Jakie pointy mi polecicie?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
arizona

Post autor: arizona »

[quote:ee24b110bb="Georgia~"]bo pointa się jeszcze nie dostosowała do Twojej stopy[/quote:ee24b110bb]
albo stopy do point ;)
na płasko pointy powinny być zawsze na styk, na pewno nie powinno być w nich wygodnie, więc tam zawsze coś będzie uciskać. kiedyś pani w sklepie mówiła, że jak się stanie en pointe, to na pięcie powinno zostać trochę extra materiału, który da się złapać w palce, tak z pól cm.
lailana

przyszwa

Post autor: lailana »

nie wiem za bardzo gdzie zadać to pytanie więc kieruję je tutaj: jakie znaczenie w tańcu na pointach ma wysokość przyszwy pointy?
Kostaryka

Post autor: Kostaryka »

w tańcu chyba żadne- no może estetyczne, ale chyba nie o to Ci chodziło; to zależy od preferencji i możliwości stopy tańczącej. wyższe przyszwy są raczej dla mocnego podbicia, stopy, żeby nie przelatywać przez czubek.
Bisiuka

Post autor: Bisiuka »

I to jeszcze jak jest wyższa przyszwa to trzeba mieć wysokie podbicie.
lailana

bo ja się tak zastanawiam, mam wysokie wysklepienie i zazwyczaj większość butów mnie obciera, więc nie wiem jak bedzie z pointa
Bisiuka

Jak masz wysokie podbicie to bardzo dobrze jak weźmiesz sobie z wysoką przyszwą. Jak z Grishko to dobre będą pointy Vaganova. Ja je mam i według mnie są dobre.
lailana

ale czy wysklepienie równa się podbiciu? bo zawsze jakoś tak wydawało mi się że podbicie to tylko możliwość podwinięcia stopy czyli że liczy się tylko "podeszwa" [ bo podbicia nie mam dobrego ] poprawcie mnie jeśli sie mylę...
Bisiuka

Podbicie wysokie jest wtedy kiedy palce bardzo dużo obciągasz i jednocześnie stopa na wierzchu ma wysokie sklepienie.
Powiem Ci że nawet moja koleżanka która ma słabe podbicie i wysklepienia miała Vaganove to musiała tylko długo wyrabiać ale też było jej dobrze.
Więc bez przeszkód przy mniejszym podbiciu możesz mieć Vaganovę, jej pointy nawet powiększyły podbicie bo musiała się namęczyć.

Jak masz pytania to lepiej na gg (21209649) lub PW :wink:
lailana

Vaganova na słabe podbicie? nie jestem co do tego przekonana....myśle o maya ale nie wiem...
Bisiuka

Ale Vaganove też się da ale jest trudniej.
ODPOWIEDZ