VLADIMIR YAROSHENKO

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

jest sporo biletów na oba spektakle, natomiast niestety już od lat nie wolno siedzieć w TW-ON na podłodze, schodkach i innych takich czarownych miejscach :(
Ali

Post autor: Ali »

Niezwykły finał sezonu 20 czerwca. Wszystkie trzy "Święta" w doskonałym wykonaniu PBN-u. Na widowni mnóstwo obcokrajowców - wiadomo, okres już turystyczny. Strawiński brzmiał teraz jak z płyty, pod nowym gościnnym dyrygentem Vello Pahnem. Sala wypełniona po brzegi, pomimo upału, a publiczność szalała z zachwytu. Po każdym z baletów coraz bardziej. Ja z nią, zwłaszcza po moim ukochanym Bejarcie. Tam zaś - zdyscyplinowany zespół i wspaniały Vladimir Yaroshenko, perła w koronie całego wieczoru. Ale wcześniej jeszcze świetna Simonova w Niżyńskim, najlepsza bodaj ze wszystkich dotychczasowych, a w Gacie doskonali Fiedler, Liashenko i Wojeński. Na koniec, po Bejarcie orkiestra przerwała owacje i zagrała jeszcze "sto lat", jak rozumiem zespołowi PBN, ona też miewa widać przy balecie swoją satysfakcję. A widzowie podnieśli się z foteli z nową porcją skandowanych oklasków. Tancerze kłaniali się bez końca... Tak Polski Balet Narodowy finalizował mijający sezon. Kto z Was nie był - nie jest prawdziwym baletomanem. Żałujcie!!!
venus-in-furs

Post autor: venus-in-furs »

[quoteef="Ali"]a w Gacie doskonali Fiedler, Liashenko i Wojeński. [/quoteef]

A Bondara nie? Ja po "Święcie..." dopiero na poważnie zaczęłam zwracać na niego uwagę (jako na tancerza, bo jako choreograf jest dla mnie od początku niemalże objawieniem).

Poza tym, rzeczywiście - te ostatnie spektakle były nagradzane brawami nieporównywalnymi z tymi na poprzednich spektaklach.
Ali

[quote84="venus-in-furs"]A Bondara nie? ... rzeczywiście - te ostatnie spektakle były nagradzane brawami nieporównywalnymi z tymi na poprzednich spektaklach.[/quote84]
Ależ tak, Robert Bondara w Gacie i Barbara Bartnik jeszcze, ale też Yuka Ebihara i Maria Żuk w Bejarcie... Zresztą długo by wymieniać po tym wspaniałym dla mnie wieczorze - prawie w każdym calu, bo zabrakło mi tym razem Anny Lorenc. Jednak to już inny temat, bo gościmy u Vladimira Yaroshenki i Kasia zaraz nas zdyscyplinuje. A Twoje Venus wrażenia po tych ostatnich "Świętach"? Domyślam się, że byłaś, więc może opiszesz je w swoim "Kredensie", a jeszcze lepiej tutaj w stosownym wątku?
venus-in-furs

Post autor: venus-in-furs »

Prawdę mówiąc, zastanawiam się nad podsumowaniem na kredensie całego sezonu :wink: , więc tam pewnie wypowiem się bardziej obszernie :smile:
Idris

Post autor: Idris »

Byłam, byłam! Cudownym zrządzeniem losu. Bo już miałam rezygnować, z przyczyn, których nie będę opisywać, ale uwierzcie, że był to jeden z najtrudniejszych i najgorszych dni ostatnich tygodni.. I kiedy podjęłam smutną decyzję, że w zaistniałych okolicznościach nie będę nawet próbować.. otrzymałam telefon, a za telefonem niezwykły bilet. I wtedy uznałam, że absolutnie nic mnie teraz nie zatrzyma. Skoro Święto Wiosny samo mnie "zaprasza".. I oczywiście nie żałuję, bo było wspaniale.
(Dlatego proszę też, Ali, nie uciekajmy się do aż tak drastycznych ocen: " Kto z Was nie był - nie jest prawdziwym baletomanem." Różne rzeczy dzieją się w życiu każdego i nie zawsze możemy zachowywać się jak "prawdziwy baletoman" czy inny wielki fan i miłośnik.. Life..)

Byłam dzięki naprawdę niezwykłemu zdarzeniu. Wyszłam z zupełnie inną energią niż ta, z którą borykam się od jakiegoś czasu.

Ale ponieważ to wątek VY, to czas się pozachwycać.:) Choć szczerze mówiąc trudno znaleźć odpowiednie słowa. Jedyne, co miałam w głowie po wyjściu z teatru, to "Ten tancerz jest niesamowity. Nieziemski". Był fantastyczny. Faktycznie, jak ta "perła w koronie" na koniec wieczoru. Wybitnie pyszny i wykwintny deser.

Ale cały wieczór był cudowny. I też chciałam spytać, jak Venus, "A Bondara nie?". Mnie zachwycił.

Wczorajszy wieczór zaliczam do jednych z najbardziej magicznych. Czułam niesamowitą atmosferę. Wcześniej byłam zakochana przede wszystkim w Bejarcie, wczoraj jakoś oniemiałam na Niżyńskim i Gat oczarował mnie również.

Piękne zakończenie sezonu.
No i na koniec Vladimir Yaroshenko, po wspaniałym występie, z ogromnym bukietem jaskrawoczerwonych róż. Ale się ucieszyłam. Mam wrażenie, że dość rzadko widzę go z kwiatami. A zasługuje zawsze.:)
Ali

[quoted8="Idris"]Piękne zakończenie sezonu. No i na koniec Vladimir Yaroshenko, po wspaniałym występie, z ogromnym bukietem jaskrawoczerwonych róż. Ale się ucieszyłam. Mam wrażenie, że dość rzadko widzę go z kwiatami. A zasługuje zawsze.:)[/quoted8]
Zgadzam się Idris. I symbolicznie dorzucam do tego bukietu :smile: jeszcze jedną różę - z gratulacjami dla artysty i uznaniem za cały mijający sezon. Był jego bohaterem.
Idris

I ja też dorzucam taką różę. Jak pisałam wcześniej, nasz bohater od dawna jest moim ulubieńcem, ale ostatnie spektakle, ten rok baletowy był jakimś wielkim przełomem. Racja, Vladimir Yaroshenko był jego bohaterem. I muszę przyznać, że, choć bardzo potrzebuję wakacji, to absolutnie nie mogę doczekać się nowego sezonu i już wpisuję daty baletów w kalendarz.
Ali

[quote97="venus-in-furs"]...zastanawiam się nad podsumowaniem na kredensie całego sezonu :wink: , więc tam pewnie wypowiem się bardziej obszernie :smile:[/quote97]
Daj znać kiedy to zrobisz Venus. Wierzę, że jeszcze przed pełnią lata :smile: i jestem bardzo ciekaw.

A wracając do naszego bohatera, był jak widzę oklaskiwany również przez prezydenta, z Martą Fiedler u boku: http://www.teatrwielki.pl/wydarzenia/szczegoly/article/pbn_w_belwederze.html
Idris

[quotec7="Ali"]

A wracając do naszego bohatera, był jak widzę oklaskiwany również przez prezydenta, z Martą Fiedler u boku: http://www.teatrwielki.pl/wydarzenia/szczegoly/article/pbn_w_belwederze.html[/quotec7]

O, świetnie, miło zobaczyć. Na pewno spisał się fantastycznie. Podejrzewam, ze widzownie oniemieli z zachwytu.:D Czy mam omamy, czy w tym artykule źle odmienili nazwisko VY?

Jutro trzymamy kciuki za występ w Krakowie, choc nie sądzę by nasze kciuki były im wszystkim potrzebne. Żałuję, że nie mogę tam być.

Na osłodę podrzucam linkę z jednym z moich ulubionych (uroczych) występów Vladimira, który to fragment oglądam ostatnio często - na poprawę humoru.

http://www.youtube.com/watch?v=dMGiPoqHdLk&list=UUxNjUdW2Icrg2zOOYsdd7Qw

Zastanawiałam się, czy popodrzucać tu wszystkie linki do znalezionych filmików, czy odpuścić?
Większość z nich to z yt profilu naszego bohatera. I nie jest tego dużo. Domyślam się, że wszyscy fani VY już te krótkie filmiki widzieli... Ale z drugiej strony może warto je w tym wątku trzymać dla kolejnych fanów, którzy na pewno będą się pojawiać, jako nowi.:)
Wcześniej chyba nikt tu tego nie dodawał, ale nie chcę strzelić jakiejś forumowej gafy, jako, że jestem nowicjuszką na balet.pl.

A i jest też cudny filmik -kompilacja występów wspólnych Vladimira i Olgi.

Wrzucać?:)
ODPOWIEDZ