To ja powiem,że moja córeczka ma na imię Anastazja mówimy do niej zdrobniale Nastia.
Osobiście od dawna podobają mi się rosyjskie imiona,jednak to najbardziej przypadło mi do gustu.
Imiona.
Antonina to ladne,dostojne imie,dlaczego wiec,dlaczego pytam! zdrobnienie od tego imienia to Tosia :? Moglabym miec na imie Antonina,ale Tosia juz nie,moi mili panstwo. Podobnie mam z imieniem Julia- pelna forma jest dobra, ale Julka juz nie.
Niepodoba mi sie tez brzmienie wielu polskich imion, ktore w innych jezykach sa piekne, np. Żaklina-niiee,a Jacqueline brzmi slicznie, albo Żaneta- Jeanette, Brigitte piekne a Brygida..no brzmi jak Brygida,rozumiecie :wink:
z imion,ktore nadalabym swojemu dziecku to Maria,Agnieszka,Tamara-imie to pokochalam po lektyrze ksiazek Siesickiej. Jesli bylby to chlopak, to Bronek! Mateusz,Marcin,Michal...
ja sama naleze do podgrupy ludzi z wymyslnym imieniem ktore niebardzo lubie, na imie mam Milena a na drugie Anna. Jesli przedstawiam sie jakims nowopoznanym ludziom, np.w klubie, i wiem ze ich nigdy wiecej nie spotkam to wymyslam sobie jakies inne imiona (a czasem i cala nieprawdziwa historie swojego zycia :568: ). natomiast jesli kupuje cos w sklepach internetowych to przedstawiam rozne wariacje imienia-Milka,Lena,Miliana i co mi przyjdzie do glowy,tak sobie folguje, skoro juz mam bzdurne imie :|
Niepodoba mi sie tez brzmienie wielu polskich imion, ktore w innych jezykach sa piekne, np. Żaklina-niiee,a Jacqueline brzmi slicznie, albo Żaneta- Jeanette, Brigitte piekne a Brygida..no brzmi jak Brygida,rozumiecie :wink:
z imion,ktore nadalabym swojemu dziecku to Maria,Agnieszka,Tamara-imie to pokochalam po lektyrze ksiazek Siesickiej. Jesli bylby to chlopak, to Bronek! Mateusz,Marcin,Michal...
ja sama naleze do podgrupy ludzi z wymyslnym imieniem ktore niebardzo lubie, na imie mam Milena a na drugie Anna. Jesli przedstawiam sie jakims nowopoznanym ludziom, np.w klubie, i wiem ze ich nigdy wiecej nie spotkam to wymyslam sobie jakies inne imiona (a czasem i cala nieprawdziwa historie swojego zycia :568: ). natomiast jesli kupuje cos w sklepach internetowych to przedstawiam rozne wariacje imienia-Milka,Lena,Miliana i co mi przyjdzie do glowy,tak sobie folguje, skoro juz mam bzdurne imie :|
-
venus-in-furs
[quote:74f0f2603f="Spidi"]Antonina to ladne,dostojne imie,dlaczego wiec,dlaczego pytam! zdrobnienie od tego imienia to Tosia :? Moglabym miec na imie Antonina,ale Tosia juz nie,moi mili panstwo. Podobnie mam z imieniem Julia- pelna forma jest dobra, ale Julka juz nie.
[/quote:74f0f2603f]
Mi to najbardziej przeszkadza przy imieniu Aleksander. Takie piękne, dostojne imię, a Olek brzmi jakoś tak niezgrabnie, pokracznie.
Milena to sympatyczne imię! :D
[/quote:74f0f2603f]
Mi to najbardziej przeszkadza przy imieniu Aleksander. Takie piękne, dostojne imię, a Olek brzmi jakoś tak niezgrabnie, pokracznie.
Milena to sympatyczne imię! :D
Ja cierpię (możliwe że to już mówiłam, jak tak to przepraszam) na swoją. . Katarzynę.Z całym szacunkiem do moich forumowych imienniczek :roll: (a wiem,że takowe są)ale Katarzyna, Katarzynka-jeszcze zniosę .Ale jak myślę o Kasi i Kasiuli, to aż mnie dreszcze biorą. . Co prawda znalazłam w jakiejś książce zdrobnienie Nina, ale coś mało przekonana do niego jestem. :? Ale to chyba logiczne.
-
marysienka