Maksim Woitiul (Wojtiul)
[quote:e69c2da60f="Kasia G"]...bo to jest Ali - tekst który do Ciebie trafia - opisujący emocje wywoływane przez taniec i ew. wygląd tancerza a nie sam taniec. "na kolanach, półnagi, wspierający się na lasce"... [/quote:e69c2da60f]
Przyznaję, biesiadnicy animowani są wspaniale i MW znakomity, a tekst Cichego do mnie trafia - w istocie. Bo według mnie pan Daniel pisze jednak o tańcu, o jego jakości i znaczeniu, nie zaś o swoich emocjach na jego temat. Przeczytaj uważnie Kasiu G.: "Dysponujący niezwykłą plastycznością ruchu Woitiul, w pięknym stylu poddał się kusicielce. Kontrastujący wobec Syreny emocjonalny taniec, żarliwy, wspomagany gestem i mimiką, oddający tęsknotę za prawdziwą miłością, był jednak tylko jednym z atutów artysty. Najbardziej przejmującym fragmentem był powrót Syna do domu - na kolanach, półnagi, wspierający się na lasce..."
Toć to opis tańca i jego znaczeń właśnie, a taniec w balecie korzysta wszak z rozmaitych elementów ruchu. Taniec baletowy to nie tylko kółka i piruety, i ma właśnie wywoływać emocje u widza, nie zaś skłaniać go wyłącznie do liczenia efektownych ewolucji technicznych. W przeciwieństwie do cyrku i tańców figurowych na lodzie, sztukę baletową trzeba jednak podziwiać i odczuwać raczej niż mierzyć - tak ja myślę. Więc "na kolanach", "wspierający się na lasce" itd. to dla mnie także opis tańca.
Przyznaję, biesiadnicy animowani są wspaniale i MW znakomity, a tekst Cichego do mnie trafia - w istocie. Bo według mnie pan Daniel pisze jednak o tańcu, o jego jakości i znaczeniu, nie zaś o swoich emocjach na jego temat. Przeczytaj uważnie Kasiu G.: "Dysponujący niezwykłą plastycznością ruchu Woitiul, w pięknym stylu poddał się kusicielce. Kontrastujący wobec Syreny emocjonalny taniec, żarliwy, wspomagany gestem i mimiką, oddający tęsknotę za prawdziwą miłością, był jednak tylko jednym z atutów artysty. Najbardziej przejmującym fragmentem był powrót Syna do domu - na kolanach, półnagi, wspierający się na lasce..."
Toć to opis tańca i jego znaczeń właśnie, a taniec w balecie korzysta wszak z rozmaitych elementów ruchu. Taniec baletowy to nie tylko kółka i piruety, i ma właśnie wywoływać emocje u widza, nie zaś skłaniać go wyłącznie do liczenia efektownych ewolucji technicznych. W przeciwieństwie do cyrku i tańców figurowych na lodzie, sztukę baletową trzeba jednak podziwiać i odczuwać raczej niż mierzyć - tak ja myślę. Więc "na kolanach", "wspierający się na lasce" itd. to dla mnie także opis tańca.
Ali, nie chodziło mi o to, że to nie jest opis tanca - bo jest nim, właśnie opisuje "element tanca" a raczej pozycje w tańcu (na kolanach) - tak jak przy choreografii klasycznej napisalibyśmy "na czubkach palców". Ja nie poddaję w wątpliwość wartości recenzji Daniela C. tylko po prostu nie jest to to, czego ja potrzebuje, ale to wspaniale że wielu czytelników, w tym Ty odnajdujesz tu to, czego potrzebujesz. Oczywiście, ze taniec jako sztuka to nie tylko techniczne elementy (ciagle tu o tym piszemy - żeby go nie porównywać do sportu) i własnie te emocje, artyzm, chwilowośc wrażenia tak bardzo nas rózni - zarówno w odbiorze, jak i w opisie.
[color=blue:2f5fac78b5]No ale to offtop - wróćmy do Maksima Woitiula :)[/color:2f5fac78b5]
[color=blue:2f5fac78b5]No ale to offtop - wróćmy do Maksima Woitiula :)[/color:2f5fac78b5]
Świetny plakat. Prosty, czysty, szlachetny. Od razu pachnie Forsythem i baletem współczesnym. Takie właśnie plakaty promują w świecie przedstawienia baletowe najlepszych zespołów, które nie ulegają szczęśliwie nowomodom na tandetne bohomazy. A te w Teatrze Wielkim popularyzują dodatkowo gwiazdy naszego PBN - tak trzymać! (Choć i u nich zdarzył się kiedyś jakiś koszmarek przy premierze "Kopciuszka")
-
Sagittaire
-
pączek_w_maśle