Zagraniczne szkoly baletowe/szkoly tanca

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
eventail

Post autor: eventail »

Hej hej :) słuchajcie, znacie jakieś zagraniczne szkoły w których uczą modernu poza CODARTS? Rambert był najbardziej zbliżony do tego, ale obawiam sie, że jest za drogi. Znacie inne miejsca?
Sheeda

Post autor: Sheeda »

Witajcie!
Chcialabym sie zapytac czy znacie jakies szkoly (panstwowe,prywatme) w UK, Francji gdzie jest mozliwosc nauki tanca (ballet,contemporary najbardziej) i czy sa szkoly musicalowe. Chcialabym tez aby byly tam norlalnie lekcje o ile to mozliwe i dormitory.
Jednak przyjmne wszystkie propozycje w googlu ciagle mi wyskakue tylko RAD i RBS.
Wiek uczestnika : 16-17 lat.
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Oczywiście, że są.
W UK te najbardziej polecane:
Central School of Ballet
Northern Ballet School
English National Ballet School
Rambert (balet i contemporary jednak nie wiem jak z wiekiem, być może przyjmują od 18 lat, musisz sobie sprawdzić)
We Francji jest dobra szkoła w Cannes (też balet i modern, ale chyba więcj tancerzy tańczy współczesny po tej szkole)
http://www.cannesdance.com/presentation-uk-91.html

Jest oczywiście wiele mniejszych/mniej znanych szkół, nie znaczy, że gorszych.
Na musicalowych się nie znam więc nic nie podpowiem.
Sheeda

Post autor: Sheeda »

A mi wlasnie ma musocalowych bardziej zalezy bo to dla mojej siostry ma byc.
Jedyne co znam to broadway dance center ale ona sie tam nie dostanie.
A te szkoly co podalas to prywatne?

Rambert jest od 16. Ja tam bylam i moja siostra sie tam nie odnajdzie.
Potrzebuje dla niej szkoly bardziej musocalowej w stylu bdc.
Giselle97

Post autor: Giselle97 »

Moje pytanie jest takie... jestem w pierwszej klasie liceum i po tych trzech latach chciałabym dostać się do jakiejś szkoły tańca (najlepiej Londyn) głównie zależy mi na nauce klasyki i w tym kierunku chciałabym się kształcić . Oczywiście nie jestem początkująca. Tańczę od wielu lat (ale nie jestem w osb) i dlatego postanowiłam spróbować. Pytanie brzmi czy moglibyście mi coś polecić ? Przejrzałam wątek i zaciekawiło mnie Royal Academy of Dance... Czy jest to dobry wybór ?
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Szczerze - NIE. Royal Academy of Dance ma bardzo słaby poziom, praktycznie niewiele osób po tej szkole tańczy w dobrych zespołach, a sama metodyka jest bardzo... moim (podkreślam) zdaniem nieefektywna.
W Londynie masz Central School of Ballet i English National Ballet School (na Royal Ballet już chyba będzie za późno, przyjmują do 18 roku życia) i ja bym powiedziała skup się na tych szkołach.
Jeszcze w UK jest całkiem dobry poziom w Northern School of Ballet.
Jeszcze jest chyba taka rosyjska szkoła, poziom mają w miarę ok z tego co wiem:)
(Russian Acadmy od Ballet...coś takiego...i to też chyba jest w Londynie)
Giselle97

Post autor: Giselle97 »

Bardzo ci dziękuję Lorenzo :D jak zwykle można na ciebie liczyć <3 <3 <3
ODPOWIEDZ