uczelnie za granicą, specjalność taniec lub choreografia

Dyskusje na temat tańca współczesnego; zagadnienia praktyczne i teoretyczne; aktualne zjawiska i trendy;
ola@fid.pl

Post autor: ola@fid.pl »

Pani Karolino, mam ogromną prośbę. Wybieram się na studia taneczne do Angli i mam ogromny problem z wyborem. Z tego co przeczytałam widzę że ma pani duże doświadczenie i zna Anglię, czy mogłabym prosic o pomoc. Jeżeli jest to możliwe prosze o napisanie na mojego meila ola@fid.pl . Czekam na pani odpowiedz.
jaromir

Post autor: jaromir »

Olu, masz male szanse czegosc dowiedziec sie pytajac Karoline w ten sposob, ona ostatniego maila wysla na forum 2 lata temu, a zagladala 1rok temu.
Wejdz na uzytkownicy, potem na literke K i znajdziesz karoline i mozliwosc wyslanie posta na jej adres e-mail, moze jest taki sam jak 4 lata temu, gdy zapisywala sie do forum.
pozdrawiam

ps. z wywiadu wynika, ze juz nie jest wg planow w pólnocno wschodniej Anglii, kontynuuje zapewne nauke gdzie indziej, a moze juz dyskontuje nabyte umiejetnosci tanczac gdzies
inaenka

Post autor: inaenka »

Olu, ja mieszkam w Manchesterze i chodzę na zajęcia do Dancehouse (dla dorosłych), ale jest to przede wszystkim dzienna szkoła baletowa i akademia tańca współczesnego, teatralnego i jazzowego (Northern Ballet School). Czytałam niedawno, że w Wielkiej Brytanii jest na trzecim miejscu jesli chodzi o taniec współczesny (zwłaszcza w metodzie Graham). Nauka, w zależności od tańca i modułów, trwa rok do trzech lat i daje dyplom profesjonalnego tancerza. Znam kilka osób, które skończyły tę szkołę i mimo młodego wieku mają już na swoim koncie współpracę z różnymi teatrami w Europie, pracują jako nauczyciele i /lub choeografowie. Latem szkoła organizuje też intensywny kursy dla profesjonalistów oraz osób o odpowiednim poziomie przygotowania od 16 roku życia (również z zagranicy). Podaję linka, może Ci się przyda. Wszystkie informacje są zawarte w treści i kwestionariuszach.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za spełnianie marzeń :)

http://www.northernballetschool.co.uk/index.htm
Chiquitkka

Post autor: Chiquitkka »

A czy ma ktoś namiary na dobrą szkołę w USA? Jakoś tak jestem nastawiona na Amerykę. Z tego co wiem dobry poziom jest w Nowym Jorku...;)
Traumerin

Post autor: Traumerin »

Kochani, a czy wiecie coś o szkołach tańca w Niemczech?
U mnie z angielskim krucho, a niemiecki znam na poziomie średniozaawansowanym...
Istnieja jakieś dobre niemieckie szkoły taneczne?
Hildegarda

Post autor: Hildegarda »

Jeśli chodzi o niemieckie szkoły możesz zajrzeć tutaj:
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=6560
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

A ponawiam pytanie o szkoły w USA.. Wiem o BDC w Nowym Jorku, ale inne ?
Hildegarda

Dzisiaj kupiłam taką książkę o balecie i w niej są podane szkoły różne. Nie wchodziłam jeszcze na strony tych szkół i nic nie wiem, ale mogę podać to co jest:
Martha Graham Dance School www.marthagraham.org/school
Baryshnikov Arts Center-BAC www.baryshnikovdancefoundatiom.org/bac.html
Alvin Ailey Dance School www.alvinailey.org
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

[b:9d9ab27a5a]Hildegarda[/b:9d9ab27a5a], jaki jest tytuł tej książki? :)
Hildegarda

WIELKA KSIĘGA BALETU Roberto Baiocchi
ODPOWIEDZ