OSB W POZNANIU ;)

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
PavlovaAnna

Post autor: PavlovaAnna »

Jako osoba uczestnicząca w tym koncercie moge powiedzieć, że wyszło nienajgorzej.. ale jednak chciałabym słyszeć opinie osób oglądających.. może ktoś widział?
Hazel

Post autor: Hazel »

No cóż poszło całkiem dobrze... Ale koncert i tak był dość długi. Bardzo podobał mi się układ klasy IX z tańca współczesnego ułożony przez p. prof. K. Adamczak, M. Sierant w " Les Bourgois", J. Kalbarczyk w "Tomaszów-zmyślona historia", I. Kopaczyńska w "Grand pas classique" i jeszcze parę innych...
Mam nadzieję, że w przyszłym roku forma koncertu będzie nieco zmieniona, gdyż staje się to już trochę nudne... Heh...
Scarpia

Post autor: Scarpia »

No to może ze strony widza powiem tak: z wielkim wzruszeniem i zainteresowaniem obejrzałem ten koncert i nawet nie wiem kiedy minęły te 3 godziny :D Pochwalę umiejętne przeplatanie rodzajów prezentowanego tańca i muzyki. Tak to już jest, że każdy się bardzo stara i chce najlepiej ale ktoś uwagę widza tego czy innego przyciągnie w danym dniu bardziej.
Z pośród abiturientów Anno Domini 2007 szczególnie wyróżniająco na scenie przedstwił się jak dla mnie poprowadzony przez W.Bułanowa Mateusz Sierant. „Les Burgois” do choreografii B.Van Cauwenbergh'a wykonał znakomicie, co zresztą zostało dostrzeżone i nagrodzone... największa salwą oklasków w tym dniu.
Wielkim samkołykiem dla mnie i absolutnym hitem było natomiast wykonanie koncertu skrzypcowego K.Szymanowskiego w choreografii B.Wrzosek i przygotowane przez L.Kowalską przez zespół w składzie: Bobrowska, Golak, Grabowska, Jakubiec, Kulmińska, Magiera, Mielech, Murmyło, Sławińska, Sziwa, Szutarska, Więckowska. Mniam! Na scenie było wszystko co potrzeba, zapał, entuzjazm, zmienność jak w kalejdoskopie i jakaś urocza klasyczna elegancja. Roztańczenie i uśmiech niektórych tancerek porwały mnie tak bardzo, że nawet nie wiem kiedy musiałem otrzeć łzę wzruszenia z prawego oka (do czego jako facet nie powinienem sie nawet przyznawać). Brawo! Widowisko godne profesjonalnego występu!
Za postawę godną tancerki oraz elegancję wykonania , pomimo ewidentnego kłopotu z troczkami przy poincie hihihih :lol: :wink: należy wyróżnić Weronikę Stroińską za Rajmondę. Szkoda, że wariacja trawała tak krótko, bo tancerka prezentuje się na scenie wyjątkowo atrakcyjnie (zresztą coś mi sie wydaje, że E.Szymańska wybiera sobie pod swoje skrzydła zawsze tancerki błyskawicznie „wpadające” widzom w oko)
Z młodszych uczestniczek podobała mi się lekkość i pewność wykonania „Wieszczki lalek” w wykonaniu poprowadzonej przez B.Wrzosek Jagody Łuczak. Bardzo zwiewne wykonanie podkreślone przez ładne i płynne ruchy dłoni (no i wielką szczupłość tancerki). Poza tym bardzo fajna była ta bordowa „paczka” w którą była ubrana Jagoda.
No ale jestem bardzo ciekawy co o koncercie powiedzą też i inni.... :wink:
raisa

Post autor: raisa »

[quote:0ab8890bb2="Scarpia"]
Za postawę godną tancerki oraz elegancję wykonania , pomimo ewidentnego kłopotu z troczkami przy poincie hihihih :lol: :wink: należy wyróżnić Weronikę Stroińską za Rajmondę. Szkoda, że wariacja trawała [/quote:0ab8890bb2]
Och, co do Weroniki i jej troczków to muszę się w pewnej kwesti wypowiedzieć. Oglądam koncert za kulisami, i ja i inni oglądający mieliśmy niezły ubaw z tego, jak śmiesznie "uwalniają" się jej troczki ale wielki strach, żeby nie doszło do dramatu ;). Tańczyła rzeczywiście ładnie (szczególnie że to moja ulubiona wariacja!).

[quote]Z młodszych uczestniczek podobała mi się lekkość i pewność wykonania „Wieszczki lalek” w wykonaniu poprowadzonej przez B.Wrzosek Jagody Łuczak. Bardzo zwiewne wykonanie podkreślone przez ładne i płynne ruchy dłoni (no i wielką szczupłość tancerki). Poza tym bardzo fajna była ta bordowa „paczka” w którą była ubrana Jagoda.[quote]
No, co do "jakości" wykonania i przedstawienia wariacji przez "naszą" Jagodę, nie ma wątpliwości. Na scenie prezentuje sie doskonale, że aż miło patrzeć ;).

Co do abiturientów to moimi zdecydowanymi faworytami jest Jagoda Bobrowska, która oczarowała mnie...hm...wszystkim XDD. No i oczywiście Mateusz Sierant, który w tańcu klasycznym może wyglądać "sztywno" w roli pijaka spisał się doskonale.

A jako wykonawca trzydziesto sekundowego pokazowego (a raczej przedstawialnego) tańca pierwszoklasistów, muszę przyznać że mój pierwszy występ na prawdziwej scenie mam już za sobą. Nie wyszło najgorzej, ale świetnie nie było, zobaczymy co powie jutro moja pani profesor...;)
gonia

Post autor: gonia »

ja chciałam się tylko nieśmiało zapytać, czy ma ktoś jakieś fotki...

p.s. Raiso- gratuluję przeżycia pierwszego występu :)))
PavlovaAnna

Post autor: PavlovaAnna »

No i takie wrażenia ze strony widzów mnie cieszą. w pełni się ze wszystkim zgadzam... szkoda tylko, że naszym solowym występem nie zaszczyciła nas Agata Kaźmierowska :( ...

A co do fotek.. to zostaną one zamieszczone niebawem na stronie naszej szkoły. Jak tylko się pojawią obiecuję umieścić je na forum.
Scarpia

Post autor: Scarpia »

Ależ "Wieszczka" bardzo sie podobała :D Zresztą wystarczy zajrzeć na 15 stronę dodatku "Kultura" do Głosu Wielkopolskiego z 26 marca 2007 i zobaczyć kto jest na zdjęciu w prawym, górnym rogu hehehehe... :wink:
baletnica86

Post autor: baletnica86 »

mi tam sie nie podobalo to wykonanie wieszczki(zbyt słabe nogi jak na 5 klase).brawo dla Moniki z 4 klasy(gratuluje przejscia do 3 etapu w Gdansku ).Szkoda tylko ,ze tak malo osób z Poznania przeszło do 3 etapu. ale cóż.poziom słaby,no i nie każdy ma takie warunki jak Elena Karpuhina.
raisa

Post autor: raisa »

W sobotę 12.05.2007 roku o godzinie 10.00 odbędą się drzwi otwarte.
Przegląd kandydatów do nauki w szkole odbędzie się w dniach:26.05 oraz 2.06.2007 o godzinie 10.00.

Zapraszamy!
Agasiek

Post autor: Agasiek »

To ja chcę dodać że egzaminy 2b ma we wtorek o 9 50, 2 a sroda 9 50 7a w czwartek o 14 20 chyba a 1 kl. w piątek nie wiem o której.
ODPOWIEDZ