Jak sobie radzić z bólem?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Joanna

Post autor: Joanna »

Gioia, co prawda nie jestem Julia, ale sprobuje przynajmniej po czesci odpowiedziec.

1. Nic na sile. Tylko w mlodym wieku mozna zrobic cos 'wbrew' swojemu cialu i n sile i miec jakas pewnosc, ze organizm sobie z tym poradzi, zregeneruje sie. A jak sie nie ma juz 10 czy kilkunbastu lat to trzeba uwazac.

2. Staraj sie nie prostowac kolana poprzez jakby wyciaganie rzepki w gore (taka intencja ruchu), bardziej wydluzaj m. czworoglowe uda niz je napinaj.

3. Musisz cwiczyc bardzo dobre plie, z prawidlowym ustawieniem miednicy, krpusu, nie odrywaniem piet - prawidlowo ustawione plie to amortyzacja Twoich skokow i w ogole wszystkiego.

4. Zawlaszcza przy plie, ale nie tylko, zawsze pamietaj o zasadzie: kolana nam malymi palcami! Tzn jak nie masz zbyt duzego wykrecenia to nie stawaj na sile w 5 pozycji, bo po prostu rozwalasz sobie w ten sposob kolana.

5. Powinnas jednak podac te szczegoly nieprawidlowej budowy kolan.

6. Pamietaj o rownomiernym wzmocnienie i rozciagnieciu miesni ud, posladkow i plecow - zeby nie bylo tak, ze jedne sa np. zbyt rozciagniete, a antagonistyczne zbyt 'napakowane'. Do tego nie wystarczaja tylko baletowe cwiczenia - one maja cel do budowania pewnej okreslonej postawy (jedne miesnie maja wiecej pracy do zrobienia niz inne), Ty natomiast musisz zwrocic uwage na jej harmonijny rozwoj.

7. Skoncentrowac sie bardziej na wzmacnianiu miesni niz na rozciaganiu - maja byc silne, aby dobrze stabilizowaly staw, ktory powinnas jak najbardziej odciazac.

8. Radze konsultacje z dobrym fizjoterapeuta. Ortopedzi - wiem z wlasnego doswiadczenia - maja sklonnosc do wyolbrzymiania i tragizowania wszystkie, i wszystkich by najchetniej powsadzali w gips, jak to okreslil kiedys moj znajomy.

9. Balet musisz traktowac baaardzo ostroznie i swiadomie, poniewaz ruchy jakie sa tam wymagane nie sa w zgodzie z Twoimi naturalnymi predyspozycjami - czyli stanem stawow kolanowych.
Jesli bedziesz pracowac madrze, nie zaszkodzisz sobie, ale pracujac nieswiadomie, mozesz sobie zaszkodzic.
Gioia

Post autor: Gioia »

Dziękuję Ci bardzo Joasiu - jesteś nieoceniona! :)
Będę się starała pamiętać o wszystkich Twoich radach i stosować do nich na zajęciach choć czuję, że długo już nie potańczę, bo wyraźnie balet mi szkodzi. :cry:
Mam uszkodzoną przyśrodkową łekotkę, dysplazję kłykcia przyśrodkowego kości udowej, cechy bocznego przyparcia rzepki, cechy chondromolacji II stopnia itd. (to nie koniec a choróbek mam więcej niż tylko rozwalone kolanka :cry: )
Generalnie wolno mi leżeć z wyciągniętymi nogami, pływać i spacerować. NIC więcej. :cry:
Niestety prawdę tych słów odczuwam na własnej skórze, nawet po podbiegnięciu do autobusu lub w deszczowy dzień - boli jak... :cry:
A z wykręceniem to też niezłe ze mnie dziwadło. Jeśli nogi mam rozszerzone w biodrze (tzw. rozkrok :lol: ), czyli np. żabka (mam pełną bez żadnych ćwiczeń), demi plies to mam idealne wykręcenie, natomiast im bardziej nogi w biodrze się do siebie zbliżają tym jest gorzej, tzn. pierwszą mam kiepską a piątą tragiczną. To pewnie przez moje rozwalone biodra... :?
Całe życie marzyłam o pointach a teraz z każdym dniem możliwość realizaji tego marzenia robi się coraz bardziej daleka i mglista...
Gość

Post autor: Gość »

[quote:c8f38172e4="Gioia"]A z wykręceniem to też niezłe ze mnie dziwadło. Jeśli nogi mam rozszerzone w biodrze (tzw. rozkrok :lol: ), czyli np. żabka (mam pełną bez żadnych ćwiczeń), demi plies to mam idealne wykręcenie, natomiast im bardziej nogi w biodrze się do siebie zbliżają tym jest gorzej, tzn. pierwszą mam kiepską a piątą tragiczną. To pewnie przez moje rozwalone biodra... :?[/quote:c8f38172e4]
tak ma chyba kazdy - w II pozycji jest najłatwiej wykręcić nogi; ja np. na tendu mam nogę mniej wykręconą niż wtedy, gdy podniosę ją na a la seconde na choćby 45* (w sumie to u mnie wręcz jest ogromna różnica w wykręceniu nogi na podłodze i uniesionej)
Gioia

Post autor: Gioia »

Serio? Boże jak to miło, że chociaż w jednej rzeczy jestem normalna! :wink: Myślałam, że tylko ja tak mam, :lol: Dzięki Gościu!
milton

Post autor: milton »

Co do bólu.....ja ma śmieszną (?) sytuację z ćwiczeniem podbicia. na lewą jest ok....ale na prawą, jak za bardzo wygnę w drugą stronę to mnie boli baaaardzo achilles (uniemożliwia mi to wręcz dalsze ćwiczenie ( czytaj pogłębianie)). Mam wrażenie jakby po prostu achilles był za długi ( fakt, jest długi, bardzo plastyczny i rozciągnięty) no ale bez przesady.....można w ogóle coś z tym zrobić??
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

W sumie masz ciekawy problem... Za długie achillesy... Zazwyczaj ma się problemy z za krótkimi. Nie jestem pewna czy można je sobie jakoś skrócić, ale wydaje mi się, że nie...
milton

Post autor: milton »

Ja nie wiem czy jest on za długi ale po prostu czuje takie kłucie w tym miejscu jak mocno naciągnę podbicie (np jak mam nogi pod łóżkiem). Może ma ktoś podobny problem.....a achillesów nie mam ochoty skracać;)
aankaa_baletnica=)

Ale przy naciąganiu podbicia czasami bolą achillesy... Ja też tak mam... to chyba normalne...
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

anko, on mowi o plie, a nie o naciaganiu podbicia ;) a dlugo juz cie to meczy, milton? mocno? zawsze czy czasami?
aankaa_baletnica=)

[quote:4c715249ba="milton"]Co do bólu.....ja ma śmieszną (?) sytuację [b:4c715249ba]z ćwiczeniem podbicia[/b:4c715249ba]. na lewą jest ok....ale na prawą, jak za bardzo wygnę w drugą stronę to mnie boli baaaardzo achilles ([/quote:4c715249ba]

na pewno nie o podbiciu?
ODPOWIEDZ