Kolejny sezon (2007/8)
-
Beata-wielbicielka baletu
Premiera Romea i Julii w Poznaniu ma się odbyć 17 maja.Nie wiadomo jeszcze kto zatańczy główne role.Podczas Wiosny Baletowej miała być pokazana także Coppelia, ale nie znalazłam na ten temat ani słowa. Nauczona doświadczeniem, bardzo sceptycznie podchodzę do tego typu rewelacji.O lutowej Romeo i Julii, a także o premierze Coppelii podczas tegorocznej Wiosny Baletowej, pisał kilka m-cy temu Głos Wielkopolski. Te nasze krajowe opery zbytnio nas nie rozpieszczają...
-
Dopiero wczoraj lub dzisiaj pojawił się w internecie repertuar kwietniowy Teatru Wielkiego w Poznaniu, a w nim niespodzianka: 12 i 13 kwietnia o godz.19:00 Berlińska Szkoła Baletowa zaprezentuje się w spektaklu Piotra Czajkowskiego "Serenada", a także w "Romeo i Julii" Sergiusza Prokofiewa. Zapewne będą to obszerniejsze fragmenty tychże baletów, mam tylko nadzieję, że muzyka nie będzie puszczona z taśmy. Pytałam w Biurze Obsługi Widza o Coppelię, ale nic na ten temat nie słychać. Natomiast "polska" Romeo i Julia w Poznaniu już w maju.
-
WAZNA WIADOMOSC dla wszystkich baletomaniaków warszawskich którzy mieli zwyczaj czcić swich ulubionych lub tez po prostu utalentowanych tancerzy kwiatami: wyszło zarządzenie że w warszawie w TW-ON NIE WOLNO wnosić kwiatów na scene. Kwiaty zostana przekazane artystom do garderoby... taaaaak... nie mam słów :evil: