przyznam sie ze czasem gdy szczegolnie zalamie sie swoim podbiciem tez miewam dni ze siadam "pod lozkiem", to skutkuje. za to jesli chodzi o siadanie na stopach to trzeba uwazac (no chyba ze ktos juz ma wyrobione i chce tylko poglebic) bo slyszalam o przypadkach zlaman stopy w ten sposob.
Jakoś nie wierzę, żeby wsadzanie stóp pod łózko dawało długotrwałe efekty. Owszem, efekty są, ale widoczne tylko przez krótki okres od rozciągania podbicia. Ale może to tylko u mnie tak wygląda.
ja myslę, ze łóźko bardziej może złamac czy za bardzo naciągnąc stopy niż siadanie na nich......
jak mnie ktoś isiądzie na stopach to nie boli mnie podbicie, a raczej nad piętą........
Otóz to-ja rowniez kiedy cwicze podbicie np dajac noge pod łozko czy szafe to boli mnie nie naciagane podbicie a własnie mam bol nad pietą-to chyba nazywa sie sciegno achillesa,tak?
Jeżeli rzeczywiscie boli Cię achilles (przyczepy znajdują się tuż nad "kością piętową") to lepiej nie męcz go tak. Sama mam z nim problemy i musiałam na pewien czas przerwać ćwiczenie. Gdy wkładasz stopy pod łóżko (wkładać stopy pod łóżko - brzmi ciekawie :D) co czujesz (jakby sie tam coś zgniatało?)? Jeśli boli Cię tez na releve i przy wyciąganiu stóp (point), to prawdopodobnie uszkodzenie achillesa. Może to być naciągnięcie lub w gorszym wypadku naderwanie. Dlatego jeśli boli Cię w wymienionych sytuacjach zgłoś się do DOBREGO lekarza.
Ja byłam bliska naderwaniu i jakoś chodziłam (akurat z chodzeniem nie miałm najmniejszych problemów). A zerwanie może zupełnie wykluczyć z ćwiczeń, dlatego lepiej dmuchac na zimne.
U mnie wygląda to tak-jesli chodze,nic mnie nie boli,jesli robie releve,nawet jesli siadam na podbicie w pointach czy nawet jesli siadam na podbicie w gołych stopach,nic mnie nie boli.Boli mnie wyłacznie kiedy wkładam stope pod szafe czy tez łozko.Własciwie zamierzam na dniach isc do lekarza sportowego,bo zauwazyłam ze przy dłuzszym wysiłku a dokladniej kiedy napinam,"sciągam" kolana to one zaczynają mnie bolec-tak jak gdyby scierały mnie sie kolana,totez zapytam sie o to sciegno achillesa.