O wszystkim i niczym

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Ali

Post autor: Ali »

[quote15="Father"]...Pewno niektorzy sie oburzą? :roll:[/quote15]
A czymże mają się oburzać? Może nie dosłownie jest to "taki sport", ale trochę jak sport - jeśli mowa o metodach treningowych. I to "sport" najszlachetniejszy, bo artystyczny. Pan Woitiul ma sporo racji.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Mysle, że Maks chciał tez w ten sposób trafić do najmłodszych i jakos do ich wyobraźni - skoro dzis balet nie istnieje w mediach, to "sport" cos im mówi. ja też (choć mi to nie w smak) czesto do chłopców mówie o wysiłku, sprawności, wyczynowości tańca, aby ich do niego przekonać - delikatnośc, wdziek i artyzm do pewnego momentu są traktowane jako odrzucające....

zresztą warto posłuchać: http://www.rmfclassic.pl/taneczna-mapa-swiata/odcinki/odcinek,6.html - od 29.00 Maks, wcześniej Kama Akucewicz
Father

Post autor: Father »

Ja też tak to rozumiem ale czy to przekona chlopców-wątpię. Do baletu, no w ogóle do tańca trzeba mieć wrazliwośc a to faceci nabywaja z wiekiem a wtedy jest już zapóżno.
Giselle97

Post autor: Giselle97 »

Znalazłam dzisiaj na You tube filmik z prześliczną solówką Svetlany Zakharovej http://www.youtube.com/watch?v=d_uDZGcaIaI&feature=related . Zachęcam do obejrzenia. :D

Nie jestem pewna czy umiesciłam post w dobrym temacie mam jednak nadzieję że jest we własciwym miejscu :smile:
Father

Wg mnie powinno byc w temacie "Życie baletomana" Ale mniejsza z tym, solówka jest nie tyle prześliczna co wiernie oddajaca klimat filmu "Lista Schindlera" skąd wlasnie jest ta muzyka i dzieki niej bym zaryzykował, że w 50 % uwypuklony jest tragizm a zarazem wielkość człowieka widoczny w jej tańcu. Kto nie widział filmu ten sądzę może miec inne zdanie.
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Czyli jak rozumiem, dozylismy czasow gdzie ideologia sportowego "maczo" wkracza na salony baletowe?
Nie wierze w to, ze mowienie o balecie czy tancu jako " o sporcie" ma nagle otworzyc oczy wszystkim malutkim chlopcom, ktorzy marza o tym aby miec Appla w domu , zeby wstepowali w szeregi szkol baletowych. :wink:
Father

Teraz to wszystko zaczyna być sportem nawet miłość a co dopiero mówić o tańcu. :shock:
sisha945

Post autor: sisha945 »

Nie chciałam zakładać nowego tematu, więc spytam tu:
wiecie może o jakichś zbliżających się warsztatach tanecznych, z tańca klasycznego, modern, lyrical jazzu najlepiej na Lubelszczyźnie, lub w Warszawie, Rzeszowie( jeśli warto, to inne rejony Polski także)? Zależy mi aby warsztaty nie były rozłożone na kilka dni po 1 h, raczej weekendowe po kilka godzin treningu dziennie :smile: . Jeśli ktoś słyszał o takowych to prosiłabym o info co, gdzie, i jak :D :D
Spidi

Post autor: Spidi »

Jestem bardzo zadowolona, bo od wrzesnia zaczynam praktyki w bytomskiej szkole baletowej :D nie moge sie doczekac!
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote12="Spidi"]Jestem bardzo zadowolona, bo od wrzesnia zaczynam praktyki w bytomskiej szkole baletowej :D nie moge sie doczekac![/quote12]

w jakim charakterze będą te praktyki jeśli wolno spytać?
ODPOWIEDZ