Sytuacja w TW-ON
[quote:a95cd758c3="M."]dziękuje :)
[quote:a95cd758c3="Pani Dyrektor"]solistyczny taniec rosyjski [/quote:a95cd758c3]
nie powinno być przypadkiem "solowy"? Było by bardziej po polskiemu :wink:[/quote:a95cd758c3]
gwoli wyjasnienia:
wszyscy tancerze mówią "solistyczny" - nie wiem czemu, ale jakoś się przyzwyczaiłam. Moze chodzi o podkreslenie ze nie solo, tylko tak jak (w roli) solisty... :roll:
ale nie róbmy offtopu
[quote:a95cd758c3="Pani Dyrektor"]solistyczny taniec rosyjski [/quote:a95cd758c3]
nie powinno być przypadkiem "solowy"? Było by bardziej po polskiemu :wink:[/quote:a95cd758c3]
gwoli wyjasnienia:
wszyscy tancerze mówią "solistyczny" - nie wiem czemu, ale jakoś się przyzwyczaiłam. Moze chodzi o podkreslenie ze nie solo, tylko tak jak (w roli) solisty... :roll:
ale nie róbmy offtopu
-
Justyna Ch-ipcio
Wiecie co, tak sobie czasem myślę, że może to lepiej, że jestem za granicą i nie mogę chodzić do Teatru Wielkiego. Bo oglądać 'Jezioro' z panem S. jako Księciem, czy 'Śpiącą' z Olejnik i Lisem paradującymi po scenie, trąci masochizmem... To straszne patrzeć, jak niszczeje zespół, który tak kochałam!
Na występ Lisa i Olejnik we wczorajszej "Śpiącej królewnie" wypadałoby spuścić zasłonę milczenia. Dreptanina "gwiazd medialnych" nie miała ani wdzięku ani powabu, zresztą chyba nie bardzo odnajdywały się one w swoich rolach. Jak bardzo się ucieszyłem, gdy Królowa pozwoliła jednak zatańczyć Aurorze po skaleczeniu się wrzecionem (oględziny skaleczonego palca bardzo ja wciągnęły...). Zadziwiające, dlaczego Król od samego początku miał na głowie oświeceniową perukę, którą powinien mieć na głowie dopiero w ostatnim, dziejącym się 100 lat później akcie. Dla harmonii Królowa przez cały spektakl miała fryzurę z aktu pierwszego i drugiego... Mimo wszystko jednak dostrzegłem ogromny plus tego "prezentu dla dzieci" - przez korki spóżniłem się 20 minut i dzięki przemowom bohaterów wieczoru nie straciłem ani sekundy baletu :)
Całe szczęście występ prawdziwych gwiazd - Izabeli Milewskiej i Maksima Wojtiula pozwolił opuścić TW-ON bez poczucia żenady. Pas de deux z ostatniego aktu było ucztą dla oka i ducha :)
Całe szczęście występ prawdziwych gwiazd - Izabeli Milewskiej i Maksima Wojtiula pozwolił opuścić TW-ON bez poczucia żenady. Pas de deux z ostatniego aktu było ucztą dla oka i ducha :)