Jak się przygotowywać do tańca w pointach

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
inaenka

Post autor: inaenka »

W półpointach boxy są bardziej miękkie, nie staniesz w nich en pointe (mają tylko przyzwyczaić stopę - kostki, mięśnie, - również podbicie, do pointy, która jest sztywniejsza niż baletka i siłą rzeczy inaczej się w niej pracuje, więc owszem - wzmacnia, ale cudów nie zdziała).
Lailana chcesz wzmocnić podbicie - używaj gumy - taśmy elastycznej do ćwiczeń.

[size=9:250e6b3009]Ja osobiście widocznie poprawiłam podbicie oraz wyrobiłam sobie motylki/skrzydełka w ten sposób oraz...w adidasach i innych jak najbardziej sztywnych butach robiąc typowe ćwiczenie, które masz [URL=http://www.youtube.com/watch?v=exdeWEVTA4I&feature=related]tutaj[/URL] - 1:27[/size:250e6b3009] :)

przykładowe demi-pointy masz np.: [URL=http://www.thedancelocker.com/bloch-soft-demipointe-shoe-p-259.html]tu[/URL]

O półpointach [URL=http://www.pointeshoefitting.co.uk/pointe_shoes/Demi_Pointe_Shoe_Information.html]polecam[/URL]
lailana

Post autor: lailana »

oooo i właśnie o takie info mi chodziło, ślicznie dziękuję :D
sisha945

Post autor: sisha945 »

nie wiecie może czy, i gdzie można kupić demi pointy w Polsce?
:smile:
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

W Etiudzie są z Blocha, ale kosztują coś koło 180zł..nie lepiej wyrwać wkładkę ze starych point? Wychodzi zdecydowanie taniej:-)
sisha945

Post autor: sisha945 »

Gdybym ja ich potrzebowała, to z pewnością bym tak zrobiła ;) , ale chodzi o całą grupę.
W każdym razie dziękuję za informację :)
coppeliaa

Post autor: coppeliaa »

od ponad półtorej roku tańczę jazz/modern/podstawy klasyki, kupiłam pointy.
mam je dopiero pierwszy dzień ale po tym jak z nich zeszłam mam straszne spięcie kręgosłupa a szczególnie mięśni z tyłu karku.. czy wy też tak miałyście? czy to może być o point?
lailana

Post autor: lailana »

nie mam pewności, ale wydaje mi się że jest to spowodowane tym, że Twoje kostki nie są w pełni przygotowane do point, stąd to spięcie, ale niech się wypowiedzą tańczące klasykę
Ayaka

Post autor: Ayaka »

[quote:2ae596e725="coppeliaa"]od ponad półtorej roku tańczę jazz/modern/podstawy klasyki, kupiłam pointy.
mam je dopiero pierwszy dzień ale po tym jak z nich zeszłam mam straszne spięcie kręgosłupa a szczególnie mięśni z tyłu karku.. czy wy też tak miałyście? czy to może być o point?[/quote:2ae596e725]

Może stojąc w pointach mimowolnie napinasz mięśnie karku i ramion?
Motylka

Post autor: Motylka »

Dziewczyny!

Piszecie, że można próbować stanąć na pointy, jeżeli ma się
[quote:30aece28df="uleczka"]jakies w miare stopy rozruszane i mocne bo jak nigdy twoje stopy nie skosztowały tanecznego wysiłku to raczej ciezko bedzie[/quote:30aece28df]
Reszta postów w podobnym tonie. Tutaj nasuwa mi się pytanie... Co to właściwie znaczy?
Dla niektórych stopa, która skosztowała tanecznego wysiłku [size=7:30aece28df](swoją drogą, urocze określenie)[/size:30aece28df] to taka, która tańczy kilka miesięcy jakieś mniej wymagające techniki (chociażby latino na obcasach), ale niektórzy mogą to zrozumieć jako eufemizm i wyobrażać sobie lata spędzone na sali baletowej...
[b:30aece28df]To jak to jest? Jaka powinna być intensywność tych ćwiczeń, czy są jakieś "testy", które pomagają określić, czy nie zrobimy sobie krzywdy stając na pointach?[/b:30aece28df]
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

To jest bardzo...indywidualne.
Napewno osoba, która nie ćwiczyła baletu nie poradzi sobie na pointach. Żadna inna technika nie przygotowuje do tańca w pointach. Moim zdaniem jest to minimum pół roku CODZIENNEJ i PRAWIDŁOWEJ pracy na sali (drążek, środek, skoki).
ODPOWIEDZ