POLSKI BALET NARODOWY
[quoteba="Kasia G"]... watek nie dotyczy Ejfmana ale sezonu PBN (choc dopuszczając tu rozmowę o występach gościnnych zostawię Wasze wpisy w tym wątku)...[/colorba][/quoteba]
Droga nasza Administrator(ko), dzięki za
"dopuszczenie" i "zostawienie", ale też
bez przesady. Po to się tu chyba zagląda, aby ewentualnie wymieniać myśli i bronić swoich racji. A ta konkretna rozmowa z pewnością dotyczy lub wywodzi się z sezonu PBN: wieczoru "1914", spektaklu Bondary, występu zespołu Ejfmana. I dobrze jeśli przybiera pogłębiony, a nawet polemiczny charakter. Jeżeli ludzie się tu spierają, poszerzając argumentację o rozmaite aspekty swojego widzenia lub powołując się na dowolne argumenty - to bardzo dobrze, a czasem nawet cenne. Na tym wszak polega "Życie baletomana". Proszę więc nie ograniczać swoich gości do banalnych wpisów typu piękne-brzydkie, genialne-okropne, boski-żaden i nie obawiać się ożywiających rozmowę dygresji. Bo jeśli nie da się tu dyskutować z pozawątkowym także uzasadnieniem odmiennych punktów widzenia, to nie będzie po co tu wracać.
Droga nasza Administrator(ko), dzięki za
[color=blue89]off top[/color89] - Ali, nie sądziłam, ze tak okrutnie poważnie i źle przyjmiesz moją prosta administratorską uwagę. Wynika ona przeciez nie z chęci ograniczania czegokolwiek, a już na pewno nie ograniczania wypowiedzi do prostych antynomii dobre/złe, tylko z dawno ustalonej potrzeby jako takiego porządkowania naszych mysli i zagadnień tu poruszanych. Fajnie się rozmawia, a przyznaje, ze Wasza wymiana poglądów jest bardzo ciekawa, tylko musimy pamiętac, ze mnóstwo osób korzysta z forum, często nawet po latach.... Wiem naturalnie, że dyskusja wynikła z tematu "1914" i własnie nie uznałam za konieczne jej wydzielanie, pozwoliłam sobie tylko zaznaczyć jako administrator jej średnią adekwatność do tytułu wątku... Prosze więc, byś nie reagował tak nerwowo, bo nie ma o co kruszyć kopi i psuć atmosfery na forum. Wykonuje tylko swoje obowiązki, które przyjęłam (nałożyłam?) na siebie kilkanaście lat temu i zresztą niezwykle rzadko w jakis szczególny sposób ingeruje w treści forum.
[color=blue89]pozdrawiam serdecznie i tycze owocnych dysput[/color89]
[color=blue89]Administrator Kasia G[/color89]
[color=blue89]pozdrawiam serdecznie i tycze owocnych dysput[/color89]
[color=blue89]Administrator Kasia G[/color89]
-
Sagittaire
Niedługo luty i mam wreszcie nadzieję zobaczyć Sen nocy letniej. Zastanawiam się tylko co do tej inscenizacji, czy można na to iśc z zupełnym laikiem, czy lepiej isc sama a dla wtajemniczenia przeznaczyć don Kichota? I dwa jaka jest według Was najlepsza obsada Snu? ciekawa jestem kiedy się mogą pojawić obsady?
Uważam, że można zabrać laika, ale trzeba mu przed ociupinkę wytłumaczyć że będą trzy rodzaje scen, muzyki i tańca. Obsady sa równorzędne, ale Ja (prywatnie) wolę przemierową czyli Maks i Saszka jako Demetriusz i Helena, ale być moze będą jakieś nowe obsady bo od czasu premiery pojawiło się paru nowych tancerzy i tancerek, którzy moga objąc jakies partie w tym spektaklu, no i straciliśmy jednego Oberona?Tezeusza więc ktoś musi wejść w tę partię, więc pewnie obsady będą na ostatnią chwilę...
Wy już we „Śnie”, a ja wciąż nie śpię, bo poszedłem ponownie na nowy wieczór baletowy. Tym razem głównie dla „Zielonego stołu”. Bo chyba umyka nam już z afisza. „Mszę polową” znalazłem wśród „Pereł XX wieku”, będzie więc jeszcze okazja, ale Joossa nie widzę dalej w kalendarzu teatru. Musiałem więc obejrzeć go raz jeszcze, bo już za pierwszym razem zrobił na mnie dojmujące wrażenie. Jakże jest porażająco wymowny i wciąż aktualny, w makro- i mikroskali. Chociaż w demaskatorskich scenach przy zielonym stole wcale nie przywołuje wprost karykaturalnych masek Kim Dzong Una, Putina, Kaczyńskiego, Maciarewicza i innych współczesnych ambicjonerów w białych kołnierzykach. Gratuluję wykonawcom głównych ról z obu obsad i dziękuję inicjatorom wystawienia „Stołu” w Warszawie. Naprawdę wielkie przeżycie.
spotkania przed spektaklami Dziadka do orzechów:
Serdecznie zapraszamy na spotkania przed spektaklami baletu "Dziadek do Orzechów i Król Myszy". Gośćmi specjalnymi będą:
- 12.12, 17:15 - Yuka Ebihara, pierwsza solistka PBN, jedna z odtwórczyń roli Klary
- 13.12, 11:15 i 14.12, 17:15 - Krzysztof Pastor, dyrektor PBN
- 13.12, 17:15 - Aleksandra Liashenko, pierwsza solistka PBN, jedna z odtwórczyń roli Klary
- 14.12, 11:15 - Maria Żuk, pierwsza solistka PBN, jedna z odtwórczyń roli Klary
Serdecznie zapraszamy na spotkania przed spektaklami baletu "Dziadek do Orzechów i Król Myszy". Gośćmi specjalnymi będą:
- 12.12, 17:15 - Yuka Ebihara, pierwsza solistka PBN, jedna z odtwórczyń roli Klary
- 13.12, 11:15 i 14.12, 17:15 - Krzysztof Pastor, dyrektor PBN
- 13.12, 17:15 - Aleksandra Liashenko, pierwsza solistka PBN, jedna z odtwórczyń roli Klary
- 14.12, 11:15 - Maria Żuk, pierwsza solistka PBN, jedna z odtwórczyń roli Klary