orientuje jakie są najlepsze parametry migawki i przysłony? [...] Chciałabym otrzymać wrażenie ruchu, czyli lekkie rozmycie [...] [/quote:4088a8abe2]

Nusia:

Podaj jakie masz minimalne wartości przysłony (jasność obiektywu) w swoim aparacie. To jest błona czy cyfrówka i jaka jest czułość?

Jeżeli robisz w sali przy sztucznym oświetleniu, i są to zapewne zwykłe żarówki lub świetlówki, to prawdopodobnie przysłona wyjdzie ci i tak o najmniejszej możliwej wartości, np. 3,2 przy czasie rzędu 1/15 sekundy lub dłuższym.

Już ktoś napisał, że rozmycie w takim ruchu wychodzi przy czasach rzędu 1/20 lub 1/30 sekundy - to są rzeczywiście te czasy. Ale można robić zdjęcia nawet przy długich czasach np 1/4 sekundy i mieć długie smugi ruchu.

Taki czas jest akurat w sam raz do tego, żeby wychodziło rozmycie i może być nawet problem z tym że i tak konieczny czas będzie zbyt duży a więc i rozmycie zbyt duże i nie będziesz mogła nic z tym zrobić - czasu nie skócisz bo będzie niedoświetlone zdjęcie, a przysłony bardziej nie otworzysz bo już i tak jest na minimalnej wartości.

Możesz ewentualnie ratować się zwiększając czułość, ale przy czułości 200 lub 400 ISO i większych robi się coraz większe ziarno na błonie (szum na matrycy cyfrowej)

Jeżeli jesteś bliżej fotografowanego tancerza, to zwykle masz jaśniejszy obiektyw i możesz skrócić czas. Jeżeli odejdziesz dalej - musisz dla zachowania podobnej wielkości sylwetki tancerza wydłużyć ogniskową (zmienić obiektyw albo zrobić duży zoom) - wtedy masz jeszcze gorzej ze światłem.

Związanie aparatu statywem pomaga, ale taniec ma to do siebie, że nie lubi więzów - co ciekawe, również aparat w zestawieniu z tańcem ma tak samo :) . Warto zapamiętać, że dla stabilnych zdjęć robionych z ręki (bez statywu) graniczny czas przy którym zdjęcia wychodzą raczej nie poruszone to 1/60 sekundy (i oczywiście krótsze), a w przypadku dłuższych czasów zwykle ręka nam drgnie, choć dla np. 1/30 sekundy można śmiało próbować. Teraz często aparaty są wyposażone w takie stabilizatory, że możesz z ręki robić nawet dla 1/4 sekundy nieporuszone zdjęcia. Ale z jakością tych stabilizatorów jest bardzo różnie i to nie działa idealnie za każdym razem.

Pomyśl o zdjęciach seryjnych (jeżeli to jest cyfrówka to możesz marnować pamięć przecież) - zrobienie serii szybkich zdjęć da Ci większą możliwość późniejszego wyboru. To jest istotne w przypadku ruchu - ta sama "długość" rozmycia na niektórych ujęciach może wyglądać dobrze, na innych źle. Nawet najbardziej wytrawny fotograf - choć minimalizuje udział przypadku w robieniu zdjęć, to nigdy nie jest w stanie tego przypadku wyeliminować - w przypadku tancerzy przypadkowość momentu zrobienia zdjęcia odgrywa ogromną rolę - jest nieporównywalnie dużo lepiej jeżeli fotograf sam jest tancerzem i do tego zna choreografię. Ale generalnie przypadek i los zawsze nam towarzyszą - poszukujemy, badamy eksperymentujemy.

Piszesz o sztucznym oświetleniu - jeżeli to fotografia kolorowa, to pamiętaj, aby ustawić balans bieli (jeżeli masz), bo inaczej zdjęcia będą zielone albo żółte. Jak nie masz, to można to potem trochę korygować, ale nie zawsze. Jeżeli zdjęcie ma zły balans bieli i jest np. ciut prześwietlone to już się nie da ładnie skorygować.

Jeżeli uda Ci się uchwycić ujęcie, gdy twarz tancerza jest nieporuszona a elementy stroju i np. ręce się "ciągną" przez ruch, to takie zdjęcie może mieć zarówno dobrą wartość reportażową jak i dobrze wyrażać dynamizm ruchu.
ODPOWIEDZ