wszystko o szpagatach

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
szerina

Post autor: szerina »

---
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Mam pytanie troche odbiegajace od tematu - ale nie do konca. Tez jestem rozciagnieta lepiej na prawa noge ale mam lepsza rozwartosc w lewej nodze, podbicie tez jest zdecydowanie lepsze w lewej nodze. czy mozliwe jest zeby byly roznice w rozwartosci? Czy tez macie cos takiego?
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:ee17d1716f=".:Agga:."]Mam pytanie troche odbiegajace od tematu - ale nie do konca. Tez jestem rozciagnieta lepiej na prawa noge ale mam lepsza rozwartosc w lewej nodze, podbicie tez jest zdecydowanie lepsze w lewej nodze. czy mozliwe jest zeby byly roznice w rozwartosci? Czy tez macie cos takiego?[/quote:ee17d1716f]

tak, to mozliwe. nierzadko spowodowane np. lekkim skrzywieniem plecow (np. skolioza). moze byc tez tak, ze np. w tej nodze masz troche plytsza panewke biodrowa, itd.

generalnie nie jestesmy idealnie symetryczni, i nie chodzi tu tylko o sile/ rozciagniecie miesni, ale i budowe szkieletu, stawow.
Ishani

Post autor: Ishani »

a jakie robic cwiczenia zeby udalo mi sie podniesc noge do pionu http://www.freewebs.com/sofiaonline/naamloos.JPG??

kiedys cwiczylam przez rok gimnastyke artystyczna, niewiele z niej pamietam, ale jestem dosc dobrze rozciagnieta, wiec mysle ze dalabym rady zrobic to cwiczenie:)
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Rozciągaj się na szpagaty. Głównie na turecki.
Nati

Post autor: Nati »

połóż nogę na drążku (albo na jakimś przemiocie drązkopodobnym , np.Parapecie) i ręką kontra do nogi podniesionej złap za stopę i próbuj ciągnąć ją do góry. :)
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Ostatnio na zajeciach dowiedzialam sie ze powodem dla ktorego nie moge utrzymac prostych plecow przy roznych cwiczeniach rozciagajacych (o czym pisalam wczesniej w tym temacie) jest to ze mam podwinieta miednice. Cwiczenia rozciagajace robione z pewnym naciskiem - np kiedy druga osoba dociska pomoga.
Czy spotkaliscie sie z czyms takim? Jakie sa jeszcze sposoby zeby to rozpracowac?
Nemo

rozciąganie na ścianie

Post autor: Nemo »

Szpagatu tureckiego nauczyłam sioę czytając książki :)
Wystarczy leżeć z nogami szeroko rozłożonymi na ścianie przez kilka rozdziałów, codziennie.
Nefretete

Post autor: Nefretete »

ale czy to jest wygodne? tak czytać leżąc zupełnie płasko?? :)
Nati

Post autor: Nati »

mozna sobie podłożyc poduszke pod plecy :D:D
ODPOWIEDZ