Jakie pointy mi polecicie?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Spidi

Post autor: Spidi »

(w wakacje Troczek zamkniety-info z dzis ;) )
kaja7717

Post autor: kaja7717 »

[quote:2f6dc54286="lj"][b:2f6dc54286]kaja7717[/b:2f6dc54286], sklep, który podałaś był w Łodzi, ale z tego co wiem obecnie prowadzą sprzedaż wyłącznie przez internet.

Przy egipskiej stopie- raczej najpierw spróbuj 2007- Fouette częściej chwalą sobie osoby o greckiej stopie.

W Krakowie jest dobry sklep baletowy Paquita http://paquita.pl/sklep5/

Mieszkasz w Tychach, więc możesz też spróbować w Troczku- sklepie obok szkoły baletowej w Bytomiu. To najbliższy sklep gdzie mają Grishko, przy czym z dość małym wyborem rozmiarów i modeli.[/quote:2f6dc54286]

przy stopi e 26,7 cm lepiej jest wziąść 2007 rozmiar 7,5 czy 8? bo niewiem czy w tym sklepie będzie mój rozmiar

tak nie ma mojego rozmiaru w 2007 jeżeli chodzi o sanshę to tylko lyrica

2007 jest tylko tu http://sklepbaletowy.pl/sklep-baletowy/obuwie/pointy/grishko-2007.html ale i tak musialabym kupić przez internet stąd pytanie czy lepsze byłyby 7,5 czy 8

ps da się tak wygjąć stopy? http://www.grishkoshop.com/product/0524-1-puanty-nova-pro
lj

Post autor: lj »

Raczej rozmiar 8, tym bardziej, że pisałaś wcześniej, że masz "normalny" rozmiar 41,5. A jeszcze do tego wkładki, to jakby od razu pointy były za ciasne mógłby być problem.

Pamiętaj, że jeżeli kupisz pointy i nie będą pasować- to o ile ich nie przybrudzisz ani nic takiego przy przymierzaniu, jak nie będą pasować możesz odesłać z prośbą o wymianę rozmiaru- z przesyłką na swój koszt. Ewentualnie oddać do 10 dni od dostania point bez konieczności podania przyczyny- każdemu kupującemu przysługuje takie prawo.

Co do stóp- teoretycznie jak ktoś ma bardzo duże wykręcenie może, ale akurat na tym zdjęciu to raczej phoptoshop.

[size=9:10e4142303]P.S. Nie ma czegoś takiego jak braść, więc nie ma też wziąść ;)[/size:10e4142303]
kaja7717

postanowiłam że kupię sansha etudes mam najbliżej bo w Katowicach a naprawdę potrzebuję niiiiiiiiisssskkkiiieeejjj przyszwy

os tańczyłam już w kwadratowych pointach i jakoś mi wygodnie bo ja mam tak nie do końca egipską stopę, bo dwa pierwsze palce duży i ten drugi mam takiej samej długości
kaja7717

[quote:10b4daa41a="lj"][b:10b4daa41a]kaja7717[/b:10b4daa41a], to co podałaś w linkach to nie Grishko tylko Sansha. Te modele, które przesłałaś są kwadratowe, prawdopodobnie będzie Ci w nich niewygodnie, bo w stopie egipskiej wtedy cała siła jest na dużym palcu. Legende nie mają całej podeszwy (nie możesz mieć 3/4, ani innych dzielonych, bo mając słabą stopę będziesz siedzieć na palcach, a nie podbiciu i możesz sobie zrobić krzywdę). Ogólnie Sanshe mają wyższy vamp od większości Grishko, więc pod tym względem polecam Grishko.

Co do Grishko- 2007 polecany jest dla stopy egipskiej, nie ma bardzo wysokiego vampu. Elite nie polecam, są dobre dla małego pdobicia, ale strasznie męczą duży palec, bo są na kwadratową stopę, a nie egipską. Co do Fouette to już kwestia raczej dopasowania. Novice niekoniecznie, bo to jest to samo co 2007 lub fouette (zależy w jakiej wersji) tylko o twardości SS- bardzo baardzo miękkie, raczej polecam M i poćwiczyć przez to stopę. Nova, Maya-I i Maya-II to tez są wariacje 2007 i Fouette. Na Vaganową raczej nie patrz, bo to pointy na duże podbicie, będzie Cię blokować wysoki vamp (i z małym czubkiem, więc trzeba mieć do tego już mocne stopy i dobry balans).

Co do rozmiaru- niestety z Grishko jest tak, że właściwie co model to inna rozmiarówka. Najlepiej iść przymierzyć- ja miałam 2007 4,5 (2007 ma szczególną niestandardową numerację, ale to pisze na każdej stronie), w Elite 3,5, a w Maya-I 3,5 było dla mnie za małe (mam rozmiar 36, 23,5cm). Tu też z szerokością różnie bywa. Najlepiej pojechać gdzieś przymierzyć, jeżeli nie masz możliwości to zmierz bardzo dokładnie stopę tak jak pisze na stronach.

Oczywiście, piszę to co powinno być teoretycznie dobre dla stopy jaką podałaś, ale każdy jest inny i może Ci pasować co innego. Najlepiej jednak przymierzyć.[/quote:10b4daa41a]

to ty masz też egipską stope? jak tak to niewiem czy było ci wygodnie w elite

pisałaś też wcześniej żę reczitale mogą być zbyt kwadratowe mam recital no i w środku jest dość wygodnie

ps http://www.the-perfect-pointe.com/list2.html tu pisze że 2007 ma wysoki vamp {w kolumnie Somewhat Tapered }
lj

Post autor: lj »

Napisałam, że nie polecam, bo Elite były niewygodne dla egipskiej stopy (najdłuższy duży palce, reszta stopniowo krótsza).

O tym, że komuś może akurat pasować to co teoretycznie dla danego typu stopy nie pasuje.

2007 nie ma wysokiego vampu- miałam, wiem. Poczytaj wątki o modelach point i o pierwszych pointach to się przekonasz.
kaja7717

[quote:a745b382c8="lj"]Napisałam, że nie polecam, bo Elite były niewygodne dla egipskiej stopy (najdłuższy duży palce, reszta stopniowo krótsza).

O tym, że komuś może akurat pasować to co teoretycznie dla danego typu stopy nie pasuje.

2007 nie ma wysokiego vampu- miałam, wiem. Poczytaj wątki o modelach point i o pierwszych pointach to się przekonasz.[/quote:a745b382c8]

dziękuje tylko takie pytanko czy recital i partenaire mają wysokie przyszwy??
Sheeda

Post autor: Sheeda »

XXXX
kaja7717

[quote:7cc624c0ee="Sheeda"]Hej !
2 miesiace temu pierwszy raz miałam pointy (mam 10 lat). Pani kupiła wszystkim pointy grishko 2007 M. Miałam rozmiar 4 xxx.
Pointy były fatalne, bardzo trudno było mi je włożyć nie pasowały mi, były za duże i zbyt szerokie.
Mam stopę egipską, dość duże podbicie i troszkę słabą stopę.

Kiedyś po lekcji mierzyłam w sklepie pointy fouette i nova w różnych rozmiarach ale jakoś żadne nie podpasowały.

Czy możecie mi polecić jakieś pointy ?
Stopa egipska długość 22 cm, szerokość ok. 8-8.5 cm, dość duże podbicie, troszkę słaba stopa.[/quote:7cc624c0ee]

hmmm nieznam się trochę boo nie mam dużego podbicia, pasowała by vaganova ale masz za słabą stopę poza tym masz farta bo możesz kiedyś mieć vaganovą :wink: wracając do tematu jeżeli kupujęsz sanshe to masz dość mały wybór bo to są głównie kwadratowe pointy z grishko możesz spróbować maya 2

powodzenia :wink:
taniectożycie

Post autor: taniectożycie »

Hej! chciałabym się dowiedzieć waszych sugestii dla mnie w wyborze point. Są to moje pierwsze, nie mam zbyt dużego podbicia, typu nie moge określic ( dwa pierwsze palce mam tej samej dlugosci, a reszta stopniowo krotsza), dlugość stopy to 23cm, szerokość w haluksach to 9cm, a obwód w nich to 22cm. Jakie proponujecie pointy?
ODPOWIEDZ