Zmarł Maurice Bejart. Żegnaj, Mistrzu...

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

[*]
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

Dziś i jutro o godzinie 20.45 na kanałach satelitarnych wieczory poświecone pamieci Bejarta

arte - 24 listopad, godz. 20. 45
mezzo - 25 listopada, godz. 20.45

m.in filmy dokumentalne i balety "Bolero" i "Święto wiosny"
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Na jakiej satelicie czy w jakim pakiecie jest program arte? Cyfra +?
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

cyfra+ na 100 procent dwie wersje jeęzykowe francuska i niemiecka

transmitowany jest przez Astrę 24 godziny
przez Hot bird od 19 godz.

tak wiec powinno byc dostepne wszedzie , trzeba sobie poszukac, czasem ludzie nie wiedza ze mają taki fajny kanał.
M.

Post autor: M. »

Na platformie polsatu jest ARTE.
margotczyk

Post autor: margotczyk »

Przypomina mi sie ostatnia scena baletu Bejarta CHANT DU COMPAGNON ERRANT do cyklu piesni Mahlera;
Wedrowiec zmuszony przez Los opuszcza scene przy slowach:
"Wszystko stanie sie zrozumiale: smierc - cierpienie - swiat - marzenia.."

Bardzo smutno.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

[*]
Torin

Post autor: Torin »

[*]
A przy okazji nie wiem czy zauważyliście jak mało miejsca media ogólne poświęciły jego odejściu. Ja mało oglądając telewizję wogóle nie trafiłem na info o jego śmierci, a w internecie (portale) zwykle była to tylko maciupcia notka. Smutne :(

Torin
Kasia G

Post autor: Kasia G »

bez komentarza, w mojej gazecie wspomnienie o Bejarcie "sie nie zmieściło", stron kulturalnych akurat nie było więc poszła tylko maleńka notatka bez zdjecia. Ręce opadają. Jak sie z przeproszeniem jakis szarpidrut zaćpa to na pewno będzie na to miejsce :evil:
M.

Post autor: M. »

Macie racje. Ech...

Ja zadam Wam pytanie odnośnie dzisiejszego reportażu na arte. Szczególnie przypadł mi do gustu jeden z fragmentów i nie wiem, z którego baletu Bejarta pochodzi. Na początku reportażu zaraz po króciutkim fragmencie Bolero dość długo były pokazywane próby tancerza do tego baletu. Towarzyszyła jemu strasznie piękna, smutna piosenka. Potem był ten sam fragent nagrany już na scenie - tancerka siedząca w fotelu i solista tańczący w białej luźnej koszuli. Pod koniec filmu znów był ten balet, ale tym razem pokazali tancerkę z fotela - chyba właśnie podczas tej próby lunął deszcz... Troszkę zagmatwany opis, ale jeśli oglądaliście to może podacie mi tytuł?
ODPOWIEDZ