Jak robić gwiazdy, mostki, stanie na rękach
Zastanawiałam się nad barre au sol, ale wyobrażałam sobie, że skoro grupa ćwiczy od października, to raczej w maju nie mam tam czego szukać. A z kolei w październiku zapisywać się na barre au sol i czekać cały rok na rozpoczęcie zajęć baletowych to by było za długo (jednocześnie baletu i barre au sol nie wyrobiłabym finansowo). Zresztą zdaje się, że jest przerwa w zajęciach w czasie wakacji - więc tuż-tuż.
Tak więc do października zostaję na siłowni, potem balet :) Oby :)
Tak więc do października zostaję na siłowni, potem balet :) Oby :)
hej hej
nie mam czasu doczytywać się tego gdzieś tutaj, a opcja "szukaj" nie zadziałała na te określenia <?>
co to do diaska jest foczka, syrenka, motylek i inne?...
Miałam duży problem też z rozkminieniem o co chodzi z tymi szpagatami, co nazw mają bez liku: żeński, męski, turecki, arabski, poprzeczka, sznurek?...
nie mam czasu doczytywać się tego gdzieś tutaj, a opcja "szukaj" nie zadziałała na te określenia <?>
co to do diaska jest foczka, syrenka, motylek i inne?...
Miałam duży problem też z rozkminieniem o co chodzi z tymi szpagatami, co nazw mają bez liku: żeński, męski, turecki, arabski, poprzeczka, sznurek?...
[quote:4078447253="Cecylia"]
Miałam duży problem też z rozkminieniem o co chodzi z tymi szpagatami, co nazw mają bez liku: żeński, męski, turecki, arabski, poprzeczka, sznurek?...[/quote:4078447253]
męski, turecki, poprzeczka, sznurek- to szpagat poprzeczny
żeński to taki normalny - jedna noga do przodu, druga do tyłu
arabski - nie znałam pojęcia. wygooglałam, że to tez poprzeczny, chociaż chciałabym wiedzieć, co ma wspólnego z arabskością :)
Miałam duży problem też z rozkminieniem o co chodzi z tymi szpagatami, co nazw mają bez liku: żeński, męski, turecki, arabski, poprzeczka, sznurek?...[/quote:4078447253]
męski, turecki, poprzeczka, sznurek- to szpagat poprzeczny
żeński to taki normalny - jedna noga do przodu, druga do tyłu
arabski - nie znałam pojęcia. wygooglałam, że to tez poprzeczny, chociaż chciałabym wiedzieć, co ma wspólnego z arabskością :)
Szpagat żeński bywa jeszcze określany jako francuski;). Foczka i syrenka to chyba to samo: leżysz na brzuchu, unosisz tułów na wyprostowanych rękach, a głowę odchylasz jak najbardziej do tyłu, jednocześnie uginasz nogi w kolanach i stopami starasz się dotknąć głowy. Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałam;). Co do motylka jest to bodajże ćwiczenie na ramiona.
Witam :)
Trenuje Capoeira i ostatnio zauważyłam, że wiele koleżanek robi mostek i przerzuca się przez siebie żeby wstać. Ja pare razy próbowałam i wytrzymuje tylko 5-6 sekund, plecy mnie troche bolą, więc postanowiłam pierw się rozgrzać, to będzie mój cel, aby potem zrobić Macaco (przewrotke do tyłu z przysiadu, coś jak salto ale nie do końca) - raz mi wyszło :D.
Myśle, że mostek bardzo pomogłby mi w tym. Co o tym sądzicie? Macie bóle pleców i też tak krótko na początku wytrzymujecie? I jeszcze jedno, czasami zapiera mi dech w piersiach, to normalne?
Może macie jakiś zbiór ćwiczeń jeśli chodzi o mostek?
A teraz z innej beczki:
Ktoś zapytał u góry dawno o gwiezde bez rąk, u mnie w Capoeira to się nazywa Au som mao(czyli gwiazda bez rąk) trener powiedział, że pierw trzeba robić ładną gwiazdę, a jak już się chce próbować, to przed tym dużo poskakać, sama robie troche, ale zawsze musi być asekuracja (twoje ręce), pierw można także zacząć robić gwiazdę na jednej ręce :)
Mam nadzieje, że będę mogła z wami porozmawiać na tym forum i dowiedzieć się czegoś więcej :)
Trenuje Capoeira i ostatnio zauważyłam, że wiele koleżanek robi mostek i przerzuca się przez siebie żeby wstać. Ja pare razy próbowałam i wytrzymuje tylko 5-6 sekund, plecy mnie troche bolą, więc postanowiłam pierw się rozgrzać, to będzie mój cel, aby potem zrobić Macaco (przewrotke do tyłu z przysiadu, coś jak salto ale nie do końca) - raz mi wyszło :D.
Myśle, że mostek bardzo pomogłby mi w tym. Co o tym sądzicie? Macie bóle pleców i też tak krótko na początku wytrzymujecie? I jeszcze jedno, czasami zapiera mi dech w piersiach, to normalne?
Może macie jakiś zbiór ćwiczeń jeśli chodzi o mostek?
A teraz z innej beczki:
Ktoś zapytał u góry dawno o gwiezde bez rąk, u mnie w Capoeira to się nazywa Au som mao(czyli gwiazda bez rąk) trener powiedział, że pierw trzeba robić ładną gwiazdę, a jak już się chce próbować, to przed tym dużo poskakać, sama robie troche, ale zawsze musi być asekuracja (twoje ręce), pierw można także zacząć robić gwiazdę na jednej ręce :)
Mam nadzieje, że będę mogła z wami porozmawiać na tym forum i dowiedzieć się czegoś więcej :)
-
venus-in-furs
Jeśli bolą Cię plecy przy mostku, to oznacza, że masz za mało rozciągnięty kręgosłup, a moim zdaniem najlepszymi ćwiczeniami na kręgosłup są wszelkie syrenki/foczki i właśnie mostki;). O ile ból pleców jest na początku normalny, to o 'zapieraniu tchu w piersiach' nie słyszałam(chyba, iż ktoś nie ma siły podnieść się na rękach), wiem, że niektórym robi się słabo podczas wykonywania mostka.
Jedyne co mogę polecić, to chyba systematyczność, bo o ćwiczeniach przygotowawczych do mostka nic mi nie wiadomo poza tradycyjną rozgrzewką;).
Jedyne co mogę polecić, to chyba systematyczność, bo o ćwiczeniach przygotowawczych do mostka nic mi nie wiadomo poza tradycyjną rozgrzewką;).