wszystko o szpagatach
[quote:ee17d1716f=".:Agga:."]Mam pytanie troche odbiegajace od tematu - ale nie do konca. Tez jestem rozciagnieta lepiej na prawa noge ale mam lepsza rozwartosc w lewej nodze, podbicie tez jest zdecydowanie lepsze w lewej nodze. czy mozliwe jest zeby byly roznice w rozwartosci? Czy tez macie cos takiego?[/quote:ee17d1716f]
tak, to mozliwe. nierzadko spowodowane np. lekkim skrzywieniem plecow (np. skolioza). moze byc tez tak, ze np. w tej nodze masz troche plytsza panewke biodrowa, itd.
generalnie nie jestesmy idealnie symetryczni, i nie chodzi tu tylko o sile/ rozciagniecie miesni, ale i budowe szkieletu, stawow.
tak, to mozliwe. nierzadko spowodowane np. lekkim skrzywieniem plecow (np. skolioza). moze byc tez tak, ze np. w tej nodze masz troche plytsza panewke biodrowa, itd.
generalnie nie jestesmy idealnie symetryczni, i nie chodzi tu tylko o sile/ rozciagniecie miesni, ale i budowe szkieletu, stawow.
-
aankaa_baletnica=)
Ostatnio na zajeciach dowiedzialam sie ze powodem dla ktorego nie moge utrzymac prostych plecow przy roznych cwiczeniach rozciagajacych (o czym pisalam wczesniej w tym temacie) jest to ze mam podwinieta miednice. Cwiczenia rozciagajace robione z pewnym naciskiem - np kiedy druga osoba dociska pomoga.
Czy spotkaliscie sie z czyms takim? Jakie sa jeszcze sposoby zeby to rozpracowac?
Czy spotkaliscie sie z czyms takim? Jakie sa jeszcze sposoby zeby to rozpracowac?
rozciąganie na ścianie
Szpagatu tureckiego nauczyłam sioę czytając książki :)
Wystarczy leżeć z nogami szeroko rozłożonymi na ścianie przez kilka rozdziałów, codziennie.
Wystarczy leżeć z nogami szeroko rozłożonymi na ścianie przez kilka rozdziałów, codziennie.