POLSKI BALET NARODOWY

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[color=blue67]zwłaszcza, że watek nie dotyczy Ejfmana ale sezonu PBN (choc dopuszczając tu rozmowę o występach gościnnych zostawię Wasze wpisy w tym wątku)
pozdrawiam
Administrator Kasia G[/color67]
Ali

Post autor: Ali »

[quoteba="Kasia G"]... watek nie dotyczy Ejfmana ale sezonu PBN (choc dopuszczając tu rozmowę o występach gościnnych zostawię Wasze wpisy w tym wątku)...[/colorba][/quoteba]
Droga nasza Administrator(ko), dzięki za :shock: "dopuszczenie" i "zostawienie", ale też :? bez przesady. Po to się tu chyba zagląda, aby ewentualnie wymieniać myśli i bronić swoich racji. A ta konkretna rozmowa z pewnością dotyczy lub wywodzi się z sezonu PBN: wieczoru "1914", spektaklu Bondary, występu zespołu Ejfmana. I dobrze jeśli przybiera pogłębiony, a nawet polemiczny charakter. Jeżeli ludzie się tu spierają, poszerzając argumentację o rozmaite aspekty swojego widzenia lub powołując się na dowolne argumenty - to bardzo dobrze, a czasem nawet cenne. Na tym wszak polega "Życie baletomana". Proszę więc nie ograniczać swoich gości do banalnych wpisów typu piękne-brzydkie, genialne-okropne, boski-żaden i nie obawiać się ożywiających rozmowę dygresji. Bo jeśli nie da się tu dyskutować z pozawątkowym także uzasadnieniem odmiennych punktów widzenia, to nie będzie po co tu wracać.
Kasia G

[color=blue89]off top[/color89] - Ali, nie sądziłam, ze tak okrutnie poważnie i źle przyjmiesz moją prosta administratorską uwagę. Wynika ona przeciez nie z chęci ograniczania czegokolwiek, a już na pewno nie ograniczania wypowiedzi do prostych antynomii dobre/złe, tylko z dawno ustalonej potrzeby jako takiego porządkowania naszych mysli i zagadnień tu poruszanych. Fajnie się rozmawia, a przyznaje, ze Wasza wymiana poglądów jest bardzo ciekawa, tylko musimy pamiętac, ze mnóstwo osób korzysta z forum, często nawet po latach.... Wiem naturalnie, że dyskusja wynikła z tematu "1914" i własnie nie uznałam za konieczne jej wydzielanie, pozwoliłam sobie tylko zaznaczyć jako administrator jej średnią adekwatność do tytułu wątku... Prosze więc, byś nie reagował tak nerwowo, bo nie ma o co kruszyć kopi i psuć atmosfery na forum. Wykonuje tylko swoje obowiązki, które przyjęłam (nałożyłam?) na siebie kilkanaście lat temu i zresztą niezwykle rzadko w jakis szczególny sposób ingeruje w treści forum.
[color=blue89]pozdrawiam serdecznie i tycze owocnych dysput[/color89]
[color=blue89]Administrator Kasia G[/color89]
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Niedługo luty i mam wreszcie nadzieję zobaczyć Sen nocy letniej. Zastanawiam się tylko co do tej inscenizacji, czy można na to iśc z zupełnym laikiem, czy lepiej isc sama a dla wtajemniczenia przeznaczyć don Kichota? I dwa jaka jest według Was najlepsza obsada Snu? ciekawa jestem kiedy się mogą pojawić obsady?
Kasia G

Uważam, że można zabrać laika, ale trzeba mu przed ociupinkę wytłumaczyć że będą trzy rodzaje scen, muzyki i tańca. Obsady sa równorzędne, ale Ja (prywatnie) wolę przemierową czyli Maks i Saszka jako Demetriusz i Helena, ale być moze będą jakieś nowe obsady bo od czasu premiery pojawiło się paru nowych tancerzy i tancerek, którzy moga objąc jakies partie w tym spektaklu, no i straciliśmy jednego Oberona?Tezeusza więc ktoś musi wejść w tę partię, więc pewnie obsady będą na ostatnią chwilę...
Ali

Wy już we „Śnie”, a ja wciąż nie śpię, bo poszedłem ponownie na nowy wieczór baletowy. Tym razem głównie dla „Zielonego stołu”. Bo chyba umyka nam już z afisza. „Mszę polową” znalazłem wśród „Pereł XX wieku”, będzie więc jeszcze okazja, ale Joossa nie widzę dalej w kalendarzu teatru. Musiałem więc obejrzeć go raz jeszcze, bo już za pierwszym razem zrobił na mnie dojmujące wrażenie. Jakże jest porażająco wymowny i wciąż aktualny, w makro- i mikroskali. Chociaż w demaskatorskich scenach przy zielonym stole wcale nie przywołuje wprost karykaturalnych masek Kim Dzong Una, Putina, Kaczyńskiego, Maciarewicza i innych współczesnych ambicjonerów w białych kołnierzykach. Gratuluję wykonawcom głównych ról z obu obsad i dziękuję inicjatorom wystawienia „Stołu” w Warszawie. Naprawdę wielkie przeżycie.
Kasia G

Też byłam i wciąz największe wrażenie robi na mnie "Zielony stół" a Robin Kent jest znakomitym wykonawcą roli Śmierci. Oby była to pierwsza w szeregu jego świetnych ról.
Kasia G

spotkania przed spektaklami Dziadka do orzechów:

Serdecznie zapraszamy na spotkania przed spektaklami baletu "Dziadek do Orzechów i Król Myszy". Gośćmi specjalnymi będą:
- 12.12, 17:15 - Yuka Ebihara, pierwsza solistka PBN, jedna z odtwórczyń roli Klary
- 13.12, 11:15 i 14.12, 17:15 - Krzysztof Pastor, dyrektor PBN
- 13.12, 17:15 - Aleksandra Liashenko, pierwsza solistka PBN, jedna z odtwórczyń roli Klary
- 14.12, 11:15 - Maria Żuk, pierwsza solistka PBN, jedna z odtwórczyń roli Klary
Ali

Są jeszcze trzy grudniowe wypowiedzi o ostatniej premierze PBN, trochę spóźnione, ale lepiej późno niż wcale.
Polecam z e-teatru:
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/193255.html
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/194381.html
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/194786.html
nathaliye

Post autor: nathaliye »

z czego wynika, ze prawie nigdy nie ma dostapnych miejsc na 3 balkonie? chodzi o to, ze one sa wyprzedawane od razu, czy sa w jakis sposob blokowane w sprzedazy i uruchamiane na ostatnia chwile?
ODPOWIEDZ