ESMERALDA

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Father

Post autor: Father »

M.! Ja wiem dlaczego. Ale nie chcę bulwersować Towarzystwa. ;)
Torin

Post autor: Torin »

Ja jako człowiek prostolinijny a gruboskórny napisze cóś może kontrowersyjnego ale co tam.
Wykonanie tego typu wariacji przez młode dziewczynki - dzieci - kojarzy mi się jakoś tak z pedofilią.
Zalotne 10 latki to qurde nie to co chcę oglądać - w ogóle nie NIE I NIEEEEEE !!!

Torin
Father

Ale jakby Ci nie powiedzieli, ze ona ma 11lat to by było wszystko ok,co? :D
Torin

Post autor: Torin »

Father - normalnie - wrrrrrr !!! ;)

Torin
p.s.
i tak nam wywalą te posty - ale co tam ;)
Father

Aby było na temat to powiem, że zauważylem iż taniec Esmeraldy jest nie tylko ulubionym tańcem na tym forum ale jakby uniwersalnym testem baletnic.
Torinie! Nie zrzymaj się albowiem przeterminowani mają swoje prawa.
M.

Post autor: M. »

Czyli rozumiem, że oceniając wariację męskim okiem - jednym z zasadniczych elementów jest kobiecość, w tym wypadku 11 letniej dziewczynki.
Mnie to trochę dziwi - bo wśród tancerek jest wiele atrakcyjnych kobiet i czy to znazy, że każda z nich obsadzana we wdzięcznej roli będzie Was zachwycać tylko z powodu swojej seksualności? (o której rzeczywiście w tym przypadku akurat trudno dyskutować)

Przyznam się szczerze, że trudno mi jest oceniać wariacje tańczone przez dzieci, bo nie wiem ile w jakim wieku należałoby od nich oczekiwać. Ta dziewczynka ma w sobie pewien urok, jednak brakuje mi trochę płynności w przechodzeniu pomiędzy poszczególnymi elementami, no i nie podoba mi się jak kończy obroty. Nie wiem, które wariacje są przeznaczone na jaki etap edukacji, ale chyba powinno być tak, że jeśli miałabym się zachwycać, to wolałabym w jej wykonaniu obejrzeć idealnie wykonaną ale łatwiejszą wariację.
Father

[quote:af6e5da062="M."]Czyli rozumiem, że oceniając wariację męskim okiem - jednym z zasadniczych elementów jest kobiecość, [/quote:af6e5da062]
Tak masz rację bo niestety Bozia wyposażyła mnie tylko w męskie oczy.
A co do tej 11-latki to pomińmy sprawę milczeniem albowiem widzałem juz wiele innych wykonawczyń tej wariacji to po co mam sobie głowe łamać tę jedną
Taniec Esmeraldy jakby obnaża wszelkie niedostatki kobiecości tancerek i w zwiazku z tym każda powinna go zatańczyć. :D
Blanche

Post autor: Blanche »

Nawiązując do poprzedniego posta Fathera - jakie niedostatki obnaża u Uliany Lopatkiny? Bo jej wykonanie raczej mnie nie zachwyca, choć tancerkę bardzo lubię...
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=pDzBroTKSVc&feature=channel_page[/URL]
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Jak dla mnie temperament nie ten. Za mało cygańsko, zalotnie.
Technicznie miód i maliny, ale wyraz jakiś taki średni.
Father

[quote:6d1f406ad8="Olimpia"]ak dla mnie temperament nie ten. Za mało cygańsko, zalotnie.
Technicznie miód i maliny, ale wyraz jakiś taki średni.[/quote:6d1f406ad8]
Dokładnie Olimpio! Odniosłem to samo wrażenie.
Blanche! Ona jest nieprzystępna, poprostu figura woskowa, brak zalotności, twarz o jednostajnej mimice.
ODPOWIEDZ