Gimnastyka artystyczna/sportowa

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
chmieleslava666

Post autor: chmieleslava666 »

aach, czyli dobrze myślałam :D

ale nadal zastanawiam się, jak to jest z tym ćwiczeniem dla przyjemności, hm.... tak jak z tańcem: znajduje fajne klub czy studio i zapisuje się tam? czy może takich zajęć soę wcale nie prowadzi? :?
gim-dance

Post autor: gim-dance »

[quote:daa30289d8="groteska"]GA trzeba zaczynać wcześniej, niż balet (wcześniej, niż w wieku 10 lat), jeśli chce się ćwiczyć dla większych osiągnięć[/quote:daa30289d8]

w najlepszych klubach na ukrainie przyjmuja już nawet 1.5 roczne dziewczynki! (widzialam na wlasne oczy) co prawda treningi z takimi dziecmi to zabawa - głownie na rozwijanie zdolności ruchowych i muzycznych, ale trenerzy starają się też trochę rozciągac te dzieciaczki (na tyle na ile to mozliwe by ich nie zniechęcić) tym sposobem, dzieci w wieku 5, 6 lat rozumieją juz, ze rozciąganie jest im potrzebne, czego nie mozna powiedziec o 5-6 latkach w Polsce, które w tym wieku dopiero zacyznają z reguły swoją przygodę z ga.

chmieleslava666 z tego co wiem większosc klubów ze względu na problemy pieniężne i stosunkowo nie wielka ilośc dzieci chętnych na wyczyn prowadzi sekcje ogólnorozwojowe. Na świecie istnieje jeszcze coś takiego jak gimnastyka estetyczna. Jest to bardziej "rekreacyjna" forma gimnastyki, sa mniejsze wymagania co do gibkości i techniki. Występuje się w grupach i organizowane sa w tej formie zawody (nawet mistrzostwa swiata!) ale nie slyszlaam zeby w Pl sie ktoś tym zjamował.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:0ecee86b96="gim-dance"]gimnastyka estetyczna[/quote:0ecee86b96]i taki taniec nowoczesny tylko bardziej elastyczny?
gim-dance

wygląda to na przykład tak
http://www.youtube.com/watch?v=pi6H5Mqb2HM
nathaliye

Post autor: nathaliye »

rzeczywiście prezentują mniej techniki ale i tak sa bardzo rozciągnięte
ladybird

Post autor: ladybird »

Ale to są pokazy :)
gim-dance

nie :) to gimnastyka estetyczna jest :)
http://www.youtube.com/watch?v=bH6X5HSZISc
ladybird

Post autor: ladybird »

Acha, no tak.
Maron

Post autor: Maron »

ja słyszałam że to się po polsku nazywa gimnastyka rytmiczna, ale może być i estetyczna...
gim-dance

a całkiem możliwe bo przerobiłam nazwe z rosyjskiego :)
ODPOWIEDZ