Taniec w TVP Kultura - program
Ja oglądałam, ale niestety nie całość. Źle spojrzałam w program i wydawało mi się, że kończy się wcześniej, ale kończyło się później, a ja musiałam wyjść. Widziałam do momentu pożegnania Romea i Julii. Wbrew temu co przewidywałaś, nie powiem, że kompletnie mi się nie podobało ;). Niektóre sceny wydały mi się przesadzone i groteskowe, tak jak pisałaś - konflikt dwóch rodzin, też sceny z udziałem Merkucja i Tybalta (przy okazji napiszę, że kiedyś widziałam francuski musical "Romeo et Juliette - de la haine a l'amour" i teraz oglądając ten balet miałam wrażenie, że twórca musicalu w scenach konfliktu inspirował się Nurejewem, bo te wzajemne "zaczepki" były dość podobne ;). Ale to tak na marginesie). Za to podobała mi się postać Julii i wszystkie sceny z nią, na przykład to, o czym pisałaś - gra polegająca na klaskaniu w dłonie. Również sam taniec odpowiadał mojemu rozumieniu muzyki Prokofiewa.
To tak w skrócie, trudno powiedzieć więcej, skoro nie widziałam całości (początek też mi zresztą umknął).
To tak w skrócie, trudno powiedzieć więcej, skoro nie widziałam całości (początek też mi zresztą umknął).
-
ebaleciara
I ja również, tylko ja oglądałam końcówkę i nawet nie wiedziałam do końca, kto jest kim ;). Bardzo podobał mi się duet dwóch panów - Romea i kogoś tam jeszcze. Są świetni technicznie, ale mieli jeszcze lepszy wyraz. Choreografia niezwykle ciekawa z zastosowaniem kanonów. I nie był to taki klasyczny układ, lecz po części współczesny - bardzo dobry wwspółczesny.
Julia byla cudowna, strasznie podobał mi się jej korpus - niezwykle miękka i giętka istotka.
Corps de ballet też na dobrym poziomie - tam również wiele zależało od samego tancerze, np. ułożenie dłoni. I mi akurat się to bardzo podoba - nie zaprogramowane robociki, lecz grupa artystów.
Julia byla cudowna, strasznie podobał mi się jej korpus - niezwykle miękka i giętka istotka.
Corps de ballet też na dobrym poziomie - tam również wiele zależało od samego tancerze, np. ułożenie dłoni. I mi akurat się to bardzo podoba - nie zaprogramowane robociki, lecz grupa artystów.
to akurat informacja nie o TVP Kultura ale o TVP 2 ale pomyślałam ze tu najwięcej osób przeczyta i moze zechce obejrzeć:
[b:16e59bfede]Kielce. Widowisko "Chopin4" wyemituje "Dwójka"[/b:16e59bfede]
Największe wydarzenie artystyczne w historii Kieleckiego Teatru Tańca za nami. Ci, którzy widowiska taneczno-muzycznego "Chopin4" nie mieli okazji zobaczyć, będą mogli nadrobić zaległości oglądając telewizyjną "Dwójkę".
«A że warto niech wystarczą nazwiska twórców przedsięwzięcia. Aranżację do utworów Chopina stworzył Włodek Pawlik, a obok pianisty wystąpiły Urszula Dudziak i Aga Zaryan. Na scenie zatańczyło ponad dwudziestu solistów z Ballet Arizona, Ballet Noir z Nowego Jorku, American Ballet Theatre, Bayerisches Staatsballett Monachium, Teatru Wielkiego w Łodzi, Polskiego Baletu Narodowego oraz Kieleckiego Teatru Tańca. Czwartkowa premiera uświetniła oddanie do użytku nowej hali wystawienniczej Targów Kielce.
Zarejestrowane przez TVP2 widowisko zostanie wyemitowane w październiku i grudniu.»
[b:16e59bfede]Kielce. Widowisko "Chopin4" wyemituje "Dwójka"[/b:16e59bfede]
Największe wydarzenie artystyczne w historii Kieleckiego Teatru Tańca za nami. Ci, którzy widowiska taneczno-muzycznego "Chopin4" nie mieli okazji zobaczyć, będą mogli nadrobić zaległości oglądając telewizyjną "Dwójkę".
«A że warto niech wystarczą nazwiska twórców przedsięwzięcia. Aranżację do utworów Chopina stworzył Włodek Pawlik, a obok pianisty wystąpiły Urszula Dudziak i Aga Zaryan. Na scenie zatańczyło ponad dwudziestu solistów z Ballet Arizona, Ballet Noir z Nowego Jorku, American Ballet Theatre, Bayerisches Staatsballett Monachium, Teatru Wielkiego w Łodzi, Polskiego Baletu Narodowego oraz Kieleckiego Teatru Tańca. Czwartkowa premiera uświetniła oddanie do użytku nowej hali wystawienniczej Targów Kielce.
Zarejestrowane przez TVP2 widowisko zostanie wyemitowane w październiku i grudniu.»