Pielęgnacja point

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
agata31

Post autor: agata31 »

Mysle że po doklejeniu tego trudno byloby je rozrobic i tanczyc w nich :razz:
Bisiuka

Post autor: Bisiuka »

Byłyby takie jak kiedyś prawdziwe drewniane :D
Ale może być ogólnie trudno wypchnąć podbicie .
Laranda

Post autor: Laranda »

znajdę jakąś deskę i przybiję :) przez jakiś czas będę się w nich męczyć a potem uzbieram na nowe. Nie ma to jak całkowicie rozmiękczyć pointy w 3 tygodnie...
Elliot

Post autor: Elliot »

chyba sansha ma takie specialne wkładki, które mają przedłużyć żywotność pointy. rozrywa się podeszwę pointy, wsuwa tą wkładkę i ponoć można sobie potańczyć. sama nigdy nie próbowałam. to wyglądało jak giętka linijka. jak znajdę linka, to wrzucę.

EDIT: proszę: http://s295.photobucket.com/albums/mm121/balletomanehk/Sansha%20Premiere/?action=view&current=IMG_0070.jpg&mediafilter=images
Laranda

Elliot a nie wiesz w jakim sklepie można takie kupić?
Lienka

Post autor: Lienka »

[quote1c="Laranda"]znajdę jakąś deskę i przybiję[/quote1c]
Nie tańczę na pointach, ale wydaje mi się, że przybicie do podeszwy deski sprawi, że nie będą się w ogóle nadawały do tańca, chyba że będzie to jakiś giętki gatunek drewna.
Laranda

Lienka właśnie takiego rodzaju drewna szukam :)
Elliot

Post autor: Elliot »

niestety nie wiem, gdzie można takie wkładki kupić. kiedyś dodawano je do niektórych point sanshy.
drugim rozwiązaniem jest jet glue, czy shellak ( http://www.etiuda-online.pl/?170,schellak-utwardzacz-do-point-papillon-pa1710 ) teoretycznie takie kleje są raczej do czubków point, ale zasze możesz rozerwać podewszwę i wlać pomiędzy dwie warstwy.

jakiekolwiek "drewno" się nie nadaje, bo w poincie nie ma żadnego drewna!
Bisiuka

Post autor: Bisiuka »

Ja właśnie o tym mówię, bardzo skuteczne .

Mam pytanie: Co robicie żeby satyna się z point nie zdzierała prócz nakładek/łezek na pointy ? Ja jak ćwiczę w domu to zakładam na pointy skarpetki albo ochraniacze ale na balecie nie mogę . Poradźcie, bo moje pointy po kilku dnach wyglądają jakby miały 2 lata .
Laranda

mi tam zwykły plaster bez opatrunku naklejony na czubek starcza :)
ODPOWIEDZ