BALETKI

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Agasiek

Post autor: Agasiek »

demi-pointes czy jak to nazwałaś pół-pointy to baletki :)
Georgia~

Post autor: Georgia~ »

acha.....a ja zawsze myślałam że pół-pointy to są te pointy o twardości 0 te Soft toe UK i USA............... :lol:
Czajori

Post autor: Czajori »

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale pół-pointy to nie to samo, co baletki.
O ile pamiętam, pół-pointy mają twardy czubek, ale nie mają wzmocnionej podeszwy.
Agasiek

Hmm ja nie wiem jak to jest ze znaczeniem, ale w zakładce demi-pointes są tylko BALETKI.
Wiem o co ci chodzi Czajori, bo pamiętam, że są takie pół-pointy, ale czemu tutaj tak jest to nie wiem :/
Kasul

Post autor: Kasul »

Zawsze wydawało mi się ,że pół-pointy są czymś pomiędzy baletkami a pointami . . czy ktoś wie gdzie można takowe kupić :?: :?:
Agasiek

[URL=http://www.sansha.com/footwear-pointe-prof-soft.html#]TU MASZ LINK[/URL]
yum

Post autor: yum »

A co sądzicie o tych baletkach, miał je ktoś kiedyś?

http://www.danceshop.pl/product_info.php/cPath/96_98/products_id/63

Firma Roch Valley, satynowe (wiem, że się będą szybko brudziły, i że są mało wytrzymałe, ale mam do takich słabość), podeszwa pełna, skórzana, troczki.

Mam pytanie, bo nigdy nie miałam baletek z pełną podeszwa, jak się w takich tańczy? Są wygodne? Bo te do tanich nie należą, więc wolę sprawdzić.

Z drugiej strony... Chcę takie wypróbować i sprawdzić sama. Jak myślicie? :)
madziadziama5

Post autor: madziadziama5 »

mi się podobają :) tylko cena nie za ładna...
o ile się nie mylę chyba małe dziewczynki w szkołach baletowych takie mają (ale nie jestem pewna).
Osobiście też chciałabym je wypróbować :)
Elliot

Post autor: Elliot »

moim zdaniem satynowe baletki za takie pieniądze to marnotrawstwo. tańszy jest model 6 z grishko...
satyny nie wyczyścisz tak jak płótna. poza tym, szybciej się niszczą. jeżeli naprawdę chcesz wypróbować satynowe baletki, radziłabym kupić tańsze i jeżeli będą Ci służyć, zakupić te z danceshop.
co do pełnej podeszwy - trochę bardziej jak kapcie. obciągnięta stopa nie wygląda tak ładnie jak w dwudzielnej.
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Zgadzam się z Elliot :-)
Koleżanka ma te satynowe baletki z Roch Valley i nie była z nich zadowolona. Szybko się zniszczyły, średnio wygladały na stopie przez tą podeszwę.
Poza tym ja osobiście preferuję baletki płócienne, jakoś ładniej wyglądają na stopie dla mnie, ale to już kwestia gustu oczywiście.

Jeszcze co do tematu, ostatnio kupiłam baletki Blocha płócienne, łososiowe i mogę je w 100% polecić. Są bardzo dobre jakościowo, ładnie leżą na stopie, są wygodne. Tańczę też w Grishko model 6 i myślę, że Blochy są porównywalne do nich. W każdym badź razie - polecam ^^
ODPOWIEDZ