Rozmiar stanika

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

eee, no własnie, wg tego "kalkulatora" miałabym nosić 70D - tylko ze po pierwsze chyba nigdy nie widziałam takiego rozmiaru w sklepie, po drugie: jak niby miałabym zapiac na sobie cos o szerokości 70 cm, jak mam 80? :roll: <skrobie się po głowie z powątpiewaniem>
Relena

Post autor: Relena »

ale w normalnych sklepach zazwyczaj nie ma niestandardowych rozmiarow...
Zioło

Post autor: Zioło »

[quote:623d616146="Kasia G"]eee, no własnie, wg tego "kalkulatora" miałabym nosić 70D - tylko ze po pierwsze chyba nigdy nie widziałam takiego rozmiaru w sklepie, po drugie: jak niby miałabym zapiac na sobie cos o szerokości 70 cm, jak mam 80? :roll: <skrobie się po głowie z powątpiewaniem>[/quote:623d616146]
Właśnie w tym rzecz - by nosić prawidłowy rozmiar stanika, należy nosić obwód o 5-10cm mniejszy niż obwód pod biustem - bo tylko taki stanik jest w stanie podtrzymać Twój biust. Poza tym, obwody są elastyczne i się rozciągają. Jeśli sądzisz, że w 70D się nie wciśniesz, to spróbuj na początek 75C.
[quote:623d616146="Relena"]ale w normalnych sklepach zazwyczaj nie ma niestandardowych rozmiarow...[/quote:623d616146]
Nie jestem pewna, czy dokładnie przeczytałaś wszystko co napisałam. 'Normalne sklepy' o których mówisz to byle jakie firmy, które idą na łatwiznę i produkują nie więcej niż 9 rozmiarów staników, choć jest ich przynajmniej 121! W krajach takich jak GB czy USA można dostać prawie wszystkie rozmiary w prawie każdym sklepie, w Polsce - jedynie w pojedynczych, głównie internetowych. A to wszystko przez naszą niewiedzę i fakt, że godzimy się nosić byle co. Kupując dobre rozmiary staników, zwiększamy popyt na 'nietypowe' (choć tak naprawdę równie częste jak 75B) rozmiary. Wzrost popytu prowadzi do wzrostu podaży, a o to właśnie chodzi. Kupując odpowiedni rozmiar poprawiamy nie tylko swoje zdrowie i wygodę, ale i dajemy tę możliwość innym.
[URL=http://stanikowamapa.prv.pl/]http://stanikowamapa.prv.pl/[/URL]
Tu są chyba wszystkie sklepy, gdzie można znaleźć 'nietypowe' rozmiary. Nie bójcie się sklepów internetowych - jeśli stanik nie pasuje, uwiera, nie podoba się, to można w podanym przez sklep terminie zwrócić. Posiadanie dobrego stanika jest warte fatygi i kosztów przesyłki.
[quote:623d616146="sisha945"]o kurcze :shock:
okazuje sie ze mam 65c :lol:[/quote:623d616146]
No widzisz! Polecam Ci ten sklep: [URL=http://www.bradea.pl/]http://www.bradea.pl/[/URL], ponieważ tutaj znalazłam swój pierwszy dobry stanik - [URL=http://www.bradea.pl/biustonosze/biustonosz_gossard_camouflage_candy_cool_khaki]TEN[/URL], możesz spróbować na początek, lub [URL=http://www.bradea.pl/biustonosze/biustonosz_gossard_tutti_frutti_balkonowy_srebrno_czarny]TEN[/URL], ale z tego weź 65D, bo ma małe miseczki! Najlepiej hurtowo zamawiać, bo później się hurtowo odsyła. No chyba, że wszystkie są dobre ;)

I co najważniejsze - nie należy się zrażać. Ja przed znalezieniem dobrego stanika zamówiłam 9 niepasujących :)
sisha945

Post autor: sisha945 »

Dzięki :) Fajne staniki tam mają, pewnie na któryś się skusze, ale to dopiero jak wróce z wakacji. i mam nadzieje że szybko trafie na wlasciwy :D
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[quote:3bd4520b16="Zioło"][quote:3bd4520b16="Kasia G"]eee, no własnie, wg tego "kalkulatora" miałabym nosić 70D - tylko ze po pierwsze chyba nigdy nie widziałam takiego rozmiaru w sklepie, po drugie: jak niby miałabym zapiac na sobie cos o szerokości 70 cm, jak mam 80? :roll: <skrobie się po głowie z powątpiewaniem>[/quote:3bd4520b16]
Właśnie w tym rzecz - by nosić prawidłowy rozmiar stanika, należy nosić obwód o 5-10cm mniejszy niż obwód pod biustem - bo tylko taki stanik jest w stanie podtrzymać Twój biust. Poza tym, obwody są elastyczne i się rozciągają. Jeśli sądzisz, że w 70D się nie wciśniesz, to spróbuj na początek 75C.:)[/quote:3bd4520b16]

Jakos mnie to nie przekonuje - mam ze 2 piekne ale za małe staniki w obwodzie i bynajmniej nie podtrzymują one lepiej biustu tylko powodują ból pleców i uczucie duszenia - cos ta teoria mnie nie przekonuje... zresztą - z tym rozciąganiem tez przesada - moje jakoś nie chcą się rozciągać. No nic, jak zobacze gdzies taki stanik 70 D to przymierzę ale za efekt nie ręczę.
Father

Post autor: Father »

Przepraszam, że zapytam w tym typowo zamkniętym dla mężczyzn temacie, mianowicie:
zbliża sie okazja kupienia mojęj Pani ładnej bielizny i mam problem ponieważ nie znam sie na numeracji a nie chcę pytać aby nie spalić niespodzianki. Wprawdzie kupowałem to kiedyś ale zapomniałem a na jej bieliżnie nie moge odczytać numeracji a poza ty to było dawno i ona sie zmieniła na + :lol:
W sklepach powinny byc jakieś wzorce piersi aby faceci mogli powiedzeć: o taki poproszę :D
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Father, zajrzyj jeszcze raz do garderoby swej kobiety i poszukaj. Na pewno będzie :)
Czasem są metki dobrze schowane. W ostateczności możesz posłużyć jej przyjaciółką, na pewno będzie wiedziała ;]
Maron

Post autor: Maron »

cóż kiedy ja kupuję staniki, głównie sportowe noszę ze względów praktycznych :576: to zazwyczaj panie same mi dobierają :) w dobrych sklepach z bielizną, zazwyczaj mają "fachowe oko" xD
Father

Post autor: Father »

[quote:b5b24f202f="Cheryl"]W ostateczności możesz posłużyć jej przyjaciółką, na pewno będzie wiedziała ;][/quote:b5b24f202f]
To odpada bo napewno nie będzie dotrzymana tajemnica. :wink:
[quote:b5b24f202f="Maron"]w dobrych sklepach z bielizną, zazwyczaj mają "fachowe oko" xD[/quote:b5b24f202f]
A w tym masz sporo racji bo ja z tego "oka" korzystałem w ten spsób, że wybierałem ekspedientke z biustem podobnym do takiego jak ma Moja i mowiłem aby mi sprzedala taki jak na nią :)
Cheryl

Post autor: Cheryl »

No w sumie racja Father, chyba że z pogadasz ze znajomą :P
Ale metoda 'na oko' jest też w miarę dobra. Na szczęście zawsze można zwrócić lub wymienić.
ODPOWIEDZ