O wszystkim i niczym

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Norwid, Norwid, Norwid - od liceum zastanawiam się czemu zrównuje się geniusz Norwida z innymi jak Mickiewicz czy Słowacki...
Lienka

Post autor: Lienka »

Czyli, że Twoim zdaniem Mickiewicz i Słowacki nie dorastają do pięt Norwidowi? Czy odwrotnie?
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

to znaczy, że niby nie dorastają oni Norwidowi do pięt (ale ja mam nie swoiste spojrzenie na wiele spraw...)[/size43]
martini_rosso

Post autor: martini_rosso »

Ja osobiście uważam, że "zrównywanie" twórców genialnych jest bezsensowne - na tym właśnie polega geniusz, że jest wyjątkowy, odmienny, niepowtarzalny. Można "porównywać" warsztat, miejsce w epoce itd. , ale geniusz to coś nieuchwytnego, coś, dla każdego odbiorcy będzie czymś innym, niejednokrotnie niedefiniowalnym. W przypadku Norwida pojawia się jeszcze problem swoistego niepodobieństwa do epoki, w której żył, a i dzisiaj, prawdę mówiąc, czyta się go znacznie gorzej od większości romantycznych pisarzy. Genialny czy niegenialny, a na pewno trudny poeta. Ja miałam problem z jego wierszami nawet na studiach, chyba głownie dlatego, że były szalenie nowoczesne jak na XIX wiek i dziś też niełatwo się je czyta. A tak jeszcze na marginesie - każdemu z nas chyba się zdarza używać określenia "genialności" dla rzeczy czy osób, które nie do końca na to zasługują. Ot, słowo pełne emocji, więc łatwo o przesadę - do której każdy odbiorca ma całkowite i osobiste prawo.
venus-in-furs

Post autor: venus-in-furs »

Niezależnie od zrównywania, Norwid jest niedoceniany. Zdecydowanie.
Torin

Post autor: Torin »

Norwid Norwidem - a śnieg na forum zlikwidowałem bo mnię już skubany męczył prawie jak ten czasem pojawiający się za oknem.
Jeśli ktoś go żałuje - to trudno ;)

Torin
Giselle12

Post autor: Giselle12 »

I dobrze Torinie! Ja już marzę o wiośnie i o lecie! Żeby słoneczko świeciło i było cieplutko!
Myślę, że dużo osób podziela ten pogląd ;)
madelaine

Post autor: madelaine »

Ja akurat tego entuzjazmu względem wiosny nie podzielam. Ale lato- jak najbardziej, od razu po zimie, właściwie wszystkie te wiosenne miesiące są niepotrzebne, zwłaszcza maja w tym roku mogłoby nie być. :P

MATURA.
venus-in-furs

Post autor: venus-in-furs »

Matura jest bardzo przyjemna, naprawdę.
sisha945

Post autor: sisha945 »

a z matmy pewnie najprzyjemniejsza :twisted: :smile:
ODPOWIEDZ