balet Opery Bałtyckiej / Bałtycki Teatr Tańca

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Prawda, były czasy, kiedy najlepsi absolwenci sb jechali do Gdańska tańczyc. Teraz zatrudniają tam ludzi bez szkoły, a najlepsi absolwenci jeżdżą tańczyc w Warszawie, w Lodzi itd. Szkoda trochę dobrej, gdańskiej szkoły i uczniów, którzy sa skazani na wyjazd z Gdańska. Ja zespół z Gdańska widziałam chyba z 4 czy 6 lat temu i było to coś tak koszmarnego, ze generalnie postanowiłąm nigdy więcej nie pójśc na to. Teraz jednak chętnie bym ich zobaczyła z ciekawości, zeby wyrobic sobie zdanie jakies.
Co do reklamy: Katju, to Ty nie widziałaś tekstów o kierownik łódzkiego baletu. Kazała o sobie napisac tekst na stronę.... Niektórzy, jak Niemcy, umieją robic coś z niczego...
PS przepraszam za ten żart na końcu ;)
Kasia G

Post autor: Kasia G »

o wczorajszym spektaklu pewien czytelnik bloga Doroty Szwarcman napisał tak:

Święto Wiosny i po wiośnie!
Niestety, tak pełnego wszelakich klisz, stereotypów spektaklu „baletowego” (a może tylko tańca / nie-tańca) dawno nie widziałem. Wychodzi tylko na to, że mężczyźni to be, uciemiężący strasznie i brutalnie niewinne kobiety. Tylko gdzie w tym wszystkim ta pierwotna myśl praslłwiańskich obrzędów – niestety sprowadzona do .postaci lolity ze współczesnego tingel-tanglu (czyli bionda na rurze)/
Oprócz kuglarstwa i akrobacji (choć w cyrku wygląda i robione jest to lepiej, jak mawia moja Vecchia) niewiele było w tym artyzmu.
Początkowo skromny aplauz przerodził się – jak to zwykle bywa pod wpływem popiskiwań i okrzyków wznoszonych przez znajomych Królika – w pełne wigoru klaskanie.
Szkoda wysiłku tancerzy, w końcu nie tak często mamy okazję zobaczyć to dzieło, ale wszystko było podporządkowane nadrzędnej myśli choreografki.
Przypomina mi to casus Warlikowskiego z jego Rogerem w Bastille.

od siebie dodam, ze mimo iż na scenie było mnóstwo nieustannej pzemocy - znęcania sie i naigrywania męzczyzn z kobiet to zupełnie mnie to nieruszyło, moze dlatego ze było to non stop ogrywane, moze dlatego ze nie miało kulminacji, moze dlatego ze po trzecim gwałcie mozna zobojetniec na obrazy przemocy. Miało być o tym ze kobiety nie powinny się zgadzac na ich poniżanie, lekceważenie i przemoc, a było o gołej, brutalnej i miałkiej, bezsensownej przemocy. Kilka pomysłów choreograficzno-inscenizacyjnych uznałabym za ciekawe ale nie do konca albo wcale nie wykorzystane, albo źle rozwiniete. Szkoda
Sagittaire

[quote:117779894d="Kasia G"]Oprócz kuglarstwa i akrobacji (choć w cyrku wygląda i robione jest to lepiej, jak mawia moja Vecchia) niewiele było w tym artyzmu. [/quote:117779894d]

A tancerze jak wypadli? Jak technicznie? Czemu akrobacji, były takie dynamiczne/akrobatyczne wręcz momenty???
I dwa: moja Vecchia????? Z kimśmi sie kojarzy to określenie... ale mniejsza o to.
Kasia G

akrobacje... no cóż - nic szczególnego - dużo bardziej widowiskowych elementów tańca współczesnego, rózne podnoszenia tancerki przez 3-4 tancerzy z podrzucaniem, przerzucaniem sobie w powietrzu, wymykami i odmykami jesli tak to mozna nazwać, skakaniem po ramionach, torsach, etc, było tez przeskakiwanie nad krzesłami, biegi po nich, paru panów popisywało się też przewrotami na 1 ręce oraz elementami tańca hiphop - "bączkami" kręconymi na plecach, rekach itp. O technicznym wykonaniu trudno cos powiedziec konkretnego i o konkretnych tancerzach bo wykonywali role zbiorowa - kobiet i męzczyzn. Wprawdzie panie miały pare zindywidualizowanych "akcji" scenicznych are bardziej w tych momentach nalezało docenic aktorstwo zwłaszcza ze wtedy ich twarze były filmowane przez chodzącego wokół seny filmowca i rzucane na duży ekran w tle - strach, łzy, przerażenie, wyrzut...

PS. Vecchia to tyle co Stara, Staruszka, my mamy (mieliśmy?) kiedyś na forum pewnego starszego baletomana podpisujacego się takim pseudo
Katja

Post autor: Katja »

Dziękuję za relację. Ja idę zobaczyć premierę w piątek.
Już widzę te zachwyty... a do tego u nas także SEN W. Misiuro.
Obejrzę i też zdam relację :)
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Sagitaire - moze z Ponte Vecchio ;)
Sagittaire

Raczej nie z Mostem Złotników, raczej z pewną "miłą" osóbką....
Kasia G

recenzja moim zdaniem dobrze oddająca istotę spektaklu (przynajmniej 1 czesci którą widziałam)
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/114097.html?josso_assertion_id=EF3D143AE7492688

i kolejne:
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/114113.html
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/114110.html
Katja

Post autor: Katja »

O nie!!!
Napisałm recenzję na stronę, kliknęłam wyśli i zniknęła :(
Wyskoczyła mi strona do ponownego zalogowania...
Nie mam dziś już siły pisać tego od nowa.
Napiszę wkróce.
Teraz tylko tyle - że najbliższa jest mi recenzja p. Barbary Kanold.
Pozdrawiam!!
Lienka

Post autor: Lienka »

Katja, tak na marginesie, to następnym razem jak zrobi ci się coś takiego, to jeśli wrócisz do poprzedniej strony, ten tekst tam będzie, musisz go tylko skopiować i zalogować się znowu.
ODPOWIEDZ