przeprost kolan
-
aankaa_baletnica=)
byla tu juz gdzies wzmianka o aparatach ortopedycznych, ale nie sadze, by cie to interesowalo ;)
druga metoda, nie wiem czy slkuteczna, ale wieczne siedzenie i chodzenie na ugietych nogach, ze w koncu nie mozna ich bylo przeprostowac?
cos na zasadzie nie rozciaganie sie przez rok by nie robic szpagatu
ale ta metoda nie jest ani pewna ani potwierdzona
no i nie sadze bys chciala wlozyc ja w zycie ;)
druga metoda, nie wiem czy slkuteczna, ale wieczne siedzenie i chodzenie na ugietych nogach, ze w koncu nie mozna ich bylo przeprostowac?
cos na zasadzie nie rozciaganie sie przez rok by nie robic szpagatu
ale ta metoda nie jest ani pewna ani potwierdzona
no i nie sadze bys chciala wlozyc ja w zycie ;)
na pewno po jakimś urazie stawu kolanowego przeprosty mogą się cofnąć/ zmniejszyć (np. po wypadnięciu rzepki na początku są kłopoty w ogóle z wyprostowaniem nogi, a co dopiero z jej przeprostowaniem)
same z siebie raczej się nie zmniejszą, ale jeżeli dzięki ćwiczenium uda się je pogłębić to po zaprzestaniu ćwiczeń raczej wróca do swojej poprzedniej postaci (przykład szpagatu dobry w tym wypadku - jeżeli nie ma się go z natury,ale uda się wyćwiczyć, to po zaprzestaniu rozciągania wrócimy do punktu wyjścia)
same z siebie raczej się nie zmniejszą, ale jeżeli dzięki ćwiczenium uda się je pogłębić to po zaprzestaniu ćwiczeń raczej wróca do swojej poprzedniej postaci (przykład szpagatu dobry w tym wypadku - jeżeli nie ma się go z natury,ale uda się wyćwiczyć, to po zaprzestaniu rozciągania wrócimy do punktu wyjścia)
Kasiu, tylko że przeprost to sprawa budowy kości, stawu, a działanie, o którym piszesz, angażuje mięśnie. Mięśnie są znacznie bardziej plastyczne niż układ szkieletowy człowieka.
Jeśli ktoś ma hipermobilność w jakimś stawie, to nie zaleca się jego rozciągania (a wręcz może być ono przeciwskazane), a trzeba wzmacniać te mięśnie (najlepiej izometrycznie) podtrzymujące staw.
Jeśli ktoś ma hipermobilność w jakimś stawie, to nie zaleca się jego rozciągania (a wręcz może być ono przeciwskazane), a trzeba wzmacniać te mięśnie (najlepiej izometrycznie) podtrzymujące staw.