pstrykajacy kręgosłup, biodra i inne części ciała

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
BlackPointeShoes

Post autor: BlackPointeShoes »

Mi czasem kości strzykają w łokciach i kolanach. Oczywiście staram się zawsze jako pierwsze je rozruszać na treningach :P A czy strzyka Wam coś jak np. dopiero wstaniecie z łóżka? :)

Ps. Mam koleżankę której wypadła rzepka (było mówione o tym troche wcześniej w temacie). Jest podobno coraz lepiej, ale nie może już tej nogi tak nadwyrężać.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

No to też znam przypadek, że dziewczyna dokręcała czwartą pozycję z kolana, a nie z biodra i jej rzepka wypłynęła.
Straszne.
A mi bardzo często coś strzyka jak wstaję, siadam, ruszę się. Nie że zawsze, ale jest to już dla mnie norma.
I każdy z nas musi być na to przygotowany. :)
BlackPointeShoes

Te "rzepkowe" sprawy są straszne .. :(
Masz racje Kasiu :lol: że musimy być na to przygotowani. Ja już z czasem przyzwyczaiłam się do tego że coś mi tam przeskakuje. Kwestia czasu :lol:
Father

Post autor: Father »

Sporo się naczytałem o tych Waszych dolegliwościach strzelających i skonstantowałem,że to dotyczy w zasadzie wszystkich którzy uprawiają jakieś ruchy rozciągające.Dopuki nie ćwiczyłem szpagatu to mi nic nie strzelało a teraz strzela biodro podczas podnoszenia lewej nogi.
Lekarz dał mi genialną radę,że najlepszym lekarstwem na to jest poprostu zaprzestanie ćwiczeń,ha,ha,ha.
BlackPointeShoes

Haha :D to lekarz chyba nie wie co znaczy dla nas taniec ;) przecież kazać nam przestać tańczyć to jak jakby ktoś nas zabijał. To już część życia :D i nie da się tego tak wymazać. No chyba że pojawiają się kontuzje i jakieś inne problemy. Pozdrawiam ;)
Father

Dla Was taniec a dla mnie łyżwy a to też taniec. Ale smiechy na bok. Co będzie jak huknie naprawdę i noga jak u marionetki przekręci się na drugą stronę? Ja tak miałem z barkiem i konieczna była operacja a skutki czuję do dzisiaj. No ale to byl wypadek na własne życzenie.
Doria_Rosse

Post autor: Doria_Rosse »

Ja osobiscie trenuje gimnastyke artystyczna (od 9 lat ). Sport bardzo sie rozni od baletu ale problemy sa podobne. "Pstrykaja" mi palce u stop, kostki, kolana, biodra, wszyskie kregi, lokcie, nadgarstki i palce rak. Nie sprawia mi to bolu, nie przeszkadza w tancu, ale np. na wf'ie wszyscy sie smieja, ze zaraz sie rozsypie. Boje sie tylko co bedzie w przyszlosci, no ale mam jeszcze troche czasu. Mysle ze chyba nie ma tancerki/ tancerza ktoremu nic nie strzyka podczas wykonywania cwiczen.
Father

W przyszłości będzie wszystkim strzykać. Także tym co nie ćwiczyli.
Dużo zależy od umiejetnosci i chęci uprawiania jakiś cwiczeń po zakończeniu kariery. Zwykle wiekszość tancerzy a szczególnie sportowców w pózniejszym wieku nie robi nic. A to błąd ponieważ niećwiczone stawy i mięsnie ulegają szybszej degeneracji niż u przeciętnego człowieka. tak ,że tańczyc nalezy do końca życia .Oczywiście w miarę mozliwości.
pOny

;D

Post autor: pOny »

hmm. to witam wszytskich w kluubie xD kosci trzaskajace w kazdym wydaniu ;D a co do postow powyzej, to uwazam ze lepiej byc wysportowanym i strzykajacym na starosc, niz bardzo strzykajacym ; DD pzdr ^
Agacior13

Post autor: Agacior13 »

My od nie dawna też strzelaja kosci szczególnie w biodrach i w kolanach pzez to troche mnie bolą .. ale damy rade nie takie bóle sie przezywało..
ODPOWIEDZ